That's So So 70's

Assalamualaikum, salam malam Jumaat. Hu hu hu baru la aku boleh berkarya seperti selalunya. Untuk pengetahuan korang akak paripari dah seminggu memerap di rumah, oleh sebab kesihatan masih kurang memuaskan, aku dapat MC 2 hari, lepas tu boss suruh aku kerja dari rumah. Alhamdulillah... kurang sikit tekanan darah aku kannnn.... Thank you boss sebab memahami masalah aku. (Itu la, tak semua boss yang memahmi masalah pekerja2 dia kan?). Nieway aku bukan nak citer pasa aku "memerap kat rumah" tapi aku nak story sama sumer blogger2, hari ini n3 cik paripari agak lain dari yang lain, macam yang selalu aku post. Hari ni aku nak ajak korang sume kembali ke zaman silam, aku rasa mesti ramai blogger muda diluar sana yang tak pernah kenal atau rasa atau nampak produk2 ni di mana2 mall, pasaraya2 atau mini market sekali pun, kalau ada pun kira nasib korang baik la kan... Hokeh! jom cik pari2 nak bawak korang kenali jenama2 yang suatu ketika dahulu memang begitu popular dan sinonim dengan kehidupan hari2 kite semua dengan jenama/produk2 ni, tapi sorry ya tak dapat cari byk. Ayoohhh semua.. jangan kita membazir waktu... jom layan kan saja gambar-gambar dolu-dolu kala ini... yok! hu hu hu

Bedak empat jenis ni memang koleksi aku sendiri, saja je..
nak mengimbau nostlagia masa zaman kanak2 dulu!


 Ni "bedak batu" namanya, dia keras macam batu, nak pakai korang tonyoh2 jer kat muka tu, nanti jadi macam muka amoi dekat kotak bedak ni, aku rasa ni salah satu produk yg paling lama bertahan, sebab ia masih lagi dijual di pasaraya2... ok la tu kira... sustain la kan...


Botol kaca kat bawah ni pulak aku panggil "bedak air/bedak sejuk" cap Happy.. yg ni pun lama gak ni... kalau korang pakai, tepuk2 sket kat muka, lepas tu diri lak depan kipas... sejuk siooot... macam rasa tepek mint kat muka... wa cakap lu... he he he


Yang kat bawah ni salah satu design terawal bedak Cuticura (masih gunakan tin), wehh popular ni di kalangan ibu2, lagipun bau dia memang wangi... kalau ketiak korang masam ko tepek jer bedak ni grenti hilang bau asyem keh keh keh


Ha ha ha aku pun tak tau la kan.. macam mana la aku boleh terjumpa dengan 
gambar "Ridsect" yang aku rasa dah pupus kot, korang cari la kat mana-mana kodai, 
takdonyo dapek spray anitk cenggini... (yg tin bahagian bawah tu... dah macam rupa pelita/panjut lak)


Ni hobat gigi paling lama gak ni selain Colgate, tapi disebabkan masalah2 yg tak dapat dielakkan syarikat tu terpaksa tukar nama Darkie kepada Darlie (bg menggelakkan isu perkauman di masa hadapan) yang ni aku masih pakai lagi...


Ha yang ni, let me story to you, yg ini arwah nenek cik pepari punya favorite cigarette ni, (aku tau la tiap kali dia mintak je rokok dia, aku la yg paling rajin, siap tolong nyalakan) ssyyyyy! he he he tapi sorry la ya i don't smoke hokey...


Yang ini bukan tin minuman ye... tapi inilah bungkusan mentol lampu Philips, 
sekarang ni jer advance buh dalam kotak.. 


Ni la dia permainan era 70'an. Kanak-kanak dulu memang tak se "advance" macam kanak-kanak alaf 2000, ni la salah satu permainan yg paling digemari budak2 lelaki masuk duit, putar... dapat guli he he 


Mainan kiterang pun tak de la yang cecah sampai beribu-ribu... contohnya macam belon kat bawah ni... satu plastik baru berapa sen... bila belon tu dah pecah lenyek2 pas tu kecut.. he he he dia ada satu bau yg menyengat hidung, nak main korang kena la tiup sendiri... tapi tak tahan lama macam "helium balloons" 


Ayooyyooo ini mainan, budak2 pompan macam nak gila kau... ada tu beli sampai berpapan2, baju2 dia korang boleh match2kan... lepas tu setiap belakang patung tu kena pangkah X takut dia hidup he he he
korang tak caya?? tanya la mak2 korang...


Ha yang ni untuk mainan budak2 pompan gak ni, kira yg main ni kebanyakkanya kategori budak2 baik, ikut kan "batu seremban" asalnya guna batu, tapi takut terluka jadi dierang tukar buat mcm "sup bundut" lembut sket... dan tak perpasir... (nak power men ni, orang tu tangan dia kena besar baru senang nak kaut)


Yezzzaaa... yang ni pulak guli, permainan budak lelaki, klw nak cari masa sekolah dulu2 cari dlm poket pengawas2, sebab derang selalu rampas guli2 ni, kalau budak2 ni main tak kena waktu.. aku tau la sebab aku pun dulu pengawas dooh.. hu hu hu


Ni satu lagi "kegilaan" budak2 lelaki, kad2 macam ni banyak sangat, ada kereta, ada motor, robot la dan 1001 macam lagi lah... yang aku suka main Donkey, Old Maid dan banyak lagi... tak tertulis kat sini... kadang2 sampai lunyai kad tu dibuatnya...


You see! dulu-dulu lagi dah ada toy "sepetol" peluru dia tu tak silap aku jual satu gulung dalam 15 sen ke 20 sen cam tu la kan... sepetol tu mahal la sikit... sekarang ni orang dah tak main dah permainan pistuo ni, sekarang orang main paint ball atau pun main tembak2 yg guna mesin slot duit... yang ni, bila korang letup, memang ada bunyi dan siap kuar asap lagi...


Yang 3 gambar kat bawah ni kira kategori makanan/gula-gula dan beskut... era 70'an tapi yg t-drops ni sampai sekarang masih ada cuma very limited, rasa dia masammmmm tak terkata... :P


  Yang ni namanya "biskut butang" aku kalau makan amek yang atas manis tu jer... he he he


Ha minuman ni... korang tak akan jumpa dah dimana2 peti ais sekali pun... 


Ni kat bawah ni bukannya kotak, tapi ini la cartridge lagu (kalau sekarang orang akan guna cd) dulu-dulu tak de cd so benda ni la yang jadi CD, tebal tak hengat.. ha ha ha 


Cartridge ni tak de cover oke... dia jual mcm tu jer la bungkus dengan plasitk jer.. lepas tu kalau main dalam kereta asik tersangkut jer pita dia tu :P


 Ni la beg 70'an keras, bercorak terang lagi... retro tu der...


Ni paling aku tak tahan, kalau sekarang budak2 sibuk dgn PSP la... game boy la... yang ini namanya GAME & WATCH kalau siapa ada menda ni dolu-dolu, kira budak tu memang hebat...


Tu jer la yang aku dapat carikan bahan untuk n3 aku kali ni... korang jangan gelak... masa akan datang permainan2 korang pulak akan jadi ketinggalan macam mainan2 kat atas ni... possible kan? Apa pun aku miss sangat zaman kanak-kanak aku.... kalau la boleh di undur semula ke era 70'an..... :(

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

13 comments:

  1. ooo baru tahu sume old school stuffs ni, blogger " muda" cam aku ni mmg xberkesempatan nak men bende2 ni sume...LOL..haha


    *seriously entry ni mengimbau kenangan mase bebudak dulu..haha

    ReplyDelete
  2. koleki klasik...
    ada simpan kat rumah ke???
    Jemput ke blog Koding

    ReplyDelete
  3. but barang lama mcm kt atas la yg byk orang syg... and original kualiti nye.. kkn?.. i skrg still pkai bedak sejuk gmbar amoi cina tu... wangi ^_^..

    ReplyDelete
  4. Wow...mmg ohsem la entri pari2 kali ni...terkenang gua :)

    ReplyDelete
  5. best entri ni..

    ReplyDelete
  6. fuhh seriusly tersenyum sorang2 bila baca entri ini.. ingat kan zmn kecik2 dulu hehee

    ReplyDelete
  7. Betul ckp alif, lana pun tersenyum tgk gmbr2 ni, paling diingati dah tntu bedak batu ngan cuticura tu,mak n nenek lana still pkai lagi :)

    ReplyDelete
  8. Nice to see someone from the younger generation having interest in antique,
    here are some of my collection

    ReplyDelete
  9. nama darlie dlu darkie. br tau. hehe.

    ReplyDelete
  10. memang menggamit kenangan habis la tapi tak sume saya sempat rasa la sebab saya budak 80's.hehehe

    ReplyDelete
  11. Haha jadi teringat tempo dulu, lampu hilips saya masih punya, kelereng saya juga masih punya masih disimpan baik2

    ReplyDelete
  12. nostalgia betol bila tengok semua gambor tu... sekarang dah moden susah nak jumpa lg..

    ReplyDelete