Jenis-Jenis Mangkuk

Selamat tengah hari... dah makan sume?? Aku.. pagi tadi makan mee goreng pun x habess der... tengok la kejap-kejap lagi kalau aku rasa lapar. Ye... bercerita pasal mangkuk ni terkenang aku masa kecik-kecik dulu, aku selalu ikut mak aku gi "parti tapauware" he he he... (macam rombongan Cik Kiah tu) datang berduyun-duyun, pas tu ada demonstrasi memasak, pas tu sambil-sambil tu tuan rumah pun keluar kan le catalogue-catalogue kat tetamu-tetamu ni untuk di pilih barang satu, dua tupperware yang nak dijual. (Yang tetamu ni, kalau tak order malu la pulak kan, sebab dah dapat makan free, tak kan ko dah belasah makanan2 tuan rumah tu dan nak blah cenggitu jer kan?? show some respect please he he he), yang pening kepala ujung bulan adalah para-para suami, yang menggaruk kepala nak membayornye... he he he (nasib ko la kan sapa suh carik binik yang suka party2 tapauware ni) ha ha ha...

Tapi sebenarnya, aku bukannya nak citer pasal tapauware ni ke hapa... aku nak bercerita, sharing dan mengkaji tentang beberapa jenis mangkuk yang harus kita ketengahkan, disebabkan  "keterpupusan" penggunaan mangkuk-mangkuk ini pada zaman sekarang. Oleh kerana ramai orang dah jarang pakai mangkuk-mangkuk, sebab sume sekarang ni pakat-pakat pakai mangkuk jenis pakai buang (macam lagu Satcy tu, keh keh keh). Mudah dan senang (katanya ~ lepas tu dok berterabur sana sini, yang penat kena kutip orang Majlis Perbandaran)... aku pun x paham peel manusia2 ni kan... 

So apa kata kita terjah sambil menimba ilmu menafaat tentang jenis-jenis mangkuk yang hampir pupus di mamah dek zaman ni... satu peninggalan tradisi yang harus dikekalkan oleh genarasi sekarang dan akan datang.

Yang ini kalau korang nak tahu penggunaanya sangat popular di era 70 dan 80 an... Lagi banyak warna dan bentuk lagi "POWER" la kedudukan makcik-makcik ni di carta RIM dan TOP 10 koleksi pemilik pinggan2 Pyrex, di taman-taman tersebut (keh keh keh) mangkuk pun boleh jadik perbandingan ek... dan aku percaya masih ramai lagi kaum-kaum ibu yang masih menyimpan koleksi MANGKUK PYREX ni...


Yang bertingkat-tingkat macam Menara berkembar KLCC ni, di kenali sebagai "MANGKUK TINGKAT", ia digelar sebgitu rupa sebab, dah fizikal dia bertingkat, jadi kena la paggil mangkuk tingkat, tak kan nak panggil "MANGKUK FLAT" pulak kan?? Ada di sesetengah daerah atau negeri di Malasysia ni, ia dikenali sebagai SIAH... eh SIAH ke?? Dah macam nama Makcik yang buat tempahan kuih karipap kat umah aku jer ni he he he... Entah, korang cari la sendiri kat google ejaan dia yg betul ya.. Malas aku nak kaji pasal mangkuk tingkat ni he he he


Ya.. yang melekung bulat ni, boleh dikatakan hampir 99.99% ada di rumah-rumah kecil korang. Tapi ini bukan untuk mangkuk makan (cehhhh! nok muntah aku bayangkan keh keh keh) ini adalah mangkuk yang digunakan untuk menggumpulkan hasil-hasil "PELABURAN" ASB ha ha ha... (lu pikir la sendiri apa dia kan)... jadi ianya di beri nama sebagai "MANGKUK TANDAS", tidak sesuai di pamerkan di dalam almari, tempatnya hanya di bilik-bilik termenung jer ye... (Eh! En Kucen, ko ni asal aku buat entri jer mesti ko pun nak enter frame kan) ha ha ha nasib ko comel kalau tak...



Hah! Yang ini adalah mangkuk yang paling jarang diketemukan walau dimana-mana sekali pun, jenis mangkuk ni aku namakan sebagai "MANGKUK AYUN" sebab senyuman dia itu sangat MENGUNDANG... dari sudut mata ku ini.. ha ha ha sebelum aku mengulas lanjut tentang SPESIS "MANGKUK" yang ini, adalah lebih baik sekiranya aku mengundurkan diri terlebih dahulu, sebelum aku AYUN "MANGKUK" ni kat luar tingkap blog PARIPARIPUTIH ne... ha ha ha... oh Zabedah gincu mu menjadi "POJAAN HATI KU" 
ha ha ha ha.... 


isu.raya.bumper.jenis2.mangkuk@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

63 comments:

  1. Salam..aduyaii..memg mangkuk hayun betoi, mengundang ngandong dah ha lana tgk dia senyum, hahahaha.

    #mangkuk pyrex? zmn 70an ea kak. hurm, mak lana takda plak koleksinya,hehehe. Jenama Tupperware tu jela yg lana kenal..smpai skrg ada. Smpai skrg la jugk kan, kengkdg bekas plastik, suma kita pngil tupperware.hehe

    ReplyDelete
  2. Lana: ha ha ha akak lagi la nak pengsan sepanjang buat entri ni tak tahan aku tengok senyuman mancung dia tuh keh keh keh

    ReplyDelete
  3. Hahahaha!
    Yang mangkuk jamban tu memang dapat agak dah ni^^

    ReplyDelete
  4. ary_lee: bagus2 aku ingat ko tak dapat agak.. memang nak kena hayun dengan aku la nanti keh keh keh

    ReplyDelete
  5. cute sgt dia buat muka mengundang..hehehe

    ReplyDelete
  6. ha ha ha tau tak pe.. ada tak cute macam muka tuan belog neh ha ha ha?? ayat yg sangat mengundang padah keh keh keh

    ReplyDelete
  7. heheheh...mak haku antara pengumpul mungkuk-mangkuk yang haku ghase x pakai bagik haku....skali ditanye "mak nak watpe mangkuk-mangkuk yang x pakai neh???tanyeku....besok kalau nak kenduri kawen ko x pakai mangkuk ke mangkuk???dah kene mangkuk sejibik....ala...itu yang dipk nye...hapelah mak haku neh....
    sorry tadi silap collum nak komen..hehheh..

    ReplyDelete
  8. P#eoniX: sebelum aku komen balik... aku nak tanya asal ka tak menjelma semalam?? :P ha ha ha memang la kena mangkuk... mangkuk! keh keh keh

    ReplyDelete
  9. lar...hade mesyuarat mangkok ker??heheheh....

    ReplyDelete
  10. tak la mesyuarat mangkok... saja jer ko tu tetiba jerk ilang macam biskut kejap ada kejap tada... dah tu kuar x bagi salam he he he len kali nak kuar tinggalkan abu api ko tuh ha ha ha

    ReplyDelete
  11. heheheeh...x sempat da....x pelah...fantastik 3 pon hade lagik...hehheeh...

    ReplyDelete
  12. hahaha mmg bebetul mangkuk hayun kan hehehehe

    ReplyDelete
  13. ahaaaaa.. aku suka mamgkuk jamban tu.. sebab ada kucing tu.. meowww.. hahahaha.

    part yg tak boleh blah. is mangkuk ayun.. memang nak kena aayun dengan parang nih.. wakakakkaka

    ReplyDelete
  14. mangkuk ha..ha...hayyun sungguh pic yang last tu...tergode i...hakhak

    ReplyDelete
  15. P#eoniX: aku tak kira... ko balik dari kampung nanti ko ken join gak meeting pibg kite he he he

    ReplyDelete
  16. reenapple: aku tak suka mangkuk tu busyuk he he he aku suka en kucen jer..

    ReplyDelete
  17. Pink Tulip: Auw... jgn tergoda you itu pojaaan hati cik ppp he he he

    ReplyDelete
  18. c'axoera ヅ cun kan spesis mangkuk ayun i tu??? he he he

    ReplyDelete
  19. Ada tak mangkuk ayun yang comey sikit???

    ReplyDelete
  20. berdiri bulu roma!!!!... tengok MAngkuk AYUN tu...hahaha...

    eee....boleh ngigau hantu niehh!!!...hahahaha

    ReplyDelete
  21. mangkuk terbaiklah.. comel kucen itu:D

    ReplyDelete
  22. Koding: Ada... AKU he he he

    ReplyDelete
  23. TokeY: Aku siap berdiri pas tu duduk balik tengok gambau mangkuk neh ha ha ha ha

    ReplyDelete
  24. Nong Anday: ha ha ha Mangkuk Ayun ni lagi popular dari aku nampaknya keh keh keh

    ReplyDelete
  25. haha yg last tu memang tak boleh blah, keh keh, tapi nasib ler ada seekor miaw yg comel yg meng cover mangkuk tuhh.. heh heh.. lawak ler pari pari neh.. nice..

    ReplyDelete
  26. nasir hamzah: ha ha ha itu mangkuk ayun mmg tersangat x leh blahh... rasa nak ayun jer muka dia keh keh keh En Kucen tu my bestfewn hu hu hu

    ReplyDelete
  27. hahahaha. mangkuk ayun tu serius mengundang padah. hahaha.

    kucing tu mesti menyumpah seranah dalam hati sbb kena sumbat dalam mangkuk tandas. siap kena tangkap gmbr lagi. hahaha :D

    ReplyDelete
  28. haha ingtakan mangkuk apee..yg mangkuk ayun tu boleh la ringan2kan kaki utk disedekahkan ke mukaa .yeay!

    ReplyDelete
  29. mangkuk tingkat aka flat? kui3x.. mangkuk kondo la kot.. moden sikit..hahaha..

    wah, mangkuk ayun tu. senyuman memukau.*dizzy* sungguh konpiden beliau dengan diri sendiri..menjadi sebutan masyarakat..haha

    ReplyDelete
  30. OMG haha telebih mangkuk xD

    ReplyDelete
  31. muka kaler kelabu.. adoyaiii,, seksi tu.. nak no tponnn.. hahaha

    ReplyDelete
  32. Anonymous10/8/12

    hahaha terseksa sungguh aku melihat jenis mangkuk gigi last sekali tu. hahaha ;D

    tanpa nama , michelle~ :P

    ReplyDelete
  33. Anonymous10/8/12

    hahaha terseksa sungguh aku melihat jenis mangkuk gigi last sekali tu. hahaha ;D

    tanpa nama , michelle~ :P

    ReplyDelete
  34. Lina: Tul hang nak?? aku ada no dia keh keh keh >..<

    ReplyDelete
  35. Mici: aku mmg taip kali terpandang wajah dia rasa nak bagi free flying kick uda ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  36. yang last tu awwsemm ;p

    ReplyDelete
  37. Dkna nak ke?? ha ha ha ni bagik free pun 100 x pikir >..<

    ReplyDelete
  38. Aku baca punyalah serius tetiba aku baca mangkuk tandas aku dah tahu dah tahu aku tertipu..last sekali memang lawak...hahahhaha
    Kata bulan posa malas nak buat entri..nimenjela-jela panjang..kekeke

    ReplyDelete
  39. Kah kah kah. Mangkuk ayun betul punye entry. haha. btw, comel la awek tu. bak nombo boleh? hewhew.

    ReplyDelete
  40. hanif selamat ari raya maaf zahir batin ha ha ha tipah tertipu >..<

    ReplyDelete
  41. Kamal... bole jer ko nak no opis dia ke atau no hp?? keh keh keh :p

    ReplyDelete
  42. Terpikat dengan mangkuk yg gambar last sekali tu... Ada no tipun dia tak auuwwwww... Ekekekekekek,"

    ReplyDelete
  43. Bak contact no dia... Nak mintak kebenaran guna pic dia sebagai profile ekekekeke

    ReplyDelete
  44. grr .. muka dia macam mangkuk pecah :3

    ReplyDelete
  45. ahh.. batal posa korn tgk gmbr yg bawah tu.. tidakkkk....!!!!

    ReplyDelete
  46. potia: ni buat ppp jeles ni.. ramai sgt yg nak no tipon dia ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  47. payeh.. ko ni pun bagi can le.. aku rasa cun sikit jer dia dr mangkuk pecah mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  48. Korn buat buat tak nampak jer le ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  49. hahahhahahha.. tang mangkok ayon tu lawak.. rumah anis berlambak mangkuk pyrex tu..

    ReplyDelete
  50. hahahha seriously i suke mangkuk yg last skali tu! we called that mangkuk sexy habess! ;D *i LOVE this entry

    ReplyDelete
  51. Mangkuk Hayun sungguh yang hujung sekali. Hahah.

    ReplyDelete
  52. anis mak anis menang tak carta tu ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  53. JM me too ha ha ha sengal x henggat... >P

    ReplyDelete
  54. ROMEO ha ha ha x berkenan ke nak buat calon isteri? mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  55. eekkk..mohon mangkuk ayun bertaubat :p

    ReplyDelete
  56. MK Syahir ampun kan le dia.. dia mmg cam tu sejak azali lagi mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  57. yang paling bawah tu yang paling mangkok kan hahahha

    ReplyDelete
  58. hahahahha memang mangkuk hayun yg last skali tu kak...

    ReplyDelete
  59. selalu terkena tang parti tupperware tu ingat parti2 makan hehehe

    ReplyDelete
  60. ch000tz Paling MANGKUK & PALING YG PPP NAK AYUN KUAR HA HA HA >..<

    ReplyDelete
  61. Bitt itu le aku pun x to camner dia boleh sesat lam blog aku ni ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  62. KA tau tak pe.. ingat parti makan2 jer rupanya parti kena order2 sama keh keh keh >..<

    ReplyDelete
  63. memang dasar mangkuk!

    pranggg! *mangkuk pecah*

    ReplyDelete