Cemburu Ker??

Assalamualaikum w.t.b. Selamat menjalani hari Isnin yang agak tenang aku rasa ari ni, sebab apa aku kata tenang, sebab dah start cuti sekolah, bila dah cuti sekolah... semua jalan-jalan raya pung jadi tenang, "setenang air di muara"... keh keh keh bermadah lak aku ni... (nyampah I... ko hade ke?? hu3) Tapi setenang-tenang aku, ada terpalit rasa "cemburu", cemburu pada orang-orang yang sedang bercuti sakan sempena cuti sekolah ni bersama anak-anak dan family tercinta... aku??? Waaa!! Tengah dok terconggok ngadap laptop... (mode busannnn @----@)... apo la nasib den ni?? He he he (itu bunyik ketawa buat-buat tu... ha ha ha).

Alahai... apa aku lari dari topik lak ni. Aku nak citer pasal cemburu la.. bukan nak citer pasal cuti sekolah ke, jalan raya clear ke... Ini ada satu soklan dari aku: Korang ni kaki cemburu tak?? (Ha.. nak cover line dari aku la tu kan??) He he he lek aaaa... Korang tau tak? Bagi aku kan, kalau seseorang manusia tu tak ada langsung perasaan "cemburu" dalam diri dia... i guess there must be something wrong, somewhere dengan orang tu... Jadi adalah sihat, untuk mempunyai sedikit perasaan cemburu. Sebabnya cemburu ni ada banyak juga elemen positiveness nya.. Contonnya: Cemburu tandanya Sayang, Cemburu dengan kejayaan orang lain supaya kita lebih berdaya saing, (erkk tu aja contoh positive yang aku dapat keh keh keh).


Tapi kalau CEMBURU BUTA itu bahaye. Sebab dalam sesetengah kes ada yang sampai jadi kes bunuh2, simbah asid, potong "tuuuuttt" tak leh sebut, dajai kan periuk  nasik orang dan macam-macam lagi. Kalau kat pejabat-pejabat tu, jan citer le byk sangat "berPOLITIK" nye dari "berKERJA" apa kah?? Kadang-kadang yang peliknya si polan tu pakai Tudung Ala Yuna pong ko nak cemburu... nak jadi issue, tu belum lagi bab-bab naik gaji, naik pangkat dan sebagainya kan?? Kalau Boss baik sikit ngan si polan tu.. mula le "berspekulasi" kata ada "udang sebalik maggie mee ler". He he he kadang-kadang pelik jugak aku dgn sikap manusia ni...

Kalau dalam bab Cinta lak, ada banyak jenis cemburu, ini la yang membabitkan pelakunya bertindak seperti "paranormal" keh keh keh... (ada yang nak terjun dari Jambatan le, nak gantung diri le, nak makan pil le... Pil apa?? Pil perancang?? He he he). Bukan aku tak bersimpati pada mereka... simpati.. tapi lebih baik aku simpan simpati aku tu pada "orang yang berjuang menggadai kan nyawa dia demi agama, macam kat Palestine tu ke...kan?? Jadi... pada anda di luar sana tu... cemburu itu biar la bertempat, kalau tak diri sendiri yang rugi... 

Aku kalau korang tanya kaki cemburu ke?? Memang la aku mengaku aku kaki cemburu (kaki aku jer cemburu aku tak, he he he) Eh cemburu... sapa kata tak?? Aku cemburu camner orang boleh jadik langsing, cemburu camner orang len, lek jer tak yah nak penat-penat tempuh jem kat jalan raya, cemburu tengok orang bawak keta dan skuter laju-laju (aku bawak mcm siput), cemburu tengok orang naik kapal terbang macam tak de apa2, aku naik kapal terbang mcm rasa, nak gi perang PHOBIA weihhh.... :P)...  Cemburu pasal perasaan?? He he he "bior le rahasie...."

Udah le tu PariPari oooi... cukup-cukup ler ngan kisah CEMBURU ko tu, sebab masa pun nampaknya telah MENCEMBURUI kite keh keh keh.... ok la aku nak sambung kerja..... wassalam.

how.to.overcome.your. jealously@pariparipuith

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

43 comments:

  1. bagi korn, cemburu ade 2 jenis...
    cemburu positif dan cemburu negatif.. kalau cemburu ke arah positif ni sebenar nye bagus... kalau cemburu ke arah negatif ni yang payah sikit....

    ReplyDelete
  2. KorN: Bukan payah sikit... payah BANYAK :p

    ReplyDelete
  3. ERRR , siapalah kita nak larikkk dari sifat yang sejak azali lagi ada dlm diri... Tipu sangat law tak cemburu..

    *tapi cemburu tuh kan boleh dikawal.. tak salah pun * :)

    ReplyDelete
  4. Saya sgt cmburu dengan adk sy yg sgt dimanjakan oleh mak ayah sy, ho3.. Saya sangat cemburu dgn kawan2 sy yg terer arab... sy sgt cmburu pabila lecturer sy puji plajr yg pndai.. :( .. n sy sgt cmburu pabila org yg sy syg, syg org lain... haha (last ni tambahan, xd kna mngena)

    ReplyDelete
  5. Nurrul: Ye betul tu... mana ada manusia yang tak punya sifat cemburu kan?? he he he ^^

    ReplyDelete
  6. Emma: Ingat best ke jadik anak manje?? hu3, apa susah klw derang terror ckp arab, ko cakap ler bahasa tamil naidu hu3, bukan lecturer tu x nak puji ko, sebab dia segan sebenarnya sbb ko terror dari dia.. keh keh keh... yang last tu ek?? ko gi la sayang kat orang lain gak settel sume ha ha ha ^_^.. (tolong jgn ikut nasihat paripari yg ne..)

    ReplyDelete
  7. Tolong jangan cemburu. shu tgh cuti skrg ni. haha :P

    shu kuat cemburu bila tgok rmai mbe da kawen. huhu

    ReplyDelete
  8. shu: cemburu ku membuak-buak bila ko sebot perkataaan CUTI... tidakkkkkk!!!!! ha ha ha ... lek aar... jgn terburu2 semata2 kawan2 len dah kawen... soal jodoh ni sume ketentuanNYA sabar ye..

    ReplyDelete
  9. biler aku rase jealous. tak kesah lah pape pon. aku diam je. sbb rase tu dtg skjap je. sejam lepas tu da hilang. mungkin aku ade tahap kesabaran yang tinggi. mungkin? muahhahahah

    ReplyDelete
  10. Tempoyak: mungkin ler kot.. sebab selalunya resam tempoyak bauny lekat kejap jer pas tu dia akan ilang ha ha ha (ko jan mare aku ye tempoyak.. aku gurau jer... ^^)

    ReplyDelete
  11. wah..haruslah ade sifat cemburu dalam hati..hehe^^

    ReplyDelete
  12. Azri Athirah: aku suka ko berterus terang.. same le ngan PPP ni he he he (senyum sambil buat muke malu-malu kucen boleh??) he he he

    ReplyDelete
  13. haha..eleh ...cemburu buta ke, simbah asid ke, bunug ke..itu bukan SP ..SP jenis chill je..

    ReplyDelete
  14. ha ha ha ye ke spudin... tak kena ko lagi kot??? Ha ha jom la kite ramai2 buat kempen cemburu.. tapi cemburu yg positive... ^_^ kelasss

    ReplyDelete
  15. cemburu boleh...tapi jangan sapa jadi 'najis'..hehe

    ReplyDelete
  16. Permata: Erk first time dengar peribahasa ni "cemburu boleh tapi jgn sampai jadi "najis" he he he trajis..trajis... ^^

    ReplyDelete
  17. aku kuat cemburu ..
    cemburu mcm-mcm..
    membuat aku daya saing ..yeah !!

    sekian terima kasih :)
    hehhehhehhehe..

    ReplyDelete
  18. saya cemburukan para isteri yang duduk rumah menjadi suri rumah sepenuh masa...

    ReplyDelete
  19. saya cemburu dengan kejayaan orang lain.. hehe ^^

    ReplyDelete
  20. Adat lah cemburu.. kalau tak tu maksude die tak sayang lah :)

    (http://syedsalleh.blogspot.com/)

    ReplyDelete
  21. cikZaitul: Hamboi cemburu betul bunyiknya tuh keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  22. Saya cemburu pada adik saye yang sedang bercuti..huhuhuhu..(~___^)..

    ReplyDelete
  23. Saya cemburu pada adik saye yang sedang bercuti..huhuhuhu..(~___^)..

    ReplyDelete
  24. Hanamiko Sakura: Apa kata lepas ni ko pulak buat orang cemburu dengan kejayaan ko he he he ^^

    ReplyDelete
  25. Syed Salleh: Nasib ko memahami konsep "cemburu tu tandanya sayang" hu hu hu ^^

    ReplyDelete
  26. ♥Ain Najwa♥: Ha ha ha walaupun dia bukan adik aku... tapi aku pun rasa cemburu sebab dia sedang bercuti ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  27. asalkan cemburu bertempat

    ReplyDelete
  28. Delarocha: Ye.. tu le... kan?? ^^

    ReplyDelete
  29. ye.sy kuat cemburu.sbb tu sy single je ni. :P

    ReplyDelete
  30. Perantau: Sesuaile.. ngan status hang sebagai PERANTAU he3

    ReplyDelete
  31. Saya cemburu pada Cik Pari-pari yang sangat ceria :)

    *Sila ceriakan saya juga :)

    ReplyDelete
  32. heheh.. susah gak kalau kuat cemburu nikan ppp, apapun betullah kata ppp cemburu tu biarlah bertempat dan berpada2.. takut nanti cemburu tu mkn diri sendiri..

    cemburu tengok pari2 punya follower..huihui...

    ReplyDelete
  33. Nong: Ha ha ha bior betul ceria ke haku neh?? Jom kita tengok saluran astro ceria.. grenti ko ceria keh3

    ReplyDelete
  34. nasir hamzah: betul tu nasir, tapi rasa-rasanya cemburu yg keterlaluan tu susah nak kontrol kot.. itu la yg terus jadi mcm... bila kecemburuan merajai diri hu3

    ReplyDelete
  35. huhu T.T cemburu memang ada.. cemburu tengok org kulit cerah huhuhu

    ReplyDelete
  36. BellaJane: Lor ingatkan cemburu apa la tadi... you have fair skin kan? watpe mo jeles sama urang lain?? Hu3

    ReplyDelete
  37. cemburu boleh asal jangan berlebihan hehhe~

    ReplyDelete
  38. Rulita: Ya PPP rasa semua manusia nakkan CEMBURU yg macam tu kan?? ^^

    ReplyDelete
  39. cemburu buta x bagus

    ReplyDelete
  40. Budoxesquire: Walaupon ko masih category budok tapi pandangan ko boleh diterima pakai he he he ^^

    ReplyDelete
  41. xcemburu pun takleh gak...lelaki ni mudah lupa diri hahahah

    ReplyDelete
  42. chootz: You are dang right!!! Erk tapi kadang2 bila lelaki x lupa, wanita lain la pulak datang menggoda!! What say you?? keh3 ^^

    ReplyDelete