Curang!!!??? Sapa? Sapa Yang Curang Ni!!??


Bismillah and assalamualikaum semua... Huuh! tengok tajuk pun dah 'panazzzzz" apa lagi aku yang menulis ni kan.. lagi berasap-asap rongga-rongga hidung he he he... Curang! Selingkuh! Betrayal, tiga perkataan berbeza tetapi mambawa satu maksud yang sama. Apa-apa pun aku nak minta maaf dulu ya, sebelum aku mulakan citer pasal CURANG ni.. Sebab aku tak bermaksud pun nak menyinggung mana-mana pihak (ini hanyalah sekadar pendapat aku aja, kalau ada yang terasa siyesss aku mintak ampun dari ujung rambut sampai ujung kaki). Tapi sebagai manusia biasa, naluri keinginan tu, sedikit sebanyak mesti nak tau jugak kan. 

Apa yang aku nak bagi pendapat ni bukan saja CURANG yang dilakukan oleh para-para LELAKI/SUAMI dan sebagainya jugak, pada WANITA/ISTERI dan sebagainya... memang ikutkan tak mahu cerita pasal semua ni kan.. rasa takut, insercure, dan macam-macam rasa yang bermain di benak (kalau benda ni benar-benar terjadi tul tak), tapi sebagai manusia jugak kita harus hadapi semua ini, walau pahit untuk ditelan... tapi kalau kita pendam saja pun masalah tetap tak akan selesai.. jadi apa kata.. kita jadi FBI sekejap dan ketahui sikit-sikit perubahan2 ketara seandainya pasangan kamu tu mula berlaku CURANG... ready?? Jom kita siasat... he he he (HA TU JAN NAK SPEKULASI PPP LAK... AKU INSYALLAH OK, OK JER...) 

Adakah korang cenggini?? He he he...


Dah tak amek pot pasai korang lagi dah - Pada permulaan kecurangan, korang dapat rasakan bahawa pasangan korang kurang memberi perhatian terhadap Sebab rasa bersalah terhadap korang la kan. Paling tak best mula le cari kesalahan, menengking, borak pun macam nak tak nak jer. Paling tak best asal borak jer mula le gaduh besar. Sume ni pasal apa tau? Pasal nak cover line rasa perasaan bersalah derang boleh??

Banyak lepak kat office - Ni pun salah satu perubaan yang ada menujukkan ciri-ciri pasangan korang tu mula nak melencong, (tapi jangan pulak terus-terusan buat spekulasi, tak semua yang suka lepak office lama-lama tu berlaku curang, ada jugak yg kena overtime). Siasat dulu ye ke tidak, jangan main hentam jer...

Bosan bila balik rumah - Bagi yang dah kawen tu, korang boleh hidu atau ayat power aku "FBI" perangai pasangan korang. Asal balik umah jer macam cacing kepanasan. Agakanya dalam hati dia le (orang yg curang tu la)... macam duk dalam neraka... walhal dia tak tau ke... itu la dulu rumah ku syurga ku kan?? Alasannnnn... poda cit... Kalau yang couple lak... ahaaa... dia malas nak jumpa korang tiap2 hari... ada jer alasan dia.. so better watch out! Tapi korang pun satu.. sometimes they need their own time.. 

Bau - He he he nak tergelak lak aku (dah macam anjing FBI le plak nak hidu2 bau ne kan).. tapi kena wei.. sebab korang jer tau bau pasangan korang camner.. sekali tiba-tiba ada bau haruman yang tak penah korang bau sebelum ni apa kes kan?? 

Jawab telefon macam kena kejar along (sorok-sorok) - Pilis la... kalau dah cenggini gayanya... aku rasa 98% harus la korang investigate... kalau panggilan tu bukan dari "kekasih gelap" tak de masenya dia nak jawab sorok2 atau balas sms tu jauh2, ada tu yg sanggup sampai masuk bilik air takut pasangan dia tau.. ha ha ha hai la manusia.. manusia...

Seharusnya kita harus begini... 
pada pasangan kita... 



Bergaya - Kalau dulu muke sememeh jer (sememeh tu maksdunya berpakaian ala kadar main sarung jer mana-mana yg sempat erk.. ha ha ha macam aku jer ni sememeh), tapi semenjak dua menjak ni kemain lagi, baju bergaya, rambut tu selagi boleh nak "spike" minyak wangi jan citer le sebotol tu tak sampai sebulan dah susut?? Hu hu hu cuba check minyak wangi pasangan korang tu...

On9 24 jam jer kerja dia - (he he he macam aku jer ni :P ~ eh tapi aku on9 sebab nak chat ngan geng2 aku, bw, update entri.. ha ha ha curang ke cenggitu teeeeettttt!) Lepas tu dah le lama, tak toleh kiri kanan, sanggup x ke mana-mana semata-mata nak berchatting, paling tak boleh bla... sambil chat, senyum sorang-sorang (ha ha ha dah kena sampuk agaknya) keh keh keh...(tapi aku memang mengaku... kalau tak kuat iman bila ber on9 harus melayang gak la kalau dilayan :P ) hati-hati la ye...

Bil apa sampai riban-riban lak ni?? - Ha ini memang melampau, kalau yang dah kawen tu bini mintak beli susu anak ke, pampers ke, duit belanja anak kemain lagi soklan dan dolak dalik dia... (ada tu muka bini dapat pelempang... adusss), tapi kalau bab belanja "kekasih gelap" berhabis pun tak pe.. janji dapat entertain buah hati intan payung... anak dan bini kat umah mati kebuluran... hai dunia dunia.... jan la cenggin ye.. simpakan la sikit rasa belas pada wajah-wajah ni...

Apa yang boleh aku cakap... renung-renungkan dan selamat beramal ^_^

aku.tak.mahu.curang@paripariputih

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

20 comments:

  1. Mengikut dari pengalaman nasir yg masih teruna ni, ecehh.. apa yg ppp coretkan itu ada benarnya.. biasalah hati manusia mudah berubah.. tapi tak semualah..

    hehehh.. cam pandai je aku nih.. bhaahahaa...

    ReplyDelete
  2. sy masih kanak2 dan tidak mempunyai pasangan haha.

    tp sy selalu jg memerhati pasangan dewasa ni. ada lah ciri2 y akk list kan tu. y paling penting, hp tu tak lepas dari tangan jeng jeng jeng~

    ReplyDelete
  3. saya under age lagi, xtahu mnahu pasal curang...saya pon bru dpt vocab bru, CURANG sbb entri ni....aih, umur cukup matang lg ;)


    http://komik2malaysia.blogspot.fr/

    ReplyDelete
  4. nasir: ya ya anda masih bujang ha ha ha... tapi itu la kan.. kadang2 bila tengok semua tu jadi takut.. tapi janla pulak nasir takut nak bercouple, as you said tak semua... ^_^

    ReplyDelete
  5. Arr: Babab ni biasa lagi nyampuk cakap orag tua2 he he he tak la... akak main2 jer.. dunia moden skrg ni banyak yg perlu kita pelajari dan hadapi suka atau tidak... kita kena tahu... jan nakal-nakal ok ^_^

    ReplyDelete
  6. MNMN@leakedknowledge: ha ha ha now you know what is curang... but i prefer to say Selingkuh (bahsa indonesia) urmmm you were saying umur cukup matang lg ke lum cukup matang he3

    ReplyDelete
  7. manusia memang dijadikan mudah rasa bosan ngan sumthing.jadi,sume terpulang pada kita camne nak kekalkan hubungan yang terjalin.hehe

    ReplyDelete
  8. curang, aku tak pernah buat, tapi nak juga cuba.. hahah. Tapi selalunya aku yg jadi mangsa kes curang.. hahhaa

    ReplyDelete
  9. aReLaN: Aku setuju... itu la sebaik2nya tapi kena dua-dua pihak bukan wanita tu saja atau sebaliknya.. selain dari faktor sekeliling tengok jer pasangan2 dulu susah nak tengok derang berlaku curang... (walaupun mungkin ada juga le) sekrang ni curang ni dah jadi macam trend pulak...

    ReplyDelete
  10. reenapple: cian... jan risau what comes around goes around tapi kalau awal2 dah dapat hidup... better la buat sumtin...

    ReplyDelete
  11. saya baru putus sebab rasa dia tak jujur.. sedih ni T_T

    ReplyDelete
  12. Chipmore: Sorry to hear that sis, tapi sabar ye... lebih baih sis nampak kecurangan dia tu sekrang, daripada terlewat... mungkin lepas ni ada yang lebih baik dr dia.. kita tak tahu ini sume Qadaq dan Kadar.. Allah.. sabar ye sis...

    ReplyDelete
  13. klu laki curang wanita kena sbr lah..doa bnyk2 klu dah kawin..

    ReplyDelete
  14. Bersikap jujurlah dalam membina perhubungan...

    ReplyDelete
  15. man: ppp pun nak cakap cam tu gak kat lelaki he3

    ReplyDelete
  16. koding: memang betul, tapi sekrang ni susah nak cari yg betul2 jujur kan? :( tu la sebab kes2 penceraian, putus tunang, kasih berleluasa berlaku... sedih2

    ReplyDelete
  17. ni memang tajuk n3 yg panaz hehehe

    ReplyDelete
  18. pehh, terbaik entry ni :)

    ReplyDelete
  19. Nong Andy: ha ha ha panaz! panaz! :P

    ReplyDelete
  20. Camy Alya: Jom sama-sama kita doakan supaya sume2 ni tak jadi pada diri kite, teman2, saudara mara dan sebagainya...

    ReplyDelete