Sebab Wanita Lebih Cepat Nampak Tua?

Bismillahirahmanirahim
Assalamualalikum 
w.t.b

To all my macho and beautiful bloggers... semoga hari ni lebih bermakna dari hari hari yang telah pun kita tinggalkan... (terbaca tentang ni kejap tadi masa merewang-rewang kat FB aku). So I guess this is a very good topic to share with all. Entry yang aku nak share dengan korang agak menarik dan seharusnya diambil perhatian oleh kaum-kaum adam terutamanya yang telah bergelar (SUAMI)... Jom kita lihat apakah yang menjadikan kebanyakkan (bukan semua) isteri-isteri cepat nampak tua?? Ha.. kalau dah baca tu apa lagi... renung-renungkan lah ye dan selamat beramal... Hu hu hu... (Ni bukan jer untuk yang dah kawin, yang budak-budak, bujang teruna, suami, ayah tunggal, datuk pun sesuai gak baca ni... Yok kita baca-bacaan...seh... he3 ^^


Ada segelintir kaum suami mudah mencari perempuan lain kerana menganggap isteri mereka sudah tidak cantik, nampak tua, gemuk.. Tapi tahukan anda semua wahai kaum suami sebab-sebab yang menjadikan para wanita khususnya isteri & ibu cepat nampak tidak menarik di mata anda?

1. Tahukah anda, jika kita makan dengan perlahan dan mengunyah makanan sehingga benar2 hancur, itu akan membantu proses penghadaman kita, sekaligus mengelakkan kita gemuk.. tetapi kasihan kaum ibu ni, terpaksa makan laju2, telan terus tanpa sempat dikunyah kerana nak memujuk anaknya yang menangis. Tapi si suami..layan jer sambung makan, buat2 xdengar anaknya menangis. So, wanita pun mudah jadi gemuk sebab makanan x sempat nak hadam betul2.

2. Wanita juga mudah gemuk kerana sifat mereka yang tidak suka membazir. Makanan yang tidak habis dimakan oleh anaknya, maka dialah yg akan menghabiskannya pulak. Sayang katanya... takut membazir. Membazir tukan amalan syaitan. Si suami pulak dengan riaknya mengatakan "kau ni kuat betul makan!"

3. Bila anak menangis tengah malam nak minum susu, bapaknya akan tido mati terus. kalau yang dengar pun buat2 tido lena sbb malas nak bangun, malas nak ganggu tido nya.wanita lah yang dalam semalam, berapa puluh kali terpaksa bangun membuat susu utk anak.. Bila x cukup tido, mulalah muka nampak letih dan cepat nampak tua. Kedut2 pun mula wujud. Masa tu guna Total Effect ker, aper ker... xkan nak hilangnya. Petua utk cantik kan ada dua yang penting, minum air banyak & TIDUR SECUKUPNYA.

4. Dan bagi wanita yang berkerjaya, sudahlah penat bekerja utk membantu menambah pendapatan keluarga, bila balik rumah, semuanya dialah yang kena uruskan. Dengan perangai anak2, perangai bapaknya... nak itu, nak ini.. So, wanita pun membebel, marah2... dan bila marah2, banyak leter, so cepatlah jadi tua..

Kesimpulannya. ..wanita cepat tua & cepat gemuk adalah disebabkan LELAKI atau lebih tepat lagi SUAMI.. Oleh itu, hargailah segala pengorbanan isteri anda. Mungkin sekiranya sehari sahaja isteri anda tiada, dan anda perlu memikul tanggungjawab dia sementara, anda mungkin tidak mampu melakukan seperti dia lakukan.


Ha ha ha jangan le ko menunding jari ke lobang hidung PPP, 
kerana sesungguhnya bukan haku yang menulis ni.. aku hanya ingin sampai menyampaikan saje....  
"MARE KE BANG?? EH JAN MARE2 NANTI MUKA CEPAT NAMPAK TUA.."
 He he he ^^



renung-renungkan.dan.selamat.beramal@paripariputih

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

53 comments:

  1. APSAL LA SAYA RASA STUJU SGT DENGAN ENTRY NI? HHEEE.... KENE TUNJUK KAT SOMI NI....

    ReplyDelete
  2. msredcheesecake: sebab hanya pompan (terutamanya yg bergelar isteri & ibu) jer yang melalui dan mengalami hak hak hak ^^

    ReplyDelete
  3. haha mmg betol pn..ibu la yg mkn laju2 sebab anak nangis,bapak cool jee

    ReplyDelete
  4. cendol: mana la tak ibu2 sumenya comel2 ha ha ha ^^ adeh deh deh...

    ReplyDelete
  5. Phat: No komen ek..?? Biorle rahasie ek?? he he he ^^

    ReplyDelete
  6. belum bergelar suami haha

    ReplyDelete
  7. budoksquire: ye tapi lama2 klw panjang umur and ada jodoh.. ko akan lalui jugak kan?? ha ha ha mana ko mo lari?? ^^ (tapi x semua mcm tu)...

    ReplyDelete
  8. jangan risau, cinta seorang lelaki akan menutup ketuaan seorang wanita. :)

    ReplyDelete
  9. ghost writer: satu-satunya komen yang aku rasa Isteri & ibu itu begitu dihargai... so ladies... harap2 suami2 mu mempunyai cinta sejati seperti si ghost writer ^^ seandainya...

    ReplyDelete
  10. haha..betullah kot..

    tp, saya tak kahwin lagi~~ :p

    ReplyDelete
  11. no komen ler sebab lum berumah tangga..kikiki

    ReplyDelete
  12. besar sebenarnya pengorbanan perempuan ni kan.. hehehe

    ReplyDelete
  13. saya harap kita jgn berbalah k....

    Percayalah jika perempuan@ isteri yang ikhlas membantu suami, besar pahalanya...jgn dikejar nikmat dunia yang sementara ini...
    Tidak saya nafikan, memanglah perempuan mengandung,mendidik dan menjaga anak2...
    kita hidup berumahtangga ini memang banyak dugaanNya....
    Bukankah adam dan hawa diciptakan agar saling lengkap melengkapi?...jika rasa suami buat salah tegurlah mungkin itu kekurangan suami...tegurlah dengan cara baik...

    Ketahuilah suami anda itu bukanlah akhlaknya macam Rasullulah, dan akhlak anda juga bukan sebaik siti khadijah....

    selim: insan yang merendah diri dan serba kekurangan...

    ReplyDelete
  14. Reena Kamarudin: Mmmg topik menarik hari ni... ^^

    ReplyDelete
  15. Yana Libra: Mcm PPP ckp tadi tak semua 100% hu hu hu your time will come no worries ^^

    ReplyDelete
  16. nasir hamzah: ini le panduan yang harus di renungkan sebelum melangkau ka alam "rumahtangga" hu hu hu ^^ suka tak suka bila tiba masa harus di tempuhi...

    ReplyDelete
  17. Mrs Mell: Betul tu... itu le sebabnya syurga dibawah tapak kaki ibu... (tapi kalau ibunya tu mithali ler)... harap2 kita suma termasuk la dalam golonga ibu2 mithali amin..... ^^

    ReplyDelete
  18. mselim3: Betul tu suami isteri harus lengkap melengkapi, suami perlu berlajar menerima kekurang isteri, dan begitu juga sebaliknya... cuma memandangkan penghdupan di zaman cyber ni.. makin berkurangan rasanya institusi rumahtangga ni yang mampu bertahan lama... dan mungkin inilah salah satu dari puncanya... atau alasan klise yg sering kita dengar "jodoh kami tak panjang" tapi dlm berumahtangga... sikap tolak ansur adalah perkara utama... jika ego merajai.. hancurlah segalanya... tapi rasanya suami harus lebih bertolak ansur dengan karena si isteri.... ^^

    ReplyDelete
  19. a... ini buat aku senyum :)

    ReplyDelete
  20. a... ini buat aku senyum :)

    ReplyDelete
  21. Napa bah Nong ko tersenyum?? ada kena mengena kah ani enteri ama ko?? he he he ^^

    ReplyDelete
  22. Nampak tua tapi hati muda.. err ade ke?

    ReplyDelete
  23. betul. macam nak nangis plak baca, huhuhu

    ReplyDelete
  24. Tea: Ada ramai tetttttttt!!! keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  25. eLL: Alo lo lo meh le nagis kat bahu aku.. eh tapi ko nagis sedih ke gumbira ni?? hu hu hu ^^

    ReplyDelete
  26. so ppuan² jom kita gi beli cream anti tua heheheh :p

    ReplyDelete
  27. hah..LIKE sgt entry nie...hehehe..

    ReplyDelete
  28. haha. betul lah tu... ada segelintir tu nak pulak cri bini baru sbb bini da xgojes. alahai... xblh trima alasan. tgk lah betapa kaum hawa tlh berusaha pnt lelah siang n mlm..

    ReplyDelete
  29. nara: ye boleh kata sume like termasuk PPP boleh?? He he he ^^

    ReplyDelete
  30. Hansyirah Takezur: Satu jer pandangan PPP... apa pun selalunya yang pertama adalah yang "premium" hu hu hu (kecuali yg pertama tu dulu yg buat hal, itu lain kes)... benda2 ni semuanya pokok pangkal iman dan sikap sentiasa bersyukur dgn apa yang Allah dah kurnia pada kita... ^^

    ReplyDelete
  31. ch000tz: kalau muka kita tegang dan gebu macam LISA SURIHANI pung... pertama (yg ni selalunyala alasa kan.. kalau dah jodoh nak wat camner), so kalau dia mmg ada niat nak kawen lain, bini cantik pun dia tetap kawin lain gak kan?? b.t.w sapala kita kaum wanita untuk membantah poligami :( (walau pun aku x suka tapi kena sebut gak) hu hu hu ^^ aku rasa macam ustazah arbaiyah yg dlm rancang semanis kuram pulak keh3 ^^

    ReplyDelete
  32. sbb tu la aku ni pencinta wanita... hahaha

    ReplyDelete
  33. Khaifaiz: Yezzzaaaa? Pencinta wanita ke?? atau pencinta wanita-wanita?? teeettttt!! he he he ^^

    ReplyDelete
  34. wahh nice panduan
    kaum adam harus bace jugak !
    hehehe

    ReplyDelete
  35. betei nih...hihi..

    ReplyDelete
  36. ♥ Cik EylaDiLLa ♥: ye mmg tapi dlm masa yg sama kaum hawa pung don't take advantage.. takut abg2 kaum adam ni angkat kaki la plak hu hu hu ^^ so kena sama2 give and take... cannot always take2 no give2 tak helok tu keh3 ^^

    ReplyDelete
  37. Bluewendy: Betei... ha ha ha ayat ni aku baru belajar ni... hu hu hu ^^

    ReplyDelete
  38. betul banget ini,setuju!!!! :D

    ReplyDelete
  39. Slightly not agree with what u wrote..hehe..

    *gemuk sebab biologically ko xsentuh pon?haha..dont be so bias..LOL..haha

    ReplyDelete
  40. erkk, btul ka? hukk...

    ReplyDelete
  41. ye ke??no 2 tu macam tak je.setakat ni,asyik saya je tukang perabis makanan.tu lah yang buat diri ini makin berisi.padahal hari2 exercise.aiyooo

    ReplyDelete
  42. Rulita.park: Ia deh.. he3 ^^

    ReplyDelete
  43. HAHAHA. Kak,yang ni kena take note ni. Kena sampaikan pada future husband Ety karang. HAHAHA :D

    ReplyDelete
  44. Ahmad Saufe: Yup at some points i do agree with u on d "biologically thingy". But slightly not agree with "so bias" if you read all my comments note to note" ha ha ha and b.t.w this article was written by a male ^^ fyi... ^^

    https://www.facebook.com/pages/Admin-amRF/147121475384326

    ReplyDelete
  45. caliph shuriken: tepuk dada tanya solero keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  46. aReLaN: Kalau cenggitu kena terbalikan lak tajuk kat atas tu "SEBAB LELAKI LEBIH CEPAT NAMPAK TUA" KEH KEH KEH ^^ sabau jer ler....

    ReplyDelete
  47. Ety: Tunjuk jang tak tunjuk... jan bertegang urat jer dah ler ye.. ^^

    ReplyDelete
  48. hahaha, tacing la plak membaca...

    ReplyDelete
  49. Bahrain: I tot only pompan jer yg sedey bila baca ni?? ^^

    ReplyDelete
  50. PPP..

    nieh la pgorbanan sorg insan bnama wanita..

    ReplyDelete