Tentang Tangga...

Assalamualaikum w.t.b aku doakan korang semua sihat ye... kalau korang tak sihat, please eat panadol, kalau teruk just seek doctor advise...(siyesss i'm not joking pasal ni) Fuhhh! Sakit tengkuk den asik mengadap lappy dari pagi tadi... Tulisan kat skrin pun dah berlapis-lapis aku nampak... (ha ha ha ko boleh ke lihat dengan mata kasar cenggitu??) Ok la... petang yang cerah tapi mendung diliputi awan nano ni, aku nak berciter tentang Tangga.

Aku tahu korang sume tahu apa itu Tangga kan?? Kalau dalam bahasa Inggerisnya ladder... dalam bahasa Jawa, idak le pulak teman tau ye.. he he he... Tangga ni sebenarnya terlalu banyak definasi nya yang boleh kita kaitkan dengan penggunaanya... 

Nak tau apa, dan bagaimana yang dikatakan dengan "kepelbagaian" penggunaan ayat tangga ni? Haa jom kita selidik...

Ia sering digunakan dalam konteks "mutiara kata" atau "kata-kata untuk memotivasikan diri" sebagai contoh "Semoga berjaya mendaki TANGGA kejayaan hingga ke.... (ehh apa daa?? Ni tangga nak menuju ke puncak hape ne?? he he he)


Atau pun untuk menunjukkan simpulan peribahasa seperti "SUDAH JATUH, DITIMPA TANGGA" Gedebusshhhh! Ha!! Kau! sekali... "Sponge Bob" daa jatuh... tapi, tak pulak aku nampak tangga yang menimpa dia...?? Ko ada nampak?? He he he


Dan ini pun satu contoh yang terbaik dalam penggunaan perkataan tangga, di kaitkan dalam alam perkahwianan... contohnya : ALAM RUMAHTANGGA... 
(ahaks... terasa pulak aku keh keh keh... aduhh layannn)


Ha yang ini kita sume patut join, aku kalau rukun tetangga tu ada ahli pompan, 
konpem aku register.. keh keh khe.. 



Selain rukun tetangga, yang paling penting kita jangan abaikan ini... tak kira le kita dok kat pekan ke, kampung ke... JIRAN TETANGGA ni la orang terdekat kalau berlaku apa2 hokeh.. jadi ko jan la nak eksen dengan jiran2, suk kalau umah ko di masuk pencuri.. sapa yang ko mintak tolong?? dah tentu.. JIRAN TETANGGA (tangga ni memang aku suke)


Dah akhir sekali ni... penat dah aku citer pasal tangga ni... (dia ni pun nak jugek enterprame dalam enteri aku... he he he tak pe la aku bagi can) Ha yang ini namenya... TANGGA RUMAH KAK LIMAH, DALAM PILEM HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH.. KAEH! KAEH! KAEH.. (tak buleh aku lupa bila BOMOH Siam tu kena lipat dek kak limah macam kerusi lipat dulu-dulu tu he3) 


Kak Limah Weh! Masuk le kang kutong dek nyamukkk he3
(AWAS JANGAN TENUNG GAMBAU KAK LIMAH NI...
 WAKTU KORANG SEDANG BERSENDIRIAN HE HE HE)

MORAL OF THE STORY: TANGGA JUGEK BULEH MENJADI ALAT SENAMAN UNTUK MELANGSINGKAN KAKI, NAIK LA TANGGA JANGAN NAIK LIP... HE HE HE

tentangtangga@paripariputih

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

7 comments:

  1. Jangan marah kalau kak zai kuat makan..hak3, teraso yea kak,hihihi, ala, takpalah..asal sihat sudah.. tgk cam apai, sihat cam panda..ramai sayang panda..kan? kan? panda jelah..apai tak, bhahahaha, mampuih kang lana lau dia baca ni,hahaha.

    #kenapa mesti ada antu kak limah kat sini.. T____T

    ReplyDelete
  2. hahaha.....ade pulak hantu kak limah kat sini. Suspen betul. Nasib baik dia tak toleh, kalau toleh....memang dah lari dengan gaya johan.

    Kito Bakar! Kito Bakar!

    ReplyDelete
  3. Lana: memang terasak sesangat keh keh keh.. (ada haku kesahh???) cian apai ngan la ejek dia... hik hik hik apai bukan aku yg ckp ko tau lana... ko marah dia he he he. Eh tak tau ke Kak Limah tu kan ke bff PPP he he he

    ReplyDelete
  4. Tallif: jom kita bako kita bako he he he :)

    ReplyDelete
  5. kadang kala suka naik tangga dari liff sbb lagi cepat, huhuhu

    ReplyDelete
  6. gnesop: betul.. tapi kalau dah tingkat 10 baik le tunggu lif he he he

    ReplyDelete
  7. kesian spongebob tu :)

    ReplyDelete