Abudennn???

Ha ha ha tajuk pun dah gelak... apa lagi le maknanya ka... "Abuden" itu bermaksud "Habis tu..." ha subject kita tuk malam ni... Abuden tu adalah perkataan yang diambil dari bahasa orang Cina. Cuma aku tak pasti sama ada Mandrin ke, Hokkian ke, atau yang lain-lain....


Perkataan ni selalunya digunakan untuk berbahasa bahasi... le kononnya.. sebagai contoh: Ah Beng tengah berjogging di kawasan kejiranan, dari jauh dia ternampak Madam Ngau... (he he he tadek nama len ke ko nak bagi PPP??) yang sedang menyiram pokok. Setiba saja dia di hadapan Madam Ngau, Ah Beng pun dengan rasa semangat kejiranan bertanya: Wah! Mrs Ngau... water the plant, is it??" (dengan harapan untuk berbudi bahasa sesama jiran). Jadi Madam Ngau ni yg  sememang kepala HANGIN, pun menjawab dengan muka selamab: Eh! No la... I'm bathing the Caterpillar... dan ayat terakhirnya bila si Ah Beng berlalu.. ABUDEN?? keh keh keh...




Jadi sebenarnya apa yang aku nak cakapkan ialah, aku perasan kita ni, especially orang-orang Asia yang kaya dengan adap dan tata-susila sudah sinonim dengan situasi cenggini. Macam aku gak.. tiap-tiap hari bila hantar barang kat rumah mak aku, mesti aku tersermpak dengan seroang Makcik, yang lebih mesra aku panggil Saloma (eh tak la, aku panggil Makcik Salmah, belakang dia jer aku panggil Saloma ko hader nama Makcik jiran Saloma?? keh keh keh)... Jadi bila tiap kali aku lalu, mesti dia tengah siram pokok bunga, bila tiap kali dia tengah siram pokok bunga, mesti keta aku laku depan umah dia...  

Sambil aku Aku pun macam biasale membuat PR aku, sambil turunkan tingkap keta ku lalu menyapanya: "Makcik Salmah... siram pokok ke??" Padahal dah memang terang-terang orang tua tu siram pokok.. (Nasib bek dia tak cakap ABUDEN?? keh keh keh....) Tapi dia senyum dan balas jugek le, lambaian aku yang seakan-akan ratu cantik Venezuela ha ha ha ko mampu lambai cenggitu?.. 


Tapi paling aku gelak adik aku terkena kat Petronas: Adik Aku: Eh bang isi minyak ke? Herman Tino: Ye le... habis tak kan siram pokok kot (LOL ini kejadian betul-betul... bukan cobaaannn ha ha ha kesian adik aku...) Oh kalau korang nak tau sapa itu Herman Tino? Dialah pelakon, yang melakonkan watak bapa Hafiz AF, dalam video clip Awan Nano... Keh keh keh... aku bantai gelak besau masa dia citer kat aku... ABUDEN???


MORAL OF THE STORY KALAU KO TAK NAK DAPAT JAWAPAN "ABUDEN",
TAK YAH LE KO NAK BERBUDI BAHASA BAGAI... 
PADA TEMPAT YANG TAK KENA... HA3

am.cool.doh.ha.ha.ha@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

12 comments:

  1. Alah kalau kena pon ok jugak...bleh melawak...kan orang kita terkenal dengan sikap peramah...kalau tak ramah maka jadilah kera sumbang...ko wat hal aku, aku wat hal ko...pastu mulalah perompak merompak pakai lori...pastu ingat jiran nak pindah umah...kan3.

    ReplyDelete
  2. hehehe. betul tu kak. berbudi bahasa pun biarlah berpada2. HAHA :D

    ReplyDelete
  3. betul kata orang tua2, buat baik biar berpada-pada...

    ReplyDelete
  4. adakah abunden sama erti dg apakah???



    http://encikcopypaste.blogspot.com/p/sembang-sini.html

    ReplyDelete
  5. abunden.... haaaaaaa.....
    bahasa baharu ni. he he he

    ReplyDelete
  6. abunden...?hehehe..vocab baru nieh...:)

    ReplyDelete
  7. hahaah... kan dah kena sebijik, tapi memang sungguh kot kita dah terdidik macam tu.. benda dah nampak pi tanya lagi. haha. abudenn!!

    ReplyDelete
  8. Abu dan Uden, jadilah abuden.
    hehehe, xde kena mengena pon kan madam Ngau tuh :P

    ReplyDelete
  9. hehe..nak berbudi bahasa pun susah~~ :P

    ReplyDelete
  10. pun bolehh abuden haha

    ReplyDelete
  11. klau org tu abuden.. sy boliugen jaa org tu *try laa main game street fighter, bru tau apa tu boliugen, hikk...

    ReplyDelete
  12. haha.. tu rupanya? Abuden? hahahaha

    tak dengar macam ckp cina pun,

    selalu dengar bos lama aku cakap
    " ni caw cho'a.."

    ReplyDelete