Apakah?? Nape Aku Di Reject???

Doh!!! Kalau benda kat atas tu jadik pada aku... memang tepuk dahi le jawabnya... Makan dalam tu weh... kalau kena reject. (Mungkin aku ni jenis yang tak boleh terima bila diriku di reject kot... atau aku perasan aku ni bagus sangat?) Ye betul la tu... lain kali jangan la perasaan diri tu bagus sangat...hebat sangat... padan muka aku he he he (Kalau kita rasa kita hebat, jangan terus mendongak ke langit, tanpa pedulikan rumput di bumi). Kena  INGAT...kalau ko rasa diri ko hebat, ada lagi yang lebih hebat dari kita... macam tu la jugak sebaliknya... kalau kita rasa kita x hebat... ada lagik yang tak berapa hebat dari kita.... REJECTION ni ada dalam beberapa bentuk. Tapi aku bagi beberapa contoh je la ek (ni yang memang sinonim sangat dalam hidup kita)... 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
SITUASI PERTAMA - REJECTION DALAM INTERVIEW


Suatu ketika dahulu... memang aku pernah "frust nonggeng" sangat-sangat apabila "application" aku nak jadik Pramugari telah di tolak. Sebab aku ketot uuwaaaa!!! (jom ramai2 pakat2 gelakkan aku , sambil terjun tiruk kat lam kolam madi rumah Putusamy).... dulu-dulu MAS tak firm sangat (first time aku gi interview kat Holiday Inn Jalan Raja Laut, skrag tak tau apa nama hotel tu... Aku gi dengan 2 org kawan aku kembar (derang ni mmg la lulus, sebab dua2 tinggi macam galah)... Saringan pertama aku berjaya... out of 7 candidates, i'm the only Malay... masa nak masuk tu kemain lagi aku senyum  sampai ke telinga (sbb aku dengau derang la kata... derang akan pilih kalo ko senyum lebih, maka aku pun apa lagi kan..) jadi pada saringan tu aku lepas... lepas tu, saringan kedua ni la yang mengkantoikan aku... ukuran tinggi... bila ukur jer tinggi... ceh... tak lepas... aku punya despredo.. siap jenket sket bila mamat tu ukur tinggi aku... (ha ha ha dia siap cakap sorry tak cukup) aku buat2 pandang dia dgn wajah seposen aku (moga2 dia lopehkan aku) tapi dengan muka macho dia tu, (ha ha ha sempat lagi tu) dia geleng-geleng kepala dengan effect "slow motion" CISSS!! Watdehey!!! ha ha ha  REJECTED.... (tapi walaupun aku tak berjaya untuk mencapai cita2 ku itu, aku telah di offer oleh MAS utk bahagian ticketing dan terima surat untuk aku mendaftar a.s.a.p... unfortunately that was not what i wanted to be... so lepas terima surat offer tu, it's my turn la pulak, REJECT offer from MAS tuh... ha ha ha (ikut2kan sayang, but I don't like to work at the counter...

Nanti tak pasal2 ada yang kena LASER dari aku... ha ha ha (aku nak travel... nak terbang nak shooping moping bagai...tapi x dapat uwaaaa...) itu citer reject INTERVIEW...

---------------------------------------------------------------------------------------------------
SITUASI KEDUA - REJECTION DALAM NEW PROJECT PROPOSAL


Oh yang ini aku jarang la pulak kena reject (nauzubillah bukan nak riak) sepanjang aku berkeja la... alhamdulillah sume aku punya working paper proposal dapat credit from the bosses... kelas... (sampai aku dicemburui oleh teman-teman sepejabat yang lain... oh no... bukan ku pinta jadi "anak mas bos-bos aku" keh keh keh ... ye memang korang tengok aku ni "loklak" kan bila on9....) but the facts is I'm very serious with my job! So don't play! Play! He he he... tapi cuma ada la jugak few times le jugak, aku punya proposal di reject...

BOSS AKU CAKAP... "NOT NOW NOR... YOU ARE DANG TOO FAST AND TOO EFFICIENT" ha ha ha - tu kira REJECT la jugak kan?? keh keh keh... ko hade...??? 

-------------------------------------------------------------------------------------------------
SITUASI KETIGA - BILA CINTA DIREJECT


Oh! Inilah REJECTION paling sengsara kalau nak difikirkan... maklum la... darah muda... cintan cintun, berkawan, bercouple, bergaduh, bercekau tu adat le ya... bak kata pepatah aku sendiri... "dalam mencari erti cinta sebenar... ko kena redah dulu yang kelat, yang pahit, yang maung, sebelum ko dapat merasa manisnya percintaan itu..." chewah... terror tak aku??? Memang aku pernahlah di "reject" cintaku sekali... dan selepas dari itu aku pulak me "reject" suma cinta-cinta dari "kaum adam" hu hu hu... (sorry... it' takes time for me to recover from the past :P... ) sehinggalah aku jumpa CINTA SEJATI AKU... he he he... FULL STOP... tak leh citer banyak-banyak ha ha ha...


Tapikan, percayalah kenapa ada REJECTION 
dalam setiap liku-liku penghidupan yang kita lalui: 


don't.be.afraid.to.be.rejected@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

30 comments:

  1. alololo . kene reject yaa :D hewhewhewh

    ReplyDelete
  2. stuntwomanwho: kehkehkeh... jom kita gelak ramai2 abuden?? keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  3. Sakitnya hati bila bank reject permohonan loan nak beli kete.wuagggghhhhhhh tension2 ~~!!!!

    ReplyDelete
  4. haha mmg sakit hati bile kene reject nih ..Cendol suke ayat last tu :)

    ReplyDelete
  5. CikMai: Atas alasan apa?? Ko lum cukup mantang ke atau account x cukup matang?? he he he ^^

    ReplyDelete
  6. Cendol: Ya... sume orang akan suka ayat last tu bila dah kena reject... sebab nak cover line keh keh keh >.<

    ReplyDelete
  7. Salam.

    Memang dah tegelak awal2, ketot, mmg la tak dapek jadi pramugari..hahahaha. slmt rumah putusamy jauh dri rumah sy,kih3. Lau tak, mahu gak daku terjun skrg jua,hihihi.

    Ya kak..di reject tak smstinya, tak cukup bagus.. cuma, kita lebih 'diperlukan' ditempat lain, di masa lain, dan oleh org lain..

    eleh..bakpe nak kuciwa sgt..dunia ni luas kan.. ^_^

    ReplyDelete
  8. kdg2 kene rejek ni best ape, hehehhehe, xpe2, org rendah memg x di takdirkn jadi pramugari, we are same^^

    ReplyDelete
  9. Lana: ha ha ha putusamy nampak korunk pun cepat dia tutup pintu ke keh keh citer dulu2 le katakan cinta remaja purba ha3

    ReplyDelete
  10. chemija best ke? bole le ha3 ya tapi walaupun x dapat jadik pramugari, dapat le jugak berjiran dgn cip pilot... ha3 ko hade?

    ReplyDelete
  11. Rejection means you need to improve. And it is not the end of life. Go on and trust me. Perhaps its not your rezeki :)

    ReplyDelete
  12. dan aida selalu ke kedai reject shop..haha.. memang sakit kadangkala bila direject frust menonggeng habis.. brsepai mood semua. hehe

    ReplyDelete
  13. semoga PPP selalu tabah dengan rejection, rejection yang ada...semoga terus maju kerana rejection2 itu :P

    ReplyDelete
  14. tu namanyer xder rejeki ar... kalu cinta kene reject xper, saya ader...

    ReplyDelete
  15. MissThe3Dara: You've got some point there my dear, yes improvement... but what if rejection for being to efficient? ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  16. Aida Omar: Oooo.. "reject" yg tu PPP suke sebab boleh cuci mata ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  17. Tallif: Thanks... ha ha ha hidup Rejection! ^^

    ReplyDelete
  18. sedutzone: ha ha ha terima kasih le tlg dgn offer itu (mulia sungguh hati anda) keh3 ^^

    ReplyDelete
  19. reject tu same dgn ridset ke ppp??

    hahhahahhaha :)



    sakit wooo kene reject..xde sape HEPI kene reject kannn :)

    ReplyDelete
  20. reject dunia xpa lagi..
    klu kne reject ngan Allah...Nauzubillah...T_T

    ReplyDelete
  21. CikZaitul: Suketi ko le... boleh la jugak tu ha ha ha... org giler jer yg suka bila kena rejek.. keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  22. Waalid5035... nauzubillah mintak dijauhkan minta supaya adalah juga doa, amalan, dan keimanan PPP yg sangkut... jgn lah diREJECT 100% :(

    ReplyDelete
  23. takpelah ppp.. kalau ppp jadi pramugari takda la wujud blog ppp nikan.. so kami semua tak adalah rakan blogger brnama pari2 putih yg menjadi penyeri bg kami..

    ahah kembang2.. eheh..

    ReplyDelete
  24. nasir hamzah: keh keh keh... klw kerja pramugari pukan blog paripari tapi blog garigariputeh keh keh keh ^^ alo lo lo i'm touch... >.<

    ReplyDelete
  25. cerita yg ke 3: aku tak suka kena reject bab cinta, dalam hidup aku sudah 2 kali aku di rejected huhuhuuhu...

    malu ada, perit pun ada.

    ReplyDelete
  26. TP: malu tu mmg ada lah... tapi tak sesama perasaan sedih yg ko tanggung waktu tu... itu yg buat kita rasa sangat2 terbeban... :( tapi biasa lah... kalau hidup x pernah dikecewakan bukan hidup la namanya kan?? ^^

    ReplyDelete
  27. demm, r for rejection, erkk...

    ReplyDelete
  28. Caliph keh keh keh..ur deng right R for REJECTION :p

    ReplyDelete
  29. a.. aku masih terluka kerana rejection kah..kah..kah.. nak gi caroi plaster ni..

    ReplyDelete
  30. Nong apakah?? Ha ha ha sapa bah yg reject sama ko?? meh sini aku punch atu org kasi mata dia lebam mcm panda keh keh keh ^^

    ReplyDelete