Kawen Campur

Setahu aku le... apa-apa yang "campur" ni sumenya nampak cantik, sedap, dah "extravaganza". Korang setuju tak?? Yezzzaaaaa... kan? Ko hade nak campur-campur bagai?? Bukan jer setakat makanan, pakaian, malah stesen radio pun ada yang mix... tak caya?? Habess MixFM tu hape?? Keh keh keh...

Perkahwinan Campur tak le sesedap Nasi Campur 
(Kebanyakkannya indah kabar dari rupa)
Betul ke?? Sila Jawab soklan F.B.I aku neh...


Aku dulu sebenar2nya nak sangat kawen dengan "mat salleh" (sila la meniarap dan cari baldi terdekat, untuk muntah he he he). Tapi mat sallehnya tah kemana... angan-angan "mat jenin" ada le.. hu hu hu tapi apa-apa pun akhirnya aku dapat gak kawen dengan cicitnya "mat salleh" he he he (suami akunyer arwah moyang name Salleh...) boleh??

Mamat Mat Salleh Kalau Rambut Hitam Lebih Macho... ^^


Aku tu bukan apa, aku suke tengok baby-baby derang yang sangat le cute, gebu, mata perang idun mancun, alo lo lo comelnya... konon-konon le nak dapat anak Pan Asian (sila le muntah sekali lagi dengan angan-angan mat jenin aku ni ha ha ha). Lagi satu aku sangat la suke tengok lelaki yang kening dia macam ala-ala Tom Cruise, Tom Welling... alo lo lo comel nya... Nak berangan lagi.. aku paling suke tengok anak Tom Cruise si Suri.. comel... kononya bila kawen mat salleh, aku membayangkan anak aku cenggitu ler.. ahaks ko hade nak beranang cam tuh?? Ha ha ha... 

Suri Cruise
So "suweet" she has her father's eyes...


Tapi sebenarnya ada pro and kontra jugak kalau kawin campur ni. Nak kata x bagus pun x la sangat... aku tengok ramai jer orang-orang di sekliling aku yang berkahwin campur yang kekal jer perkahwinan derang sampai sekrang. Sampai anak-anak derang pun dah nak kawin. Mungkin yang banyak bercerai berai tu dari golongan celebrity kot... contohnya Lina Hangat, Maya Karin, Siti Sarah (sempat bertunang jer), Aisyah, Shahsa Elite... dan ramai lagi la... last-last sume kawen orang tempatan hamek ko.. ha ha ha... Lelaki Malaya Jugak Yang Kekal Hidup Dengan Derang kan?? (Lelaki2 sume sila jangan kembangkan lubang hidung anda ha ha ha).

Tapi kalau dah JODOH (ayat-ayat klise) ko kawan le bagai nak rak dengan Jejaka Malaya, tapi kalau jodoh ko mat salleh, itu la dia.. cam tu gak ngan sebaliknya kan? Tapi jangan la sampai bila dah ada anak, rumahtangga berantakan, si suami/isteri (mat salleh) nak hak penjagaan anak, nak keluar Islam Nauzubillah... Bila pikir-pikir benda camni baik le kawin dengan orang yang sama taraf ngan kita. Kawin dengan "mat salleh" ni bukan mudah terutamanya orang perempuan melayu... ko kena betul-betul sabar, silap-silap hari bulan kalau x kuat iman, kite pulak yang hanyut ikut "cara hidup" derang tu...

So pada sesiapa yang punya pakwe/makwe "mat salleh" bawak lah mereka itu ke jalan yang benar, supaya kamu sume dapat pahala bukan dosa. Sebab bukan mudah menjalani hidup "Kawen Campur"... renung-renungkan dan selamat beramal ^^


aku.yg.suka.mencampur.adukan.perancah.dalam.masakan
@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

39 comments:

  1. lebih suka lelaki melayu. tak de selera tgk mat saleh..huhu

    lgpun mai nak suami yang boleh membimbing,kalau mat salleh nty kena bimbing dia..bukan senang wooo nak tarik orang lelaki dewasa plak ....

    ReplyDelete
  2. dulu pun saya berangan nak mat salleh tapi bila tengok2 balik.. lelaki melayu ni ade je yang mancung.. mata coklat.. ade lesung pipit.. ade je yang lebih hemsem dari mat salleh tu..

    cume,

    kena pandai cari.. heee

    ReplyDelete
  3. Sayidah Nafisah Ruslan: Ya aku sokong kau 101% betul tu.. dan kita ni kadang2 tak perasaan seperti kata-kata ni "yang jauh asik teringat, yang dekat tak terpikat" walhal ramai jer JEJAKA MALAYA kat malaysia ni yg setanding dengan MAT2 SALLEH DI LUAR SANA hu hu hu... ^^

    ReplyDelete
  4. abg ipar lebly sorg muallaf..utk msk ke adat kita mmg xssh..cuma mgambil masa utk btatih dlm ugama..kami msh sedaya upaya mbimbing dia..

    ReplyDelete
  5. lelaki melayu lagi bagus sebab dah tentu ada ilmu agama islam dari kecik.. kalau mat salleh nie, kita kena tekun ajar depa tentang agama..kalau depa tingtong, macam mana nak jadi ketua keluarga :)

    vote for jejaka malaya...hahhaaa

    ReplyDelete
  6. Lubly: Alhamdulillah... itu la yg sebaik-baiknya kita dah tarik dia masuk Islam, so kita jugak la yg harus terus memberi dia bimbingan tanpa berbelah bahagi... semoga dia akan menjadi muslimin sejati isnyallah ^^

    ReplyDelete
  7. Aqyila Qarissa: Korang dengar tu wahai JEJAKA MALAYA... ramai jer PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR yang masih suka pada kamoooo ^^

    ReplyDelete
  8. Salam...hehehe....mmg terbaek lah kan...sya tak kawen ngan Mat Salleh tp kawen ngan suku kaum dusun je(suku kaum sabah) tp anak2 still comel2x ahaks!!puji sendiri..hehehe...dan kat Sabah pyh nk cari jejaka Melayu,,sebab kan banyak suku kaum

    ReplyDelete
  9. haha... kawin campur aduk eh?

    Suri cruise memang comel :)

    ReplyDelete
  10. Ms Velentine: So derang sume kena tengok ko sbg contoh ^^ well done thanks share citer ma kiterang ni ^^

    ReplyDelete
  11. Ada pro dan contra.. tepulang pada hubungan yang dibina dan situasai antara 2 pihak.

    ReplyDelete
  12. Nong: He he he campur aduk di campur dengan ceng = CENG KADUK keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  13. bagus kawin campur ni..sebab zuriat tu akan lebih kembang..tp kebanykan kawin ngan mat salleh x kekal lama sebab org melayu terikut cara die org sepatut nya dia yg kena ikut adat dan agama kita.. x gitu..

    alhamdulillah ada gak org kawin melayu + melayu anak mcm org putih ;-)

    ReplyDelete
  14. Ahaks! terima kasih En Karamuthue diatas pandang ko tu.. handsome sungguh "helmet" yg ko pakai tu ye keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  15. Phat: thanks bg pendapat... yup so memang ada pro and kontra kan? aku suke yg melayu+melayu=anak cam omputeh keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  16. kawen campur ni yg probs nyer bila nk adapt dgn culture masing2..byg kn klau mak bapak org2 kampung biasa, mau kaget/ akward glr bila dtg rumah
    :) sbb perbezaan budaya n bahasa tp still ada jer yg boleh sesuaikan diri org kg pon xda la kolot sgt..wink..

    http://encikcopypaste.blogspot.com/2012/06/cute-kecomelan-terlampau-versi-bayi.html

    ReplyDelete
  17. leakedknowledge: betul.. and now mostly org2 kampung dah "advance" ok.. yup...pokok pangkal diri kita sendiri... thanks MKP for ur comment he he he ^^

    ReplyDelete
  18. bila campur kawin ini pertama kita nak ajau dia orang agama Islam...jangan lak kit ayang terlebih sosial..hehhee.
    Aku pun anak Pan Asian maaa!!!
    Mak aku Melayu, bapak Bawaen.. Dapat Mewa..hehhhe ( muka Pan Asian tapi gelap sikit..kekekkekee)

    ReplyDelete
  19. Hanif Idrus: First time lak aku dengau "BAWAEN" hapakah itu?? ^^

    ReplyDelete
  20. baik kawen dengan orang kite , taknak ah mat saleh :D

    ReplyDelete
  21. Lieya Zaila: Alo lo lo comelnya komen dea... ko ni bagi komen dah ada boypren lum?? he he he ^^

    ReplyDelete
  22. saya nak kawen ngan org kita je..huhu..susah nak bimbing dalam segi agama ni kalau kawen campur~~

    ReplyDelete
  23. haha , takde . belajar dulu :D

    ReplyDelete
  24. Saya pun orang bawean!
    Hanif, jom cakap dialek bawean jom!
    Huhuhuhuhu...
    PPP, org kata bawean ni as boyan^^

    ReplyDelete
  25. ary_lee: OOO i c he he he thanks ary appreciate it... PPP ingat tadi klw ary x explain harus kena tanya abg google ^^

    ReplyDelete
  26. Alamak! Yana Libra sorry PPP terlepas pandang... ye memang itu la faktor yg membuatkan org fikir 100x nak kawen campur ni kan?? ^^

    ReplyDelete
  27. akak, yg ke2 tu gmbr saya.. akak x mintak kbnaran sy pon nak letak gmbr sy.. hihihi

    ReplyDelete
  28. KorN: Ye ke?? He he he meh sini akak telek sket muko ekau tu?? ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  29. aku pun kawin campur gak haha.. tapi asia dgn asia. bahasa lain-lain. bila balik rumah mertua terus jadi bisu sebab x faham bahasa derang hehehe..

    ReplyDelete
  30. ehem, ehem... lagi ngomongin aku ya.?

    ReplyDelete
  31. Nong suami ko org mana bah??

    ReplyDelete
  32. Fendy Ahmad Thahir: Emmm enggak dong... aku lagi ngomongin ama itu Tom Cruise bukan loh.. ^^

    ReplyDelete
  33. Salam, akk, mak abah saya pun kahwin campur..

    Mak saya org Melayu Kampar, abah saya org Melayu Sitiawan.

    Ha kan, campur la jugak tu kan, hahahahaha.

    Aaa,part yg kawin cmpur, dpt anak comel,lawo tu, stuju..sebab most of the time, yg lana jumpa pun, memg lawa2.

    Tapi, perkahwinan, ant titik asasnya, bertolak ansur kan kak?sy tak kawin lgi, sy taktau..baca mjlh jep ni,kih3. Kahwin campur ke, makan nasi cmpur ke, kih3, lau takda bertolak ansur, apapun tak menjadi kan :)

    ReplyDelete
  34. kawin campuq? nasi campuq aku tau la..hahah

    yup betul, kawen campuq nanti dpt anak come2 stok model ..hehe..3 org anak sedare aku cantik2 dan ensem2.

    satu lg...anak mix blood ni PANDAI!!

    hurmm...masalah? hurmm...panas tidak sampai ke petang kak oii...u now better in marriage coz u're married ...

    ReplyDelete
  35. Ha ha ha Lana wat lawak... tapi muka lana akak tengok mcm Chinese pun hade... ye tapi kadang2 terlalu bertolak ansur jadi gelongsor la ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  36. APAI: Sebenarnya ko nak cakap yang ko tu yg macam mix sebenarnya kan? kan? kan? keh keh keh ^^ apo-apo la der... ko klw pasai makan mmg update ha ha ha... ye betui... tapi kadang2 fenin kefala jugak... cuma macam cik lana cakap la kena ada tolak ansur, give and take... klw dah ko asik nak give3 jer sapa lak yang nak take nya kan?? Ko hade? ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  37. Cik Pari-pari

    Tawau mari.. huhuhu

    ReplyDelete
  38. diorg x dpt mcm tom cruise, tom welling.. diorg dpt tom cat, hukk.. tu psal huruhara kn, erkk...

    ReplyDelete