Menu Pre Hari Raya... Ko Ade??

Ade de de... apalah PPP ni... posa pun lum, dah ada menu pre hari raya?? Abes... kalau baju ko boleh tempah 5-6 pasang sebelum puasa... salah ke, haku nak masak untuk pre raya.. ko hade?? Keh keh keh... Sebenarnya awal plan aku, cuma nak masak rendang ayam jer... sekali tu banyak pulak suara, nak nasi impit le... hape le... so aku cakap, klw cenggitu baik jer aku buat satu set menu raya terus...

Inilah resepi "Rendang Ayam Perry Perry Putih" 
yang finger licking good...



Yezzaaa! Ini Masak Lemak Lontong Ala Perry-Perry-Putih 
ko hade?? ha ha ha (tapi sorry la ye... terlupa nak amek 
gambar plating tadi.. aku letak jer la 
gambau lam periuk ni...



Akhirnya jadik lah menu Pre Raya PerryPerryPutih... (iklan jap ~ dah la mamat yang jual ayam tu loyar kat haku boleh... masa dia nak potong ayam tu dia tanya aku "Kak buang kulit ke?" aku cakap ye... pas tu dia cakap kat anak aku "Dik  tutup mata... ni ayam betina... keh keh keh... aku rasa nak suh jer dia masuk Lawak King kan...)" sungguh berbudi bahase betul mamat tuh..  nasib aku dah blah cepat... pas tu dia sambung lagi lawak dia... dia cakap kat anak and hubby aku... bagus la ek... tukang cakap orang len, tukang bawak orang len... tukan bayor orang len... kalau aku ada kat situ satu jer aku nak cakap kat dia; ABUDEN? Keh keh keh....

Tunggu rendang kering yang aku maleh ni.. lama giler :P


Akhirnya... kering lah sudah rendang ayam aku ^^


Ko mampu nak masak sambil possing bagai cam haku neh?? 
keh keh keh




Bahan2 RENDANG PERRY PERRY PUTIH:
- Ayam - Santan - Kerisik - Lengkuas - Serai - Bawang merah - Cili giling - Daun kunyit - Daun limau purut - Garam - Serbuk perasa

MACAM NER NAK MASAK:
Ayam bersihkan kemdudian tos. Blend: Lengkuas, serai, bawang merah. Mayang: Daun kunyit, daun limau purut. Masukkan santan dalam kuali, masukan bahan-bahan yang tlh diblen (lengkuas, serai, bawang merah, cili giling). Masukan kerisik. Masukkan cili giling. Kemudian masukan serbuk perasa & garam (secukup rasa). Kemudian masukan ayam (toskan ayamg betul2 supaya air basuhan ayam tak masuk dalam santan). Gelegakkan rendang, kacau perlahan2 sampai kering dan baru tutup api...

Ini la bahan-bahan lodeh... actually ada byk lagi klw ikut resepi ori.. 
tapi aku x dek masa nak buat sume tu.. 
mana sempat jer sayur yang aku beli.. janji ada rasa ha ha ha


Bahan2 MASAK LEMAK LODEH
- Santan - Karot - Kacang Panjang - Kentang - Tauhu - Tempe - Cili Merah - Serbuk Kunyit - Soo Hoon - Garam - Serbuk Perasa


MACAM NER NAK MASAK:
Goreng tauhu & tempe. Angkat dan ketepikan. Jerangkan santan dalam periuk. Masukan cili merah dan bawang merah yang dihiris ke dalam santan. Masukan serbuk kunyit. Kemudian masukkan sayur yg keras dulu (karot & kentang), masukan garam dan serbuk perisa secukup rasa. Lepas tu masukkan kacang panjang, soo hoon, tauhu & tempe. Dah siap ^^


Step 1 - Masukkan sayur sayur dulu...


 Kacau sampai sayur empuk sket...


Step 2 and last... baru masukan tempe & tauhu goreng 


cooking.with.style@paripariputih.blogpsot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

17 comments:

  1. pre raya ek? masak lemak lodeh tu kalo aku suh orgumah wajib masuk TEMPE wakakakaka maklumlah wong jowo

    ReplyDelete
  2. EZ: memang ada tempe ... dalam tu.. itu wajib klw tak lari sket rasa dia :P

    ReplyDelete
  3. rendang2 ni aku angkat bendera putih ni cik Pari-pari putih :)

    Aku kalau yg rendang2 .. ha! ambik paket rendang kat kedai aja jawabnya hehehehe.. serius aku xde skil. kena berguru dgn cik pari-pari ni..

    tu yg posing kat dapur tu memang tak boleh blah hahaha.. haku memang xde ekekeke...

    ReplyDelete
  4. rendang ajer? lemangnya mana? kekeke


    http://encikcopypaste.blogspot.com/2012/06/cute-mimpi-comel-seorang-bayi.html

    ReplyDelete
  5. Nong: Boleh saja kalau ko bah ^^

    ReplyDelete
  6. KOMIK: Lemang x dek.. ketupat ada lah... ha ha ha ^^ PPP lebih suka ketupat dari lemang :)

    ReplyDelete
  7. Peh!! Malatop betul.. terus rasa lapar tahap kuasa dua... memang pandai PPP memasak! siap berposing lagi..hehe.. tapi PPP apa maksud 'ABUDEN' tuh?? hehe

    ReplyDelete
  8. nasir hamzah: abuden tuh maksud dia lebih kurang mcm perkataan ni la HEBES TU... ha itu la ha ha ha

    ReplyDelete
  9. rendang tu mengancam sungguh..sodap tu mkn dgn ketupat mini nona wakakakaka

    ReplyDelete
  10. ni penangan masterchef selebriti ke hape ni??
    HahahahaXD
    Siap ada pre raya^^

    ReplyDelete
  11. EZ: Memang le tadi PPP masak sekali ketupat tapi x dimasukan dalam entri :P

    ReplyDelete
  12. are_lee: keh keh keh lebih kurang gitu le.. ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  13. wow...sedap tu.memang feveret saya kalau lontong ni.awal betul menu pre-raya.hahaha

    ReplyDelete
  14. wow...sedap tu.memang feveret saya kalau lontong ni.awal betul menu pre-raya.hahaha

    ReplyDelete
  15. aReLaN: Buka jer ada video pra wedding... Raya pun ada.. ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  16. adesh sis macam syok je duduk rumah sis.. sis masak sedap2.. nak pindah rumah la cenggini. haha.. paling malas time kacau rendang tu sampai kering.. naik lenguh menunggu. huhu.. lodeh tu pun sedap suka makan soon dia :P

    ReplyDelete
  17. Aida ha ha ha boleh jer... apa salahnya ada la geng nak mintak jadi assitant chef ppp hu hu hu ^^

    ReplyDelete