Nasi Ayam SEMPOI ala PerryPerryPutih ^^

Bismillah & Assalamualaikum...
Kali ni aku tak leh nak melalut panjang-panjang kat entri, sebab bz sangat-sangat nak siap kan enteri, sat lagi nak tengok CELEBRITY MASTER CHEF.. hu hu hu tu yang kelam kabut baban neh.. korang dah dinner tak? Dah jom le kita tengok apa kebendenya resepi aku hari ni kan... caloh beteh...

This is my "Nasi Ayam SEMPOI ala PerryPerryPutih"


Kelasss... nama jer dah berjela ha ha ha, rasanya "finger licking good". Jom le aku ajar camner nak masak...  firstly, lets cook the chicken.

Bersihakan ayam, rebus bersama stock "Ayam Knorr", bawang puith hempuk sket jer.., halia muda hiris, bawang besar mayam. Terjunkan semua bahan-bahan tadi ke dalam periuk.


Campurkan air, dah didihkan atas api


Bila dah hampir masak, sup korang akan kelihatan cenggini, pastikan ayam tu dah cukup masak, tapi jgn terlalu lama sampai ayam jadi kecut... (nanti kering sangat pulak, tak sedap sebab lepas tu nak bakar lagi.. kan)


Angkat ayam dan toskan, asingkan masuk dalam mangkuk.


Kemudian perap ayam yang dah diasingkan tadi dengan bahan-bahan dibawah, sos tiram, honey, "Maggie Seasoning" dan pepper..


Pastikan korang gaul bahan-bahan tadi pada ayam dengan rata. Sebelum korang mula sediakan ayam, make sure oven dah dipanaskan terlebih dulu... bila ayam dah siap diperap, macam kat bawah ni... bakar, dalam 45 minit... ok done with the chicken...


Now jom kita masak nasiknye pulak... ko basuh le nasi bersih-bersih macam biasa... tapi instead of guna air, korang gantikan dengan air rebusan ayam tadi (tinggalkan la sikit untuk buat sup) lepas tu anggaran air ikut suke korang le, kalau nak nasi ayam tu lembut sket, lebihkan sup dia... so akan jadi mcm kat bawah ni... put a side dulu...


Now, kita akan masak all the bahan-bahan perencah, nasi ayam ni kena guna minyak sapi ok.. (byk mana, ikut suka korang but not too much, lemak weiii minyak sapi ni)


Ini... adalah bahan-bahan tumis untuk nasi ayam, kayu manis, daun pandan, halia muda, bawang besar, bunga lawan, buah pelaga.


Panaskan minyak sapi dalam kuali, kemudian sekali lagi terjunkan saja bahan-bahan tumis yang aku sebut kat atas tadi...


Make sure,  korang goreng betul-betul sampai naik bau, and bahan-bahan tadi bertukar kekuningan... Bila dah masak, ko terjunkan pulak bahan-bahan tumis tadi (termasuk minyak sapi tu) ke dalam periuk nasik.. macam gambau kat bawah ni.. lepas tu masak la macam biasa. Bila dah masak kacau-kacau nasi tadi biar perisa dia semua sebati. Jangan lupe garam and pakaji secukup rase..


Che Nab, ni dayang-dayang kat bawah ni jangan lupa letak, tak tak berseri le pinggan ko tu nanti... salad pun ada jugak, tapi aku lupa nak letak dalam pinggan ni...pandai-pandai ko le nak guban camner nasik ayam ko tu nanti kan??



Tada... ini lah hasilnya... bila dah masak... SEMPOI kan?? Hu hu hu. Versi kat bawah ni aku punya garnishing... oh ya... kicap (aku gunakan kuah yang ayam bakar tadi, so tak yah guna kicap pekat, untuk cili sos, sila la pakai sos botol tu jer kan... ha ha ha ade aku kesah?? Dah nama resepi SEMPOI... bahan-bahan pun kenalah sempoi-sempoi jer kan??? Ko hade?? Hu hu hu


Yang ni pulak anak bujang aku yang buat GARNISHING... (dia siap pesan dengan aku, suruh korang vote mana yang lebih MANTOP susunan NASI AYAM SEMPOI ala PerryPerryPutih ni he he he boleh??


APA LAGI?? BON APPETIT...

Untuk sebarang PERTANYAAN pasal resepi ni... sila nantikan kemunculan Chef PerryPerryPutih secara live di FIBOX... selepas pukul 10.00 nanti... (ateh... bagi la teman nak nengok Masterchef dulu weh) keh keh keh...

saturday.cooking.@paripariputih

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

31 comments:

  1. xpenah lg cuba masak nasi ayam ni tahu makan jer :p

    suatu hari nnt...huhu

    http://komik2malaysia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. komik: cubalah masak senang jer ni... ha ha ha pas tu boleh le PPP tumpang rasa ^^ mesti sedap komik masak kan??

    ReplyDelete
  3. Salam..

    temmmmm! make my air liuq meleleh,hahaha. sedapnya kak!

    aha, dua2 sy vote sama banyak,hahaha.

    ReplyDelete
  4. boleh masuk masterchef ni

    ReplyDelete
  5. Lana: alo lo lo... cuba le masak sonang jo tu.. he3 nak pos pun x leh nanti lum sampai abg postman bedal dulu he3

    ReplyDelete
  6. Delarocha: Niat di hati tu.. ada le jugak.. tapi lama tu kena amek cuti.. itu pun klw boleh lepas diperingkat ujibakat... keh3

    ReplyDelete
  7. Huiyo!!! Hebat giler PPP masak!!! khusyuk saye bace satu2 word PPP.. pasni klu ade mase & rajin, nak try la buat.. takde la susah sgt kan, terjun2 aje bnyk.. haha

    ReplyDelete
  8. BP Boy: Cara masak mmg kena terjun2 klw tak terjun dia x SEMPOI keh3 ^^

    ReplyDelete
  9. aku suka.. tapi satu jer..

    aku rasa banyak bahan dan byk step ekekeke.. lain kali sebelum aku masak resepi PeryPeryPutih ni..

    aku kena godek n3 ni dan tak boleh lupa step atau lupa bahan ekekekek..

    aku lapar time ni grrrrrr!

    ReplyDelete
  10. Aduh... ko print screen dan photostat ja bah page ani... ^^

    ReplyDelete
  11. walaupun tak kenal tp tergoda la tgk maknan tu

    ReplyDelete
  12. anisa hang tuah: sehingga mijlat pinggan dan cawan keh3 ^^

    ReplyDelete
  13. sue-sama: tergoda dgn makanan tak pe.. jgn tergoda dgn tuan belog udah.. keh3 naya tu.. ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  14. Sedapnyaaaaa Nasi Ayam Sempoi ni ^_^ hehe. Tetiba rasa lapar pulak perut ni :D haha

    ReplyDelete
  15. Sally: Sori la ye tak de niat nak wat Sally lapau di tengah malam2 ni he he he ^^

    ReplyDelete
  16. ayam tu nampak juicy ... adeh meleleh ayaq liur der

    ReplyDelete
  17. TanpaNamaDer: Lek der lek he he he ^^

    ReplyDelete
  18. lapo la pulak nmpak makann mengancam malam2 ni..adesss~~

    ReplyDelete
  19. Cik Semut: Alo lo lo cian dia.. same le ngan PPP pun tak dinner lagi sebenau-benaunya ni.. :P

    ReplyDelete
  20. adeh..menyelerakan... napa tunjuk gambar neh..huhu...laparrrrr.....

    ReplyDelete
  21. nasir: ha ha ha sori la x maksud pung nak wat korang sume lapau di tengah2 malam neh.. ^^

    ReplyDelete
  22. mcm best je resepi ni...boleh try ni..tima kasih byk sudi singgah blog ingusan aku tuh...thanks alot!

    ReplyDelete
  23. awal pagi dh nampak mamam sedap kt sini ^^

    ReplyDelete
  24. nmpak sedap...kalo ad mse n bhn2 complete,nk try..mne le tw kot hubby ske plak....

    ReplyDelete
  25. tukang kebun: sama-sama bukan "ingusan" tapi brnad new ^^ rajin2 le bw ye...

    ReplyDelete
  26. caliph: ini nak memotivate u all supaya kurangkan makan di luar, masak sediri pun sodap keh3 ^^

    ReplyDelete
  27. MaMa potpet: Insyallah suami-suami memang suka masakan dari air tangan isterinya sebenarnya ^^ utk jaga hati suami, kita jugak kena ambil hati "perut" dia hu hu hu ^^

    ReplyDelete
  28. alolololo...senang lak tengok...

    sedapye..naik selera aku mlm-mlm ni...

    mane nak cekau nasi ayam lak memalam nih... :)

    ReplyDelete
  29. CikZaitul: ayam dah tidur ko carik jer le suk pagi he he he ^^

    ReplyDelete
  30. woww... tengok pun dah tahu kompem sedap!!

    ReplyDelete