Orang Minyak...

Ha ha ha... orang minyak sudah mai mengganas... ko hade??? Ini bukan minyak sebarang minyak... ini orang minyak dari California Oil... keh keh keh. Ha cuak muko... apo korang hengat betul le aku nak bercerita pasal orang minyak ni ek?? Haaa tu le..... len kali bagi salam dulu.

Korang tahu tak dalam tempoh 22 tahun aku bekerja, macam-macam pekerjaan yang aku dah buat, tapi mostly, aku banyak bekerja di front desk. Awalan aku kerja menjadi receptionist dengan company makcik aku... dengan gaji permulaan masa tu dalam RM400 sebulan... ha.. sekarang banyak tu nak bayor keta aku pun x lepas tu... (itu le beza nilai duit dulu dan sekarang). Ok berbalik pada pekerjaan aku kan, kerja dgn Makcik aku selama 2 1/2 tahun, pas tu aku kerja jadi receptionsit di Advertising Agency (buat Iklan TV), selama 5 tahun, lepas tu aku up kan lagi tempat kerja aku.. tu la aku kerja dengan Caltex Oil (M) Sdn. Bhd. di Wisma Mirama (tapi skrg dah pindah tempat lain)

Ni gambar shooting untuk template launching CALTEX TECHRON.. 
(semua ni adalah pekerja2 Caltex yg terdiri dari Marketing, Finance, 
Driver2 Truck, Secretary dan jugak receptionist) aku yang mana
 korang carik le sendiri keh3 ^^


Oh aku kerja kat sini pun tak lama, dalam  2 1/2 tahun sahaja... sebab lepas aku gave birth, aku ckp dgn suami, nak cari kerja yg dekat dgn area rumah mak aku. So byk jugak la pengalaman yang aku timba di sini. Korang bayangkan Caltex office ada 10 tingkat, dan aku sbg receptionist "WAJIB" ye mengingati setiap ext. no. no direct line, big-big boss, pantry, no2 dispatch dan sebagainya... aku punya phone tu lak guna PABX SYSTEM so memang kena angakat letak jer la...ganggang, jadi untuk memudahkan kerja, company belikan lah aku headset, (so that, tak penat le tangan aku nak angkat2 ganggang telepon tu kan)... 

Masa ni tengah perform utk Techron Lauching 
kat Kelab Equestrian Bukit Kiara... 


Satu hari tu Kak Besah (one of the kerani, yg selalu replace time lunch aku, mc pulak hari tu) so tak de sape le yang nak replace time lunch aku. Nak dipendekan citer aku mintak tolong le kat si Jenny, tea lady tu tuk tapaukan aku mee hoon sup. Jadi aku pun macam biasa makan le sambil menjawab phone (tapi it is not advisable sebenarnya, that's not a professional way) tapi aku control le suara bila ada incoming call... So masa tengah makan tu tiba-tiba ada le incoming call... aku pun mcm biasa la kan rutin menjawab panggilan. "Caltex Oil Malaysia... Good afternoon, this is Nor speaking... may I help you... " so kedengaran le suara di hujung corong tu mejawab Hello.... (tiba-tiba hilang senyap jer) aku ni dok le repeat hello.. hello... pun x jawab oh sudah.. tak kan le aku ter disconnect line tu kan... sekali bila aku padang kat mangkuk sup aku tu... rupa-rupanya headset aku punya mic sudah terendam dalam mee hoon sup aku keh keh keh..

Ini le 'si polan' yg berharga RM400 satu tu he he he


Tapi aku dah panic tak tau nak buat apa... (terpaksa tipu sunat... aku cakap benda tu tetiba jer senyap keh keh keh) So apa lagi kena la management beli yg baru untuk aku.. korang tau berapa harga headset tu satu?? RM400... ha ha ha la la la... aku la si PPP yg jahat.. keh keh keh... ko hade?? (moral of the story jangan jawab tipon sambil makan mee hoon sup) ha ha ha...

my.career.life@paripariputih.blogpsot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

28 comments:

  1. oloh oloh cantik and comelnya cik semotttt hetam

    ReplyDelete
  2. yang dekat baju merah tu kan PPP?
    comey lah xD

    ReplyDelete
  3. EZ ha ha ha laju jer ko komen ek... balas dendam ke?? keh keh keh ^^ aku lum sempat nak mengedit keh3 ^^

    ReplyDelete
  4. Michelle: Are you sure not??? ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  5. lain kali rendam headset dlm mee kari plak yer, hukk...

    ReplyDelete
  6. caliph ha ha ha lawak2 nanti le tunggu PPP tukar kerja jadik receptionist balik keh3 ^^

    ReplyDelete
  7. hahhahaha mudanya ppp :)

    ReplyDelete
  8. komik tak silap masa tu umur 25 kot :)

    ReplyDelete
  9. Kak PPP , cantiknya :)

    ReplyDelete
  10. senyuman manis tu yg mahal :D

    ReplyDelete
  11. Ety: Cantik yg tak kekal he he he ^^ tapi senyuman itu masih lagi yg sama keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  12. Jangan makan Mi Hun soop sambil driving pun satu nasihat yang baik...huhu

    ReplyDelete
  13. ha ha ha klw makan mi hun soop sambil driving alamat nanti keta duduk atas traffic light le jawabnya keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  14. hahahaha..headset tu pon nak merasa mee hoon sup tu kot.

    ReplyDelete
  15. aReLaN: mungkin la kot ha ha ha ^^ sampai ari ni PPP x leh lupa pasal tu :P

    ReplyDelete
  16. Pekerja stesen petrolpun dipanggil orang minyak jugak...

    ReplyDelete
  17. Koding yup kira kiterang ni serumpun ler ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  18. kah kah kah...

    makan meehon goreng dimaafkan lagi kut...

    ReplyDelete
  19. Nizam mungkin tidak sbb apa jua benda atau makanan yg termasuk dlm "headset" tu mesti ia akan padam "dengan suka relanya" keh keh keh ^^ syyyt.. tak elok mengenang benda2 yg tlh lalu keh3 (nak coverline rasa bersalah padahal) :P

    ReplyDelete
  20. ah.. putih gebu melepak... comel sekali- walaupun byk perubahan tapi senyuman tu tetap 'mainten' sweet!

    ReplyDelete
  21. Nong: keh keh keh... yg byk sungguh perubahan aku sekarang berbanding yg dolu-dolu :P

    ReplyDelete
  22. ye saya pasti .. muka serius nie. hehe

    ReplyDelete
  23. Michelle: Ya aku pun siyes ni.. betul la tu keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  24. ini mmg orang minyak hehehehe

    ReplyDelete
  25. adeh aku keliru... ppp yang pakai baju warna kelabu tu ek? ehehh..

    ReplyDelete
  26. TP: Awas lo.. aku mmg ORANG MINYAK he he he ^^

    ReplyDelete
  27. Nasir: Haa aa yg tengah "jonggos" tu he he he ^^

    ReplyDelete
  28. auch terpikat dengan girl yang tengah2 tu.. plesh! nak no tipon.. hik3.. ingat orang minyak mana la tadi.. :P

    ReplyDelete