PariPari Patah Sayapnya...

Wuaaaaa! Ko hade?? Ko mampu?? bediri tepi highway dengan t-shirt "JANJI ROCK" aku (macam tau-tau jer nak jadik cenggini siap pakai cincai-cincai gi office) sambil ke hulu ke hilir dengan hp macam broker saham sude... Selama 4 tahun aku pakai keta ni... tak penah dia MERAGAM, tapi tak tau hari ni kenapa dia meragam...

Bukan setakat tu, dah le ari ni aku puasa, Ya Allah besar sungguh dugaan yang ko beri pada aku... (tapi aku berserah). Mula-mula tengah bagus drive melepasi TOL Bukit Kiara, tiba-tiba ada satu bunyi aneh kuar dari keta aku... dan masa tu jugak tetiba meter minyak aku turun mendadak, lampu enjin and battery menyala... 

Tengah-tengah laju tu injin aku mati...... (nasib masa tu turun bukit) aku on left lane, so bila sampai bawah bukit aku park kat tempat lapang sikit and pasang "hazard light". 

First thing yg aku buat:
- Aku tenangkan diri aku (dalam hati byk kali aku cakap, jangan panik, jangan panik)
- I grab my wallet, hp (laptop mmg kat trunk lid)
- Aku keluar segera dari kereta (memandangkan di tepi jalan tu anytime and anything can happen)

- Aku kuar ka phone and call semua numbers yang aku rasa boleh membantu
- Dapat no Sprint punya rescuer
- Aku tunggu sampai depa sampai


Cantek jer spot yang keta aku buat hal.... sini le nye..


Mula-mula yang rescuer datang sorang jer naik motor (EN ISMAIL) lepas tu dia check-check mana-mana yang patut, and i guess he need better equipment, lepas tu baru dia calling2 rescuer lagi sorang (EN LOKMAN) yang bawak van...  


Ko nampak air RIBENA atas keta aku tuh?? Dalan daururat tu terpaksa buat muka tebal minum air bekalan En Ismail... (ko hade?? mampu jadik cenggitu?) ~ tapi aku tonggang jer le and minun seteguk buat syarat berbuka.... 


Aku nak ucap ribuan terima kasih kepada: En Ismail dan En Lokman (pekerja sprint tu). Dia kata battery x de masalah, and aku assume mungkin "timing belt" sebab mcm ada bunyi "click" masa tetiba breakdown tu... timing belt patah ke??? Dalam hati ku terus nyanyi lagu Sheila Hamza (Patah Seribu) ko mampu ke dalam kekalutan cenggitu siap leh nyanyi dalam hati lagi ha ha ha ^^


Alhamdulillah, derang sampai and tolong apa-apa yang patut, tapi bukan maslah battery, so memang kena tow. Derang tunggu sampai tow truck datang. Baru derang pergi...


 Hai tak pasal-pasal dapat naik truck free BEST JUGAK ha ha ha... RM160 hokey.. ni lum lagi nak repair hape-hape kerosakkan lagik neh...


P/S: APAPUN AKU BERSYUKUR SEBAB BB AKU ADA BATTERY MASA TU, KALAU TAK MEMANG SAMPAI SEKARANG LA KORANG X DAPAT BACA ENTRY AKU NI... TAK CENGGITU EN. KOPI?? HE HE HE... 
OKEY SUK AKU E.L SEBAB NAK SETTLEKAN KETA AKU... SIAP DAH INFORM BOSS.. BOSS KATA HOKEY... KO HADE?? HA HA HA

sesuatu.yang.terjadi.pasti.ada.hikmah.disebaliknya@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

17 comments:

  1. oh... gitu pula kejadiannya. aku kena last year. depan trafik light lagi ahahaha..

    berbuka dgn rebena en. Ismail yek wakakakaka.. hebat la kau PPP :)

    *Lawa keta.. walaupun kantoi :)

    ReplyDelete
  2. "Ko nampak air RIBENA atas keta aku tuh?? Dalan daururat tu terpaksa buat muka tebal minum air bekalan En Ismail."

    hahaha sungguh klaka statement itu :P
    L.E tu apa?emergency leave?

    ReplyDelete
  3. Nong: Ha ha ha aku dah tak leh nak wat pepe mmg x prepare pun untuk standbya apa2 lam keta ^^

    ReplyDelete
  4. EN.KOPI: I have too, no choice... lagi pun ppp tonggang air tu dia pun suruh buka penutup tu (maybe dia tau PPP ni sebenarnya geli nak minum bekas orang)... Ya allah maafkan aku... aku x sengaja...

    E.L yup Emergency Leave ^^ hope everthing will go smooth tomorrow

    ReplyDelete
  5. Salam.

    Ada nampak tdi gmbr2 ni kat fb akak..hehehe.

    Sian akk..selamat hari cerah lagi..dibuatnya kena malam2.. apapun, dah selamat semua..tak kisah la timing belt patah ke apa..janji akk tak patah apa2,hhahaha.

    Saya tak pernh lgi berdepan keadaan cmni, cuma ad skali di alamanada, ke tmpt keta, nak balik pas tgk wyg. start2 enjin takmau, sorg2 jugk time tu. gelabah gak,huhuuhu. Tarik nafas dalam2, terus tepon abah. kih3, pastu baru call org2 management tmpt parking tu.

    Sampai skrg, sy tak lupa muka encik yg tolong tu.heh3. sebab tak smpt ucap tima kasih coz gelabah. Baru ni pi, terserempak. Tapi, tak smpt juga ucap tima kasih..hurmm..

    ReplyDelete
  6. Walaikumsalam, Lana. Tu la tak sangka la plak nak jadik camni. Nasib bek le dia x meragam dalam trowong tu, klw tak masak akak... situ lagi le sempit... tpi alhamdulillah nasib bek derang datang cepat, akak call dalam 5 minti tu derang dah sampai... fuh..what an experience :P ni sok ni satu lagi hal nak gi repair, nasib depan kondo akak ni ado workshop tak yah le nak menapak jauh :P niway thanks for your concern ya =)

    ReplyDelete
  7. pehh...saga tu...a new saga begin with a new problem...anyway..naseb baek tak jadi pape kan...

    ReplyDelete
  8. Noh Kodiang: Yup... actually sblm ni ok jer keta tu.. maybe dia merajuk kot sbb PPP dok sebut2 Preve.. tapi betul kata Noh alhamdulillah tak de perkara buruk berlaku :P

    ReplyDelete
  9. Huh!! kesianya ppp, tapi sebenarnya ada hikmah bila berlaku cam ni, sebab secara tak langsung ppp dapat pengalaman dgn apa yg berlaku.. so bila berhadapan dengan saat2 genting mcm ni ppp akan lebih bersedia dan tahu apa yang nak dilakukan.. apapun respek lah ppp sebab tak panik! pengalaman nasir lagi sadis, apa yang sadis tuh? sondol kereta orang der, ko hader? kehkeh..

    ReplyDelete
  10. Ha ha ha Nasir biar betul... ni sondol sebab keta depan tu driver beliau wanita ke atau, nasir sdg berkhayal ke atau nasir tgh update satus kat fb guna hp kwang! kwang! kwang! ^^ yup mmg bila dah jadik camni baru la nak berhati2 :) ko hader?? ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  11. salam, satu tindakan yang betul apabila keluar dari kereta di tepi jalan macam tu. dah banyak cerita aku dengar orang/kereta kena sondol...

    ReplyDelete
  12. Nizam Ariff: Belajar dari pengalaman sebab PPP punya bekas boss (baru jer meninggal beberapa bulan lalu) kena sondol sebaik dia betulkan tayar keta dia... keta boleh diganti... nyawa?? kecuali memang dah ajal kan ^^

    ReplyDelete
  13. amboi akak..sempat nyanyi lg dlm hati.ahahaha


    comel je gelagat akak...eh semoga kereta cepat sembuh...

    ReplyDelete
  14. Hi, regret read your car had problems. Good thing you had those emergency numbers. And that was a fast rescue too. Impressive.
    But surprised to learn it was your battery....?

    Anyway, you are okay, thats great.
    You have a nice day, and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  15. CikMai comel ek?? ha ha ha ko tengok keadaan aku kat situ ko tau le comel ke idak ha ha ha ^^ ya semoga cepat sembuh... :P

    ReplyDelete
  16. Hey uncle lee thanks for dropping by... yup i was glad too, i'm back in one pieces tho, but a bit flattened when reached home ^^ anyway thanks ya, hope to hear from you more ^^

    ReplyDelete
  17. nsib baik x siyes sgt kes ni kn, huh...

    ReplyDelete