Passport! Oh Passport!

Wahai bloggers-bloggers seluruh alam... hari ini adalah hari yang paling memenatkan, meletihkan, memanaskan dan mengujikan kesabaran aku hu hu hu ^^ Korang bayangkan la ye aku gi "renew" passport aku selama 7 jam... (meh aku ulang lagi t.u.j.u.h jam boleh??) Apa ke malang le nasib aku hari ni he he he, tapi aku masih boleh senyum der... sebab aku maleh nak naik turun Immigration tu banyak kali... :P 

Alo lo lo cumil tak muka baru bangun tidur aku?? (sila garuk ketiak ko 10 kali ye) Ha ha ha dah tu... pagi-pagi dah kena mengadap kamera mau tak jadik cenggitu?? Keh keh keh 


Aku sampai dalam pukul 8 lebih, dapat collect passport aku kul 2 lebih... nak lagi trajis, sistem memporses passport lak rosak....  fuh!! memang menguji keimanan sungguh. Dan untuk pengetahuan korang, dalam Immigration tu dah macam ikan sardin, bau macam pekasam pun hade, bau tempoyak pun hade hu hu hu... sebab apa tau?? "penghawa dingin" tidak berfungsi hatta satu pung... so khidmat kipas kaki le yang menyelamatkan keaadaan... Paling syahdu, sampai ada yang pensan kot... adu du du... aku tak tau kejadian sebenar sebab, masa tu aku dok kat bilik penyerahan passport so tak dapek nak jadi paparazzi (hu hu hu sempat lagi tu, ko hade ke??)

Ok jom aku bagi korang tips sekiranya next time you need to deal with Immigration:

1. Sila datang awal (waktu berurusan 7.30 pagi - 5.00 petang) Monday - Friday. Kalau ko datang Sabtu & Ahad ko jumpa Pak Guard je la kan... ha ha ha. Yang aku gi ni cawangan WANGSA MAJU.
2. Ada dua counter No 1. Untuk OKU (termasuk ibu-ibu mengandung) dan Untuk Warga emas SAHAJA. Counter No 2. Baru untuk hamba rakyat yang sihat-walafiat. Jadi kalau ko tu muda belia, tak yah la mengada-ngada nak masuk counter No 1 tu ye.. hu hu hu
3. Pastikan ko bawak 2 keping gambar berukuran passport, 1 keping salinan IC. (Yang bawah umur 18 tahun kena bawak surat beranak dan kalau dah ada IC bawak jugak).
4. Kanak-kanak yang bawah umur ibu/bapa atau penjaga kena isi dalam form anak-anak masing-masing. Kalau isi nama mak kena 1 copy IC dan kalau bapa yg isi kena la copy 1 ic bapa.
5. Sila gunakan form yang korang dapat dari Immigration (sebab aku dah kena tadi ye, upload dr webpage derang tu form yg aku isi, tak valid tau penat jer, tu yg lambat lagi tu).
6. Harga pasaran passport (dah macam saham la pulek). Untuk 2 tahun RM100.00, Untuk 5 tahun RM300.00, Untuk passport terhad ke Singapore tak sure maybe RM150.00 kot (yg ni tolong tanya dengan abang GOOGLE ye).
7. Satu lagi gambau passport tu aku ambil untuk aku dan anak aku + 2 copy of IC RM24 hengget. Dan derang pun ada sediakan perkhidmat mengisi borang secara percuma.. 


Tapi apapun aku "salute" kepada semua pegawai-pegawai Immigration yang bertungkus lumus melayan karenah orang ramai yang datang tu, dalam keadaan panas, peluh laju membasahi wajah masing-masing, tapi masih sempat melemparkan senyuman (termasuk jugak ada dua yang pegnent). Dan sabar melayan setiap persoalan...


Aku.bangga.jadi.rakyat.Malaysia@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

25 comments:

  1. oh passport ku dh nk expired dh next year...huhu :)

    passport dh siap, bila nk take off ker dubai ?

    http://komik2malaysia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. komik: ha gi cepat2 renew... ^^ take off Dubai insyallah kalau ada rezeki ye (diulangani kalau ada rezeki) insyallah December kot... my sister ada di sana itu le yg nak gi, klw tak tak juga... ^^

    ReplyDelete
  3. Wah PPP nak ke dubai yer, best lah dapat gi sana, Nasir ni dalam malaysia pun lum habis terjah..yang singapore duk dekat ngan johor nipun lum sampai lagi..haha.. lagikan nak ke luar negara.. nanti kalau ada rezeki boleh lah pi..

    ReplyDelete
  4. uncle tak pernah ada passport pergi siam heret borderpass jer hahaha

    ReplyDelete
  5. Nasir Hamzah: Insyallah... PPP pun dalam msia ni yg x nah gi Trengganu.. erk tu jer kot.. yang lain2 tu penah gi la tapi that was long-long time ago... singpore tu dah byk kali la gak gi.. tapi apa-apa pun Malaysia tetap di hati hu hu hu ^^

    ReplyDelete
  6. Uncle: Wah! tapi siam skgn ni bahaye sikit la kan?? PPP penah gak guna borderpass tu.. tapi journeynya sangat-sangat meletihkan... bangun2 tak gak sampai2 hu hu hu ^^

    ReplyDelete
  7. saya tak pernah ada passport

    ReplyDelete
  8. Anisa Hang Tuah: Hu hu hu... bila nak adakah?? ^^

    ReplyDelete
  9. zana xpenah ada.cume ada pun yg sementara je.tupun yg nkg siam je hik3 :D

    ReplyDelete
  10. zana: ok la tu.. PPP ni pun sbb nak gi jalan... klw tak pun mmg x buat.. insyallah nanti ada rezeki kena gi travel, buat la tu.. ^^

    ReplyDelete
  11. patutnya 2 jam je kan ... kalu 7 jam, aku dah leh explode :P

    nak pi mana buat passpord nih? pi Dubai?

    ReplyDelete
  12. TanpaNamaDer: Ya lebey kurang cenggitu ler... ha ha ha aku dah terlebey explode dah tadi, rasa nak baring jer depan counter tu hik3... Dubai insyallah Dec, la ni nak gi Vietnam dulu... insyallah seminggu b4 Ramadhan ^^

    ReplyDelete
  13. ish...baca entry ni baru ingat passport x renew lagi..2 bulan lebih lagi nak pi China...

    ReplyDelete
  14. SURIA AMANDA: Buat le cepat2 nnti tak dapek lak gi CHINA hu hu hu ^^

    ReplyDelete
  15. PPP...teringat international passport dh lm expired...tp tk renew lg...sbb blum ada plan nk mana2 masa trdekat ni..hehe

    ReplyDelete
  16. lamanya.kat putrajaya kan???saya buat dulu datang pkul 9,pukul 1 gak la baru siap.dahla masa tu half day je.sabar jela menanti walaupun penantian itu satu penyeksaan.

    ReplyDelete
  17. tukang kebun: klw tak gi mana2 tak yah renew... ni PPP buat sbb mmg nak gi outstation :) thnks ya bw kat sini.. ^^

    ReplyDelete
  18. aReLaN: Nope ni kat Sri Rampai Wangsa Maju, hu hu hu klw travel ke Kelantan dah nak dekat sampai dah imagine 7 jam hu hu hu :P

    ReplyDelete
  19. Lamanya akak..tujuh jam? mau mengamuk lana kalau lana kt tempt akak,hahaha.

    hurmm,saya pun tak merasa lagi nak keluar negara,huhuhu. bila ntah nk dpt pluang ni,hehe :)

    ReplyDelete
  20. owh, pegi area wangsa maju ka.. pnah stay kt area tu dulu, huh...

    ReplyDelete
  21. Lana: itu la tpi bila mengenangkan pekerja2 kat situ pun bertungkus lumus x jadi nak marah, lgipun malas nak dtg byk kali. Nak x nak tunggu jer la sampai lebam keh3. Ala insyallah klw dah rezeki x kemana tu.. Mana tau suk lusa tetiba dpt gi overseas kan?

    ReplyDelete
  22. Caliph: ya sbb dekat dgn umah PPP. Owh tinggal kt Sri Rampai ke area Wangsa Maju? Ni mesti slalu shopping kt Alpha Angle kan? ^^

    ReplyDelete
  23. nak melancong ke manalah gamaknya ye? :)

    ReplyDelete
  24. DUBAI?????? Ya Tuhan jeleznya aku.. ampun!!

    ReplyDelete
  25. Bah Nong kenapakah ko ndak baca dari atas... insyallah kalau ada rezeki... kalau ditakdirkan Allah tidak bagi aku rezeki pada hujung tahun ni aku redahh jer pergi langkawi he he he ^^

    ReplyDelete