Alololo...Org Bawak Diri Dah Balek Eh?? Day 1

Keh keh keh... soklan pertama aku; Korang RINDU tak kat aku?? Kalau TAK... nanti aku terbang balik ke Cambodia ni kang... bek ko cakap rindu ramai2 ha ha ha (sila guling2kan diri korang atas tilam dan lari setempat) keh keh keh... (walhal dalam hati, aku yang rindu kat korang hu hu hu... siyes... sepanjang 4 hari aku kat sana... badan jer di negara bersejarah Cambodia tu, tapi hati aku masih melekat kat Malaysia hu hu hu sayu der... ko hade ke nak sayu2 bagai cenggini kan???? Nak pulak berjauhan dari orang-orang tersayang cececeh... (termasuk 4 ekor anak2 hamster aku :)

Dah.. dah PPP ko jan mula nak merapu2 tak tentu hal... ni reporting berjela-jela nak buat ni... kang ada yang pengsan lak kan... ko tanya aku report pasal apa?? Report pasal kunjungan aku ke Cambodia le kan...??? Aku ni kan PariPari jadi suka hati aku la nak gi mana-mana dunia pun nak wat liputan untuk blog aku... KO HADER?? Keh keh keh (bestnya dapat ucapakan kata-kata keramat hakuh ni kan...) Wahai rakyat jelata Kampuchia (ha ha ha) sila la ko persiapkan diri ko dengan bakul sebesar guni beras (untuk ko muntah darah sat lagi) sebelum aku membentangkan laporan yang telah aku buat (sampai melecet kaki aku sepanjang lawatan aku ke sana ek... ko jan hengat aku gi sana henjoy2 ayam... aku yang dah berkaki ayam sampai sana ada le... keh keh keh)

Are you ready?? Dah macam nak lombe lari 4x400 meter la plak... Ok.. aku bertolak dari KL pada 13 July, February flight kul 6.30 pagi kot (lupo dah den...) Aku sebenarnya tak sodap ati meninggalkan blog aku tu lama2 takut bersawang nanti tak dek lak orang nak jengguk kan.. tapi yang paling aku nak ketawa "gila kentang" masa aku duk jer lam flight tu aku bukak magazine satu menda yang aku ternampak buat aku senyum sengsorang... ha ha ha aku ternamapak gambau Captain America kt dlm mag tu... tetiba aku teringat si MIKO/mr.copy.paste mana taknya aku dah amanahkan dia suh tulung tengok2kan blog PPP bila aku tak de... tu aku rasa oh.. mungkin ini petanda yg blog aku ni akan ada orang jaga... keh keh keh bila haku bukak blog aku rupa2nya memang dia jaga blog aku alo lo lo so suweettt.... bukan tu jer si hensem aMirul pung hade, potia yang mencari sesuatu yang hilang pun hade, Lana yang selalu bercomunicate ngan aku kat FB, Nong pun sama... Si Ety yang tak sudah2 suh aku on9 cepat2, EZ (bila lak aku tinggalkan ko.. ha ha ha kan aku selalu jer bw kat blog ko tuh??) Si Zamani, Sis Aida Frogie, TELOR POWER, MUTALLIFF, NASIR HAMZAH.. Cik Zaitul (aku jumpa gak ramai mambang2 hensem kat sana.. tapi tak muat lak nak "tapau" masuk dalam beg baju aku) nak kirim ke ko tu kan...

Ha ha ha sebenarnya ramai jer yang doakan untuk aku, (aku mintak maaf lau nama ko keciciran yang aku tak sebut dalam entri ni ek, dan aku nak cakap THANK U sebab doakan aku, supaya selamat pergi dan balik, alhamdulillah berkat doa korang tu aku dah sampai ke tahan air ngan selamatnya kul 11.00 pagi tadi touch down kat LCCT. Dah le... kang lagi berjela2 ayat aku ni.. jom kita layankan gambau2 menarik aku (menarik ke?? he he he boleh le abang alim oooi)...

Ha ha ha Miko I snap this picture especially for you ^_^

Online Air Ticket 

Pre Booking/Hot Seat Ticket akan dapat makanan seawal 20 minit 
selepas flight berelpas

 Cukup-cukup tuk alas perut... nak kenyang, ko tapau le dari rumah... 
pas tu harus kena sepak kuar dari flight keh keh keh

 Sesi menangkap "gambau sendiri" ko hade?? keh keh keh...

Masa dah nak lending, flight Kapten x dpt green light utk lending, sbb tak cukup landasan, 
so kiterang dibawak berlegar2 selama 20 minit terapung di awan biru ha ha ha.. (sebenarnya aku dah cuak dah masa tu... :P)


Inilah Signboard Lapangan Terbang Antara Bangsa Combadia... kecil tapi sempoi... 
den suko.. sbb tak yang nak menapak jauh utk collect luggage...

And this is our tour guide - CHAN BUNPHENG bunphengchan@gmail.com very nice person, klw ada sesiapa planning to visit Combodia, do contact me... i would recommend him to you (bukan sebab dapat komisyen ke hapa, but he's good)

Oleh sebab kami bertujuh jadi luggage tak banyak.. (yang itu aku tipu ha ha ha)

Ok ni la hotel penginapan kiterang ANGKOR PEARL HOTEL... bertaraf 3 bintang i guess, tapi dapat award byk kali dah ni... angkorpearl.com/ info@angkorpearl.com

tuk-tuk.. best oo nek ni... macam naik roller coaster mua ha ha ha USD2 per tuk-tuk

Ini award yang hotel ni dapat... 

Kelassss ko, aku possing ngan Raja Cambodia gitu... ko hader?? He he he...

Ini lobby dia... kat belakang tu restauran dia...

So inilah bilik tido dia ya.... kecil namun selesa... 
(ha ha ha, habis sume aku suruh possing boleh) :P

Double bed... anyone... (malam pertama aku kat situ, aku mimpi sampai jatuh dari katil ha ha ha... (ini kisah benar) sakit gak le badan haku sebab katil tu tinggi lagi empuk tilamnya.. mimpi apa?? biorle rahasia mua ha ha ha :P)



Masa ni we all on the way ke kampung air derang... ni salah satu pejabat kerajaan derang... ko hade pejabat cenggini "hopen air" he he he...

Tempat ni kalau bulan septembar ke atas, air tasik dia akan naik sampai ke rumah, (nampak garisan ceklat kat dinding rumah tu?) itulah sebab rumah2 kat sini tiang dia sume tinggi macam tinggi tiang bendera...

 Ok aku sebenarnya kesian tengok penduduk Cambodia ni, hidup mereka sangat daif... especially yg duduk di kampung air tasik ni.. tak caya meh tengok gambar2 seterusnya...

 Ok ni sekolah derang, disebabkan derang tak de kawasan jadi padang permainan untuk beriadah diletakkan di tingkat atas, and tulisan korea tu sebab kerajaan korea jadi penaja utk sekolah ni... tu jer yang aku faham...

Cuba korang tengok keadaan rumah yang kecil ni, dengan beratapkan rumbia, dinding kanvas plastik, kat situ le dia tidur, makan, berburak ermmm buat yg lain2 tu (entah tak leh nak bayangkan)


Ok sekrang ni kiterang nak naik bot menyusur, 
sepanjang tasik semulajadi terbesar di Asia... jom 

Oh yang ni deligasi2 antarabangsa.. ha ha ha muka masing2 dah jadi ceklat sebb cuacanya yang begitu paneh... tak berawan...


Sempat gak nak possing seblum nek boat tu... :P

Okeh ni gerai2 kat tepi bot tu.. jan nak ngada2 kata sedap... tu sume entah goreng "porky-porky" derang :P

 Ha ha ha ko hade...??




Restaurant terapung 


Ko nampak pintu gerbang warna pink tu?? ha masa tu ada kenduri kawen... 

Tempat beli beras... org korea klw datang sini akan singgah 
sini beli beras utk penduduk kat situ...

Cat fish yg diternak di bawah boat untuk di makan.. :P


Ni le namanya buaya darat... kawan2 Chinese aku siap makan masakan buaya :P 


Senyun walaupun tak tahan dengan bau hanyir kat situ... :P


Mirul, makan esotic PPP x berani nak snap... geli... ni pung ketak tangan snap gambau ni...(entah kata derang macam jamu atau tonik nak senang dapat zuriat erk... tak de ke yg lebih elok selain dari  kala jengking ngan ulau kat lam botol tu.. hadeh asal boleh jerk derang ni kan...

 Ok yang ni aku amek gambar dari atas bot... tu yg hijau tu sume tasik... 
kalau musim hujan sume tu tenggelam...

Yang ni kembau siam "Siti Nurhaliza" ha ha ha AKU TIPU...

Ni restauran halal masa first day kiterang sampai... mahal dah kureng... harga USD5 cuba la korang tengok makananya 

Nak jugekkkkk ha ha ha jangan le ko jeles kan... aku memang cenggini... sikit2 gambau. sikit2 gambau

Ni kira taraf2 area2 KLCC derang le ni...




Ok lepas makan... and solah... tak balik hotel dulu.. kitarang terus di bawak gi kat art muzium... haisyyy mano kaki den tak melecet... :P

Macam-macam ade kat sini... kebanyakkan derang ni ada yang kurang upaya bisu dan pekak...









Adededeh... suk jer la aku sambung part 2 ek... ni baru bunga-bunga ni... isi kandungan lum lagi nek... takut korang pitam lak baca panjang-panjang entri aku ni kan... so that it for now... insyallah panjang umur cek sambung lagi suk no ha ha ha... selamat membaca sambil meniarap ek... ciow...

kakiku.sakit.penat.berjalan@pariapriputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

37 comments:

  1. Salam.

    Akak..saya tak rindu akak..rindu kat "ko hader" je, hahahaha.

    Alhamdulillah..selamat sampai dah..

    gilew rock, gi AW kai selpiar jepun je,hahahaha

    ReplyDelete
  2. pegi melancong rupanya...

    ReplyDelete
  3. walaikumsalam lana... ha ha ha darurat kaki habis melecet... masa first day tu lagi terus kaki ayam jer sbb x li sipar lagi.. ha ha ha ko hader?? :P

    ReplyDelete
  4. Del aka the malay male yes den poie melancung he he he ^^

    ReplyDelete
  5. Wow!!!! Memang melancong memberi kita pengalaman yang sangat luas :)

    ReplyDelete
  6. wah2, bestnya melancong,selamat kembali k.. :D

    ReplyDelete
  7. 1 berapa hari eh?
    2 berapa bajet $$$ eh?
    3 pakej apa amik ni eh?
    4 ada cenferahati utk kawan2 bloger tak?
    5 sila beri jawapan kerana aku teringin jejak sana kembali secara backpackers

    dulu dtg 2 kali bersama arwah pakcik sekeluarga.

    ReplyDelete
  8. Taliff: Yup pengalaman luas, kesedaran pada diri PPP betapa beruntungnya kita yang duduk kat malaysia ni berbanding derang kat sana...

    ReplyDelete
  9. Zamani: Mekaceh.. he he he blog zaman camner dah up dah ke follower?? rajin2 bw ok...

    ReplyDelete
  10. TP:

    1. 4 hari
    2. free
    3. orang yg arrange
    4. ada lam mimpi keh keh keh
    5. first sekali sila fikirkan pasal makanan yg susah giler nak dapat yg halal... sebab sume pakai USD... makanan, hotel, barang2 keperluan sume mahal... maybe you could get the TOURGUIDE yg ppp bagi kat atas tu and tanya dia packages for backpackers... hu hu hu tapi kalau sapa2 yg minat sejarah this is the place to go... :)

    ReplyDelete
  11. owh.. pergi kemboja rupanya.. ingatkan lari rumah...hehehe

    ReplyDelete
  12. thank you noona for snapping makanan eksotik tuh.. dah aku plak nak termuntah nengok tonik ulau tu..huhuhu

    sumpah best baca entry ni..informative plus kelakar gila...haha

    ReplyDelete
  13. terima kasij PPP

    sepatutnya bawa roti byk2 hehehe

    ReplyDelete
  14. syioknyaa p jenjalan...okey jeles..hehe;)

    ReplyDelete
  15. boni he he he ingat larik ikut mamat vietnam ek?? ha ha ha ape kes.... keh keh keh

    ReplyDelete
  16. Telor Power: Sama2 leh jer nak pegi cuma kena tau harga tu memang penting... roti pun x leh nak cover... sbb klw dah gi sana banyak tempat kan daki and jalan... boleh kempes poket dan perut ha ha ha :D

    ReplyDelete
  17. aMirul: ha ha ha tau takpe... budak2 tu nak gi makan cengkerik, ulat goreng and so on... aku kata derang nak gi, gi sorang aku mmg x mo ikut ha ha ha XD giler... nak mengadap ulat serangga bagai.. tapi derang makan BBQ daging boya ngan kangroo :P

    ReplyDelete
  18. Fluffy jom aku join sama JELES ngan ko ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  19. uuiinaaa seronoknya PPP.
    ada ole2 dari sana tak? heehehe

    ReplyDelete
  20. Michie: Ole ole tak dek kole-kole (cawan besi ada nak??) ha ha ha :D

    ReplyDelete
  21. hohohoho..ni baru first day ke???dah sakan jalan2 nampaknya.

    ReplyDelete
  22. aReLan: Dah selamat... ni PPP dah balik umah pung... mana tak sakit kaki dah le menapak kat temple2 tu sikit nyer jauh... pas tu siap memanjat tangga dia yg menjunam tinggi... hai.. sampai berkaki ayam le first day gi Angkor Wat ari tu.. sbb kasut tu dah buat kaki ppp melecet... :(

    ReplyDelete
  23. giler panjang en3 ni smpai ckup satu page blog, hikk..

    balik nti wajib cium hamster2 tu dulu kn? erkk..

    mcm zoo taiping plak bila tgk tempat buaya tu..

    ReplyDelete
  24. caliph: ha ha ha mmg panjang... sila muntah sekrang hu3, cium tak la tapi kena timang2 dia dulu rindu tak tengok depa... tadi balik2 pun happy empat2 ekor tu tgk mama dia bali.. :) bukan mcm zoo lebih dari tu dah.. scary tempat tu.. :/

    ReplyDelete
  25. si semot ni kan nama je semot hetam tapi x abis2 dgn color merah dia...huwakakakakaka nice pic cik semot

    ReplyDelete
  26. sori ppp, nasir selalu lmbt bg komen.. skang ni nasir kat batu pahat.. huhu jd on9 guna hp jelah..

    apapun ppp. memang btullah bgai dkata.. jauh perjalanan maka luaslah pandangan serta banyaklah pengalaman yg kita perolehi..

    syukurlh ppp telah pun selamat..

    amcm skema tak ayat nasir. har har..

    ReplyDelete
  27. g pat ni keje ke @ saje2 bercuti... seronoknyaaaaaaaaa.. nak ikutttttt..hek2... pp geli plak tgk ular dan kalajemgking tu.. seramm.. nwayy besttnyaa...

    ReplyDelete
  28. EZ kalau cenggitu ko tukau jer nick aku tuh jadi SEMOT MERAH ha ha ha... owhh... thanks for the compliment (malu dah ni dari itam tukau kaler merah dah muka haku ha ha ha) >.<

    ReplyDelete
  29. nasir hamzah... dimaafkan 100% hahaha tima kasih ek tolong doakan utk ppp hu hu hu :)

    ReplyDelete
  30. Lina: Itu ko baru tengok gambau... kalau ko yg snap gambau grenti terkedu ha ha ha gelinya pasal :P

    ReplyDelete
  31. tonik ular, jengking? rasanya lebih kepada jeruk ular, jeruk kala jengking kot. kekeke..byk tol gambar dh mcm galeri dh..err, kambodia smue gne usd ker? klu ya, super mahal..

    ReplyDelete
  32. Eyuwww... katanya camtu la.. benda2 tu semua buat ubat... eeee. klw jeruk x leh nak bayang camener derang gigit dan kunyah si folan2 kt dalam tu... :P

    yup sume guna USD... matai... ha ha ha :D

    ReplyDelete
  33. boleh la,ada la kemajuan sikit,hehe.. :D

    ReplyDelete
  34. Teruja.. sungguh teruja. lihat buaya.. lihat sungai.. lihat boat.. sungguh teruja..

    *Jatuh katil mimpi "biarlah rasia?" ekekekek...

    ReplyDelete
  35. zamani bagus2 aku sukakan kemajuan... :P

    ReplyDelete
  36. ha ha ha ya biorle rahasia mimpi haku tu, apakah sampai jatuh katil wakakakaka... aku bukan setakat teruja Nong, tetapi terkejut juga... dengan kedaifan kehidupan derang tu... kesian aku tengok... :(

    ReplyDelete
  37. He3.. haik. arigatok.. :p

    ReplyDelete