Apa Ke Nipis...

Bismillah, assalamualaikum, salam Ramadhan ke-7 dan selamat hari Jumaat. Cukup istimewa kita hari ni, dan bersyukurlah kamu semua yang masih dipanjangkan usia untuk menikmati hidup yang indah ni, juga termasuk diri aku ini yang begitu berharga (he he he sila M... sekrang...).  Setelah 7 hari kita berpuasa, apakah yang korang dapat dan pelajari darinya? Kalau ko tanya aku, aku rasa amat kecewa sebab selama 7 hari aku berpuasa, aku mengharapakan agar pahala puasa ku semakin menebal, tapi tak, semakin menipis aku rasa adalah (kecuali Allah belas melihat aku.. wallahualam). 

Mana tak menipis, masa dalam perjalanan pergi dan balik ke pejabat banyak jer kereta yg "memotong", atau "mencantas" keta lain yang tak reti2 nak bagi signel buat aku terkezut, aku bila dah terkezut faham2 la kan... mula le macam2 yg aku dok cakap sengsorang, aku ni kan lemah semangat. Itu dah satu kes nipis dah pahala aku. Satu lagi, masa nak balik rumah, cantek jalan clear kat highway, bila nak dekat2 umah aku tu... boleh jem dari ujung simpang ke simpang lagi satu, takes me almost 20-30 mins nak sampai ke lencongan rumah mak aku, bengang lagi... nipissss lagi pahala.

Aku harap bulan puasa ni dapat kita semua mengawal pandangan masing-masing... sebab kubur masing2, bila dah masuk liang lahad dah tak sempat nak pesan-berpesan kan...



Yang ketiga dan seterusnya, kat area2 rumah mak aku tu walaupun kawasan taman, tapi kesibukannya perghhhhh! Mengalahkan bandaraya New York le aku rasa. Manakan tidak situ la port Bazzar Larut Malam, situ la port Pasar Tani, dan bulan Ramadhan ni situ jugak la port Bazaar Ramadhan, bukan aku tak suka atau nak menyekat rezeki peniaga2 kat situ, tapi please take into consideration that, tempat tu mmg dah tak aman, it operates 24 hours a day... hurm.. so ko pikir la sendiri ek. dengan van2 yg penuh berisi barang2 perniagaan tersadai dikaki-kaki lima kawasan perumahan, bila pagi lalu kat situ tanah lantai kawasan dipenuhi dgn gagak yang mencari rezeki dari sisa dan saki baki sampah yg bertarburan.. ish ish ish... apa nak jadik le derang ni.. reti berniaga, tapi tak reti nak menjaga kebersihan...

Lu tengok si Lara Croft (ehem2.. terbatuk lak keh3) ni bila bertudung pun boleh SEJUK jer mata memandangkan? Bukan nak suruh ko tutup sume macam Zorro, tapi sekurang2nya respek la.. ini kan bulan RAMADHAN...


Ok berbalik pada bazaar Ramadhan tadi, hari Selasa ke Isnin (can't remember) masa aku sampai kat bazar tu I saw one group of people yg menarik perhatian aku (and i believe they were Muslim, lelaki and pompan ok)... yg buat aku hangin tu ko dah tahu nak gi Bazzar Ramadah, dalam bulan puasa, dengan orang bersesak2, boleh pakai pakaian yg menjolok mata, nipis, sendat, senteng (sampai menampakkan bumper dia yg macam dua buah bijik tembikai dan sengaja jalan goyang2 ala grudi Inul)... hello aku yg pompan ni pun bila ternampak cenggitu menoleh 2 kali, inikan pulak le kalau orang lelaki yang nampak? Itu satu yg satu lagi kalau yg couple-couple tu... alahai macam dah tak de esok bagi mu kan? Berkepit jer ngan pasangan masing2 (itu berkepit2 bagai tu ko dah kawen ke lum, org dah kawen pun bulan posa mana leh pengang2 bagai, kan, lagi buat aku TEBAKAU, yg buat tu org yg bertudung... sorry beb i'm telling the truth, bukan nak memalukan sesiapa, but this is facts) 

Aku tabik spring kat akak ni... KAK KO MASIH KELIHATAN CUN CENGGITU (walaupun ko berpuasa, berdiang kat bahang panas roti john tu, ko masih berpakaian menutup aurat, dan paling best masih boleh senyum... bagus cenggitu kak, kita panas kat dunia ni, insyallah kat akhirat suk, semoga dipermudahkan urusan kita dgn Allah ye?? Aku pun nak senyum gak mcm akak tu ^_^



So korang pikir la sendiri bertapa dalam tempoh 7 hari tu, pahala yang ku harap menebal, terus menjadi semakin tipis dan tipis dan tipis... dunia.. dunia.. sampai bila lah kita nak sedar... wallahualam... semoga Allah sentias melindungi pandangan, perbuatan dan percakapan aku (yang lemah ni) di Bulan Ramadhan yang mulia ini... amin. 

P/S: Akan aku tebal kan kembali pahala puasa aku... Insyallah...

aku.hanya.insan.kerdil.yg.menumpang.dibumi.Allah@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

39 comments:

  1. ralit membaca entry nih...fuuuhhhh..

    ReplyDelete
  2. kak, you're telling the truth. mmg itu kenyataannya. sama2 lah kita berdoa, mohon dijauhkan. amin :)

    psst : Ety pun, pagi ni dah menipis dah pahala puasa Ety sbb terasa hati dan menyalahkan org "=.=

    ReplyDelete
  3. ahaaaaa,, aq pon berdosa jgk.. pahala aq semakin tipis bak lapisan ozon.. hahaha.. kalau g bazar semua la aq tgk org sana sni, paling aq xsuka bila kapel2 tu dok pegang2 tgn mcm laki bini.. laki bini xmcm tu pon.. 1 lagi aq xsuka pmpn yg gedik lebih2 gelak kuat2 mcm jalan kat bazar tu dia yg seorang yg punya .mnyampah, ada lelaki yg tnga usha2 mula la start prngai ala2 manja.. huh.... hahhh kn sekarang menipis dah lg,mcm kertas tisu.. haha

    ReplyDelete
  4. Mrs Eady: Itu baru sikit nak ikutkan byk jer yg terpendam ni... tapi cukup le nanti hilang trus pahala :P

    ReplyDelete
  5. Tiada yg benar selain dari KEBENARAN ha ha ha (apa aku merepet ni??) :P

    ReplyDelete
  6. Lina la la la aku x ckp ko sendiri yg cakap pahala ko dah nipis keh3 >.<

    ReplyDelete
  7. dugaan yang terpaksa kita lalui hehehhe

    susah nak punya kesabaran yg tinggi kan?

    ReplyDelete
  8. KY yup... nak mencapai tahap kesabaran sederhana pun susah ni kan pulak tinggi?? tapi PPP akan cuba jugak.. tak cuba x tau kan?

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum akak.

    macam dua buah bijik tembikai?
    jalan goyang2 ala grudi Inul?

    keh keh keh

    Lana paling tak bleh blah dgn org yg nak tunjuk jurang Marina yang dalam tenggelam terjunam. ha, ko hader kak?? hahahaha.

    Kadang2 bukan pompuan jep tau, yg laki pun mau tayang gak..pakai suar pendek2, tunduk skit, alomaakkk aihhh..ternampak sudah. Bukan sengaja keh. dah dia menunduk depan kita, kah3.

    Daku rasa, patut diwujudkn spek mate berlaser..pakai jep spek tu time jenjalan..sape nampak jurang, aktifkan laser ke jurg tu..hak3.

    Pe ke jahat sangat le sy plak nih
    -_-

    ReplyDelete
  10. ha ha ha Lana... ini buka lurah dendam... ni bumper "pinggul" ha ha ha boleh?? ko hade?? tu la yg akak x leh nak terima.. memang sexy giler group tu lam 7 org, like 3 lelaki and 4 pompan jln saing dgn style ala2 hip hop (sgt la konon)... boleh nak pakai suar ke hape tpi tang ponggong tu kasi cover sket busat wooo ha ha ha (tu yg bagi gambaran ikut size tembikai.. klw pakai saiz buah mangga x logik la plak kan) hatooohai.. ha ha ha >.<

    ReplyDelete
  11. hahaha. Kak Lana, JURANG MARINA, first time dengar vocab ni untuk express benda alah tu. hahaha :D

    ReplyDelete
  12. hatooiii, malu aihh, nampak gayo dah merapu gak komen aku,hahaahah.

    Semalam punya pasai la ni, duk jadi BATwoman, hahahaha.

    Kakzai~betul jugak tu kak..cam tak padan lak buah mangga..hahahaha

    Ety~biasalah ety..nama jurang tu je pun akk ingat..yg lain dop ingt, dulu geografi dapek A-+- ha, hebakk tul result,hahahah

    ReplyDelete
  13. Lana: keh keh keh gelak sengsorang akak kat sini ha ha ha :P

    ReplyDelete
  14. Saya pun gelak sorg2 sbnrnya ni,hehehe.

    Sabau je lah diriku ini..siap nak men laser2 lagi..kalah lara croft, keh3

    ReplyDelete
  15. betul tuuuu..err..

    moga kita dijauhkanla dari benda mcm ni.huu

    ReplyDelete
  16. missha yup kadang2 kita ni sering alpa..(lupa) :)

    ReplyDelete
  17. Lana: Lepas ni each time klw akak nampak tembikai sure akak akan teringat lana L.O.L

    ReplyDelete
  18. memang banyak cabaran dalam bulan puasa ni yang leh nipiskan pahala kita kan.hehehe..tak mampu nak buat entry panjang cam PPP.busy yang amat.hoho

    ReplyDelete
  19. aReLaN... kannnnn...kadang2 bukan kita sengaja pun.. tapi bila dah terpandang tu.. tu le yg jadik nipis pahala tu :P

    niway thanks bw sini walaupun sibuk appreciate that selamat berbuka utk hari ke 7 ek arelan :)

    ReplyDelete
  20. aku x jejak lagi bazaar ramadhan kali ni. heh.
    bersame menebalkan muke. ehh salah. menebalkan pahale. :)

    ReplyDelete
  21. ha ha ha beruntung la ko puyak.. masalahnya aku mmg tak jejak pun bazaar tuh.. tapi disebabkan lokasi rumah mak aku berdekatan kat area situ.. jadi jauh perjalanan, luas pemandangan la jawab nye :P (x pasal2 x dapat pahala) :(

    ReplyDelete
  22. kat mne tuu..nk jln2 etek laaa...aku mmmg suke bersesak-sesak nihhhh...!


    =3 hahahahahaahaha

    ReplyDelete
  23. Oh begitu alkisahnya,Kena banyak bersabar ye kakPPP. sabar separuh dari iman,hehe.. InsyaAllah,kita harapkan yang terbaik utk puasa kita kali ni.. :D

    ReplyDelete
  24. Chikades: Kat ni apa nama tempat tu... ah GOLOK keh3 ko gi le sana.. tambang sampan aku bayor ha ha ha >.<

    ReplyDelete
  25. Zamani amin... bukana mcm si chikades tu dia pung nak join sekaki.. bala bala ha ha ha >.<

    ReplyDelete
  26. Tu gi jusco ..selisih DGN awk Melayu pakai baju ketat nampak pusat... Nampak lurah 3inchi... Sikit lagi nak nampak puting...maaf terpaksa sy kata Gak... Ni ke Melayu?????? Puasa kah dia??? Kenapa dia sengaja nak nipis kan pahala puasa org??? Lalu dan mata..x tak mcm rugi..ekekekeke... Bkn nak tak Tp terpandang... Satu lagi perasan x??? Klu gi bazar Ramadhan ade jek yg seksi2 gi beli juadah ...puasa ke dia?? Sedangkan pakaian dia x puasa... Tak takut ke dia DGN dosa dia buat.. Buat dosa dan memberi dosa kat org memandangnya...

    ReplyDelete
  27. maaf Datin PPP, berukband ku sangat lembab seolah-olah seekor beruk yang sedang mengantuk hehe...

    apa pun semoga masa ramadan ni tak ada yang 'hanya dapat lapar dan dahaga" hehehe... sabar..sabar.. :D

    ReplyDelete
  28. Ha Potia tu dia... details lagi ha ha ha... itu la yg PPP dok fikir ni... kadang2 dalam diri kita tu cuba untuk jadi terbaik dibulan2 RAMADHAN ni kan, tapi keadaan sekeliling kita ni terlalu byk sungguh dugaannya.. yg paling kesal bukannya org kafir ke yg buat tu, tapi org islam kita sendiri... nauzubillah semoga kita semua sentiasa dilindungi dari godaan manusia bertopengkan syaitan ni... :( nak komen2 lebih2 pun PPP ni bukan la malaikat atau alim ulama, tapi sekurang2nya ingin cuba utk melakukan kebaikan itu je...

    ReplyDelete
  29. Datin Sri Nong ya sednag berusaha la ni datin, tapi susah sungguh bila setiap hari aku kena harung masalah yang sama... :P (tak boleh nak elak.. mana2 aku gi sama jer) habis camno?? :/

    ReplyDelete
  30. heheh. miss ppppppppp, hang kalau bengang hang sebut la binatang yang cute2. cth : "kucing betullah kete ni potong kete aku. " heheh.
    tak pon,hang istighfar je. confirm pahala cik ppppppppp akan makin menebal. hewhew.
    p/s : saje nak tulis ppppppppppppppppppppppp panjang panjang. hahaha. :))

    ReplyDelete
  31. haha tu org tak malu kot tu buat mcm tu.gediksss lebih..haishh kurussss pahale pose

    ReplyDelete
  32. Entri yg menarik....
    Kakak roti john jadi idola entri ini. Syabas kakak roti john.
    Itulah dugaan bln puasa...apa nak kata kan..kan....

    ReplyDelete
  33. kamal leeeeeeeeeeeeeeeeeeeee: aku pun saja jer nak sebut panjang2 boleh? he he he... ok... good idea gak tu kan.... selain kucen boleh tak aku buh nama ko?? cenggini kamal lee betul kete ni potong keta aku keh keh keh... >.<

    ReplyDelete
  34. cendol... ko duk kat bazar ramdahan (sebab ko cendolkan, mesti byk cendol kat situ) lagi kesian kan kan kan??he he he >.<

    ReplyDelete
  35. Hanif ya betul... ikut la mcm kakak roti John, itu la yg sebaik2nya. Kita tak mengharapkan derang tu berpurdah ke, atau selebung semua tapi cukup la sekadar perpakaian sopan demi menghormati bulan yg mulia ni... susah sgt ke...??

    ReplyDelete
  36. aisey, patutnya tempat kita niaga cari rezki tu biar bersih.. klau biar kotor lama2 nti msti ramai xmo singgah situ kn, huh..

    yup, wktu ada bazaar ramadhan cmni laa diorg nk pakai abis nipis, abis ketat.. skali dia tunduk nk beli mamam, abis semua lurah nmpak, haha...

    ReplyDelete
  37. caliph: susah nak cakap, ingat makin byk kejadian gempa bumi, tsunami makin insaf tapi rasanya mcm tak kot :P

    ReplyDelete
  38. kalau kita gembira tepuk tangan..


    tetibe je aku nih..

    mai ppp, aku doa.. jgn lah pose hang menipis...
    aminnnnnn doa nih...

    ReplyDelete
  39. CikZaitul: tima kasih no... hang mmg memamahi masalah aku kan?? he he he >.<

    ReplyDelete