Apo Aku Masak Ari Ni...

Yuhuuuuuu! Dah masak?? Aku hari ni express rakyat. Macam tetiba jer cepat lak aku habis masak, kul 4.45 sume dah settle. Tinggal nak buat air KOPI-O ngan Air Sirap Bandung + Buah Kabung ko hade?? keh keh keh..

Tapi hari ni kelakau la... ade ke menu asal aku nak masak Ayam masak Kurma, bila aku tengah prepare nak masak, sekali Rempah Kurma aku habis daaaa (aku hengat banyak lagi lam stock), akhirnya terpaksa tukar sterring masak buat jer masak kari Ayam... jadi le kan janji hado... ha ha ha. (Dalam memasak ko kena pantas, bila bahan A tak dek ko kena tukar plan pakai bahan B) dari situ le ko punya skill memasak akan di judge...

Selain dari tu, aku suh En.Suami gi bazaar Ramadhan (yg dalam 5 minit perjalanan) di depan kondo ni. Aku suh dia beli Putu Piring, Seri Muka, Murtabak Daging, Roti John (sume aku suh beli sikit2, takut tak habis... membazir.....) Jom kita ronda2 tengok menu PPP untuk Ramadhan yang ke 2 nih.... oh yes... untuk korang2 selamat berbuka puasa ek sat lagi... (Alhamdulillah hari ni aku sampai aku menaip entri ni pun, badan aku masih terasa segar) ^_^

Mix Veges Carrot + Cendawan + Tomato + Bunga Kobis 
+ Kacang Peas + Sos Tiram + Minyak Bijan


Ayam Masak Kurma Yang Dah Transform Ke Masak Kari Ayam
 (sebab kehabisan rempah kurma)


Yang Ni Ayam Goreng Berempah Pasang Siap (Ramly) 
atas ayam bawah ayam, lama2 muka aku jadi macam ayam keh3


Yummy Kuih Mueh - Popia Goreng, 
Seri Muka & Putu Piring Nom Nom Nom


aku.masak.di.hari.minggu.jer@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

24 comments:

  1. weee.. kari ayam tu tak menahan la kak..

    ReplyDelete
  2. Sweet Honesty tu kalau makan dgn Tossai tu perghhhh!! Nak lak tossai yg masam2 lagi akak suke... hu3 merapu org lum berbuka cenggini le ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  3. Aku rasa ayam kurma yang terjadi ayam kari tu yg paling nampak menyelerakan haha...

    er.. teringin nak try putu tu.. apa rasa dia erk??

    ReplyDelete
  4. ha ha ha Nong suka suki jer... nasib ada rempah kari kalau tak harus aku transform jadi sup ayam pulak ha ha ha ...

    putu piring tu tepung beras dalam dia inti gula merah dan dilapis kan dgn kelapa mmg sedap klw hari biasa susah nak cari org jual ni

    ReplyDelete
  5. okey bru leh singgah blog ppp sbb dh berbuka pose..bhahaha..:P. byk tol kuih pencuci mulut..hhaaha. ni mmg berrhajat tiap2 hari post masakan berbuka ker?

    p/s:hoohoho...kenyg terlentang...ayam percik sambal sotong air tebu..priceless

    ReplyDelete
  6. MIKO: Nape takut terliur lagi ke air liurq ha ha ha, kuih byk jenis tapi beli sikit2 (dah makan ni urmmm rasa nya gitu-gitu jer x le best sgt), hajatnya mcm tu la.. tapi weekdays PPP kijo buka kat umah mak kae...

    ha ha ha ayam percik, tu klw kuah puith pun sodap... air tebu wooww!! ha ha ha jan terlentang sampai x leh bangun dah la ek...

    ReplyDelete
  7. PPP...taliff sengaja tengok entri ni malam...sebab takut kang semua nak. Nahas nanti bazaar ramadhan taliff bedal carik makanan macam masakan PPP :P....

    ReplyDelete
  8. nasib baik dah berbuka baru tengok entry sis nie.. tak la mengaliur sangat. haha.. nie yg buat makin nak tidur umah sis nie :P

    ReplyDelete
  9. Tallif: Aiyoyo samapi canggitu ek?? ha ha ha parok2... suh la Pn Isteri masak.... tak yang nak gi ke bazar ramadhan... ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  10. Sayidah: Nom nom nom jugek :)

    ReplyDelete
  11. Nelly apa yg wah... apa yg nyum?? keh keh keh

    ReplyDelete
  12. Aida bagi akak no hp awok... nak jumpa awok ni... umah kita bukan jauh pung ha ha ha pls i want you contact number ya.. :P

    ReplyDelete
  13. salam ramadhan ye PPP

    menu no2 tu sgt menarik

    ReplyDelete
  14. tgk semua ni,aq bersemangat nak bgn ,g kat dapur buka periuk then mkn.. lapar.. haha

    ReplyDelete
  15. ini makan ke ape?.. banyak sgt makanan nye =)

    ReplyDelete
  16. yela kdg2 bila berbuka minum air je dah kenyang...mmg takble bli byk2 makanan tak habis sbb masa pendek kan malam.tak sempat nk ulang2 makan.wah..lauk2 tu menyelerakan :)

    ReplyDelete
  17. Hi TP menu no 2 tu menu salah bikin tu ha ha ha >,<

    ReplyDelete
  18. Lina: org bersemangat sembelum berbuka, dah berbuka buat hape?? keh3 >,<

    ReplyDelete
  19. abiwan ni utk hiasan... ABUDEN?? sah2 le untuk berbuke awe wei... aku menu klw masak mesti ada sayur, lauk dan side dish... ko hader... ha ha ha ???? kuih tu besa la org posa ni kan mcm pegnan dok mengidam mcm2 :P ha ha ha ko dok tanya2 aku ni. entah2 meja ko kat rumah tu kot penuh sampai x nampak alas meja dah ha ha ha :P

    ReplyDelete
  20. ratu siput... itu membawak kesubuh makanan2 tu.. jadi tak le membazir aku beli pun budget takut tak habis... :P

    ReplyDelete
  21. Hahaha, lama2 muka jadi macam ayam, trasa aku, hahhaah.

    Sini pun, hari2 ayam, hampir stiap hari. abahnye tak lalu nak makan lain selain ayam time bulan pose ni, huhuhu.

    Lama tak mam putu tu kak..

    ReplyDelete
  22. ha ha ha boleh le kita seatap kan??? ayam menu wajib... sbb akak kena kurangkan makan daging pejal... :P

    ReplyDelete