Blog PPP dah bertukar konsep? Biar Betul...??

Kenapa tak percaye?? Hu hu hu ya... memang... tak perlu ko cari blog PPP yang lain... sebab dengan sahihnya ini le blog aku yang baru.... jangan betul kan skrin computer anda... mahupun cermin mata anda... tiada yang mustahil dalam hidup ini.... kini blog PPP lebih SERAM.lebih INFO. lebih SANTAI... lebih kurang macam blog NASIR HAMZAH mua ha ha ha (ketawa gaya cik fontianak heeeeee heeeee heeeeee....) Erkkk... ok la tak jadik la... SERAM AKU... ha ha ha... dan macam ketawa "tenuk" la pulak bila aku baca balik script enteri ni... ha ha ha ko hade munyik cam tenuk?? :P


Jadi... jangan biarkan diri anda diselubungi misteri.... jom baca kenapakah tetiba aku cakap pun dah macam seram-seram kuku ni kan... Panjang ceritanya... jadi aku pendekan terus... Macam ni... pada hari ketiga semasa kami di Kemboja ari tu.. kami telah dibawa ke sebuah TOKONG BUDDHA... yg berdekatan denga Phnom Phen. Setiba disana kami di sambut oleh satu bangunan TOKONG yg nampak baru serta dikelilingi beberapa buah bangunan dikelilingnya... 

Tokong ni menempatkan "sami-sami Buddha" aku x hengat la apa nama tokong ni.. Jadi ramai la pengunjung datang dan menyembah tuhan-tuhan mereka disini, sambil mambuat hajat... bukan membuang "hajat" ye... 


Ini ialah tempat di mana semua mangsa2 pemunuhan kejam oleh zionis... 
(tak yah sebut la ek... takut sensitif isu lak nanti) ditempatkan..



Jeng-jeng!! Tiba-tiba dari jauh mataku samar-samar menangkap satu objek yang sangat aku kenal berada di tengah2 kawasan tokong tersebut.... ketika "pemandu pelancong" begitu sibuk menceritakan sejarah silam kemelut antara Viatnam & Khemar Rouge, aku seperti di panggil2 suara-suara halus yg datang dari balang kaca yang amat besar di situ... tanpa memperdulikan teman-teman yang lain seperti... ada magnet menarik aku ke arah suara-suara halus itu.. dan bila ia bertentang mata dengan ku, begitu rapat... dalam hati aku berkata kepada mereka... CHEESE!!! dan snap! snap! snap! Begitu laju jari-jemariku menekan butang di kamera ku yg uzur itu.. lalu terciptalah gambar2 mereka2 yg bernasib malang ini... seperti gambar di bawah..

 Dan inilah separuh dari rangka-rangka yang telah di masukkan ke dalam balang gergasi ni sebagai memorial untuk memperingati mangsa-mangsa... (ini tengkorak betul ye, bukan plastik)


Nama-nama yang tertera kat tepi tu, bukanlah nama kepada tengokorak2 tersebut, tapi nama penyumbang2 yang telah menyumbangkan pada kuil tu...


Selain tengkorak, tulang, kaki, tangan dan tulang2 lain pun ditempatkan semua kat dalam ni... semua tulang2 ni di kutip di serata kampung, bandar hutan dll... ketika berlakunya pergolakan antara tentera Vietnam dan Khmer Rouge... di mana penduduk2 yang menyokong kerajaan dan bekerja dgn kerajaan akan dibunuh secara membabi buta... dan kejam


Ini adalah papan kenyataan yang memberikan sedikit penerangan mengenai "peristiwa hitam" tu... (sorry visual kurang memuaskan sebb pantulan cahaya dari flash camera aku)...


Ini adalah gambar2 dimana tawanan diseksa, ketua2 pengganas, dan macam2 lagi ketika berlakunya pergolakakn tersebut di sekitar tahun 1973 - 1979... cececeh ada rupa tak nak jadi ahli kaji sejarah ha ha ha... 


I DON'T LIKE THIS PICTURE SERIOUSLY... IT'S REALLY DISTURBS MY EMOTION :(
Inilah cara mereka membunuh penduduk yang tidak bersalah, dengan melambung bayi itu lalu ditembak, macam menembak burung... kemudian mayat2 tu dilonggokkan macam sampah di tebing sungai.... 


Kat bawah ini adalah sebahagain peralatan yang diggunakan untuk menyeksa mangsa2 hingga mati... KEJAM SUNGGUH....


Dan beginilah gambaran... yang terjadi semasa tu... mangsa2 yang tak berdosa di seksa dengan kejam... dan di bunuh (kalau orang tu berpakaian uniform kerajaan... mereka akan terus ditembak... tidak kira dimana...) kejam tak kejam...??


Ini adalah seorang ibu dan bayinya, yang di dalam tahanan, hanya menunggu masa untuk dibunuh, bagi mereka (pemberontak) mereka nak hapuskan semua yang pro kerjaan.. dengan harapan untuk merebut kuasa, dan mengambil alih kuasa ketika itu... 


Yang ni aku tak sure sangat, maybe korang leh refer kat caption di bawah tu... for more details..


OK Nasir Hamzah, ketika PPP snap gambar bangunan ini, tiba2 terbayang akan aku si Nasir Hamzah... (jan le korang berspekulasi lak...) sebab menurut mereka, tak ada sesiapa pun yang berani memasuki bangunan ni kecuali sami2 di situ, terutamanya waktu malam2 buta. Sebabnya... di dalam bangunan inilah terletakknya mayat2 dan tengkorak2 orang yang mati dibunuh... jadi faham2 la ya... maksudnya ada banyak hantu le kat situ... itu le yang tiba2 aku teringat kat Nasir, dia kan suka citer2 seram ni.. ha ha ha.. Jadi.. itu sajalah kisah MISTERI PPP hari ni... sekian... dariku yang membuat laporan dari CAMBODIA... CHECK! CHECK! ITOUTTTTT! HU HU HU...


SEMOGA ALLAH SENTIASA MELINDUNGI NEGARA MALAYSIA YANG AMAN DAN MAKMUR NI... AMIN...

peace.forever@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

33 comments:

  1. seramnyaa...huhu...mcm tak berani pulak nak ke sana...

    ReplyDelete
  2. Lawa ko henggat seram ko jer... seram aku yg mengamek gambau ni ko tak hengat?? ha ha ha aku lagi seram2 kuku gitu.. keh3 :P

    ReplyDelete
  3. oiiiisssshh.. best betul citer noona.. perasaan seram, sedih, marah2 skit tetiba jek kuar.. kejam gila tembak baby camtu. yang gambar pempuan ngan anak dia tu lagi kesian.

    ni baru real citer benar yg sadis. huhuhu

    ReplyDelete
  4. kejam ek dorang dulu...

    ReplyDelete
  5. kejam ek dorang dulu...

    ReplyDelete
  6. Mirul: Yup... noona malas nak dengar sampai habis... tak sanggup... nyawa manusia mcm apa jer masa tu... ish2 kejam2... :(

    ReplyDelete
  7. EZ: Ye la.. dulu tak dulu ... klw tahun 73 masa tu aku umur 3 tahun... :P

    ReplyDelete
  8. mang aiii....semua ngerikkk...dari cerita sampai ke gambo...

    ReplyDelete
  9. salam ppp, uhh terharu daku dibuatnya.. rupanya ppp masih ingat akan daku bila melihat tengkorak ituh.. adeh... haha.

    berani gak ppp snap gambar tu ya.. sadis btl kisah pmbunuhan tesebut.. memang kejam.. syukurlh kita kat malaysia ni aman..

    t.kasih ppp..tk tau nak ckap apa.. hikhikhik.

    ReplyDelete
  10. salam ppp, uhh terharu daku dibuatnya.. rupanya ppp masih ingat akan daku bila melihat tengkorak ituh.. adeh... haha.

    berani gak ppp snap gambar tu ya.. sadis btl kisah pmbunuhan tesebut.. memang kejam.. syukurlh kita kat malaysia ni aman..

    t.kasih ppp..tk tau nak ckap apa.. hikhikhik.

    ReplyDelete
  11. salam ppp, uhh terharu daku dibuatnya.. rupanya ppp masih ingat akan daku bila melihat tengkorak ituh.. adeh... haha.

    berani gak ppp snap gambar tu ya.. sadis btl kisah pmbunuhan tesebut.. memang kejam.. syukurlh kita kat malaysia ni aman..

    t.kasih ppp..tk tau nak ckap apa.. hikhikhik.

    ReplyDelete
  12. banyaknya tengkorak..
    ek,kejam2. pembunuhan beramai-ramai ke?

    ReplyDelete
  13. Aku hairan macam mana mereka boleh menjadi kejam sedemikian...
    memang betul2 kejam!!

    ReplyDelete
  14. Lebih Seram dari blog NH :) Tapi, memang seram tengok kepala yang disusun tu...boleh tido ke nanti?

    ReplyDelete
  15. Bitt tau tak po... pagi ok lagi kut.. tapi rasannya mengarah2 ke malam tu ha itu mungkin la kot :P

    ReplyDelete
  16. Nasir: ha ha ha tak dapek nak nolong, asal citer seram, hantu, mistik atau misteri terus terbayang blog NH ha ha ha... pagi2 ramai org berani le.. cuba snap malam, ada lak yg salah satu tersenyum camner ha ha ha :D

    ReplyDelete
  17. zamani memang byk... rasa itu baru ciput dari kesemua jumlah kot....

    ReplyDelete
  18. Hanif bila nafsu nak memerintah mula menguasai, hilang dah rasa belas di hati... :(

    ReplyDelete
  19. Mutalliff ha ha ha lebih seram dari citer NH?? Ha ha ha... eh nasir h masih lagi seram dari citer ppp ni... malam.. mungkin penat kot.. masuk bilik letak kepala terus zzzzzz tak sempat nak fikir pasal takut ke tak ha ha ha :P

    ReplyDelete
  20. memang kelas la gambar tengkorak tu Datin PPP
    Tengkorak real tu.. a.. aku teringin menyaksikannya sendiri...

    eh..eh.. aku pun suka gak citer seram-seram ni :D

    ReplyDelete
  21. ha ha ha Nong apakah... ko suka yg seram2 ek... aku bukan x mo citer seram tapi takut nanti over shadow lak kang keh keh keh... biorle aku ngan blog sengal aku ni.. mua ha ha ha XD

    ReplyDelete
  22. entri ni mampu mbuatkan Nasir Hamzah jelez nih...hehehe ppp nk mgugat ko NH :P

    ReplyDelete
  23. KOMIKO L.O.L mana boleh segala2 yg seram tu dari dulu lagi sandang oleh NH keh3... >.< mana mungkin ppp nak challenge die :P

    ReplyDelete
  24. ganas betul.tak sanggup nak tengok eh.aiyoo

    ReplyDelete
  25. klau x silap dulu pnah tgk citer sejarah ni kt astro...

    ReplyDelete
  26. aReLan: Kannnn??? PPP pun x sanggup :(

    ReplyDelete
  27. Sejarah kekejaman perang... diharapkan menjadi pengajaran... agar tak berulang...

    ReplyDelete
  28. Caliph: ya kot... sbb ni history...

    ReplyDelete
  29. Koding mudah-mudahan amin....

    ReplyDelete
  30. yg baik jadikan teladan, yg buruk jadikan sempadan :)

    ReplyDelete
  31. sop betul... ppp setuju

    ReplyDelete
  32. entah kenapa saya rasa peratus kesedihan saya adalah jauh lebih tinggi drpd rasa scary.... :(

    ReplyDelete
  33. yana itu sebab ppp x takut ambil gambar tengkorak tu dekat2 sebab mereka itu dibunuh secara kejam... kira part yg scary tu is bila roh2 mereka yg tak tenteram tu merayau2 dalam kawasan kuil tu :( kejam kan derang ni...???

    ReplyDelete