Heran Bin Ajaib He He He

Assalamualaikum... (budget ayat sopan di bulan yg mulia ni). Harap2 Ramadhan semalam korang sume ok jer... masih teguh berdiri dengan tegak walaupun jarum jam dah menghampiri 7.29 (waktu KL) aku alhamdulillah, masih teguh walaupun waktu sahurnya semalam, aku makan jeruk mangga, (yang ku sangka aku akan mengalami "kehausan" teramat sebaik jer lepas pukul 12 tengahari semalam, tapi ok lak, mungkin sebab semalam hujan, jadi kurang sikit rasa haus tu ^^. Cuma masa solah Zohor tiap kali aku sujud & rukuk, perutku ada mengeluarkan bunyi yg sangat sedey... ha ha ha.. sabau jer la kan... 

Bercakap pasal bertahan dan sebagainya.. aku cukup bangga jugak la dengan perokok-perokok tegar ni kan, mana tak... bila bulan posa derang mampu tak merokok sepanjang hari... boleh lak korang tahan ek?? Tapi aku perati, kalau hari biasa, lepas breakfast rokok, lepas lunch rokok, lepas tea time rokok, in between kul 5 ke time nak balik rokok (agaknya la kan, camner bila bulan posa ni korang boleh survive without rokok kan?) Boleh tak sapa-sapa yg merokok tu kongsi sket pengalaman korang camner cara nak lepas kan gian merokok korang tu time2 puasa? Contohnya ko gi basuh muka ke, buat tarian poco-poco ke, ko tenung kotak rokok ko tu jer ke.. he he he... 

Aku ni bukan le "USTAZAH" ke hape, dok nak bagi ceramah pagi-pagi bute ni... cuma aku curious nak tau macam mana? Kalau kira sebulan ko tak merokok tu kira hebatkan? Dan ini bukan harapan ek, ini doa aku semoga korang boleh terus STOP SMOKING even after RAMADHAN boleh ke?? Insyallah kan "di mana ada kemahuan, pasti juga di situ ada jalan" berani ke sahut cabaran HERAN bin AJAIB aku ni?? ^.^

Maafkan aku di atas ketelanjuran meletak kan gambar 
SIGUP yg mengeluarkan asap yg berwarna-warni tanpa bau keh keh keh 


Bideo ni aku tujukan khas buat mereka2 yg bertekad utk terus berenti merokok he he he... good luck la ek... "PUTUSKAN AKU DENGAN BAIK CARANYA" LA LA LA 




aku.hairan.kenapa.ramai.juga.wanita2.yg.perokok.tegar.lebih.dari.lelaki.
@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

29 comments:

  1. Betul tu PPP. Bila bulan Puasa boleh pulak untuk menghentikan rokok buat sementara. Tidak pada bulan-bulan lain.

    cadangan : Gunakan perasaan/tabiat dalam bulan puasa untuk membuang tabiat merokok. Pelajari caranya, insya-allah boleh.

    ReplyDelete
  2. Tallif: Yup sayang kan? Apa2 pun PPP doakan yg terbaek la buat perokok2 tegar ni :) mana tau satu hari derang betul2 berhenti... tahnhia le buat derang... satu satu perkara yg paling susah di buat kat dunia ni hu hu hu

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum.

    aah kak..saya pun tertanya juga.. kenapa bila bulan puasa, akt merokok tu boleh terhenti spnjg berpuasa sehari tu.

    Bukan pada akt merokok saja, lain2 aktviti tidak/kurg baik pun, otomatik je, kita2 boleh hentikan time posa..

    Tapi tulah..time bolan posa je..huhu..kalau boleh diteruskan alangkah baik.. baru ni, tgk tv, pncrmh tu ada sebut, time bolan posa, nampak jelas kita amalkan budaya tukar2/sdkh mknan dgn jiran sblh menyebelah..amalan tu bertahan lagi smpai Syawal..habis syawal, nak jumpa jiran pun susah.. heh3 ^_^

    ReplyDelete
  4. Walaikumsalam w.t.b... kan???? itu la pasal nya kadang2 otak ni ligat berfikir kenapa jadik macam ni?? Kan elok klw diteruskan... tapi ye le susah nak cakap... tapi harap2 ada lah perubahan yg berlaku lepas ni.. mungkin ada... mungkin kita jer yg tak tau kan... mungkin hu hu hu ^.^

    ReplyDelete
  5. ayah RS seorang perokok tegar...tp akhirnya dia berhenti jugak utk kesihatan.cara dia...setiap kali dia rasa nak merokok dia akan makan sebiji gula2 berangin.cuma skang ni husband RS pulak yg belum lagi behenti merokok..

    ReplyDelete
  6. RS tolong sampaikan ucapan TAHNIAH kat ayah... salut sama dia... klw dia mampu buat, PPP rasa yg lain2 juga boleh... kan?? nak seribu daya, tak nak seribu dalih he he he selamat berpuasa RS ^_^

    ReplyDelete
  7. sebab masa bulan puasa takde brekfast, lunch dan tea time... huhu

    ReplyDelete
  8. ha ha ha Del, PPP boleh rasa bahawasanya En Del ini adalah salah seorang heavy smokers?? ^_^ sabau jer la kan.. ha ha ha

    ReplyDelete
  9. err xdpt mjawab persoalan ini sbb bkn seorang hantu rokok...tertanya2 juga kemisterian tersebut..haha.rasa2nya diorg dpt tahan sbb puasa xmkan xminum. so mengekang sedikit nafsu. xmacam hari2 yg kita xpuasa.

    ReplyDelete
  10. kelebihan berpuasa.. masa puasa semua kita boleh tahan, bukan je merokok, benda yg x elok semua kita boleh x buat
    tp bila bulan x poser terus jer buat.. heheheh

    ReplyDelete
  11. Miko yup itulah yg selalu PPP fikirkan tiap kali posa, nak jugak tau kan nape dan mengape?? Hu3 sebab dlm family2 PPP tak seorang pun yg smoke kecuali 2 org abg ipar & atuk PPP :P

    ReplyDelete
  12. Sop ha ha ha naseb le posa ni bukan ditetapkan untuk sepanjang tahun kalau x sure boleh dibilang ngan jari org yg merokok he3 >.<

    ReplyDelete
  13. ya.. memang ajaibkan..kan..kan..

    agaknya macam tulah. di mana ada kemahuan di situ ada jalan...

    dan lagi.. masa bulan posa takde bisikan setan suh merokok sebab setan dah kena suh balik kampung.. jadi kuatlah iman tak nak merokok..

    tapi lepas raya.. setan pon balik beraya sakan menghasut semula.. jadi abislah terhasut balik merokok hehehe...

    ini cumalah teoriku semata haha..

    ReplyDelete
  14. auwww.. best la pula layan lagu tu Datin PPP :D

    ReplyDelete
  15. tatau la ape yang wat pompuan pon nak mrokok.hehehe

    salam ramdhan
    jemput join n promote
    http://edyfee.blogspot.com/2012/07/my-first-give-away.html

    ReplyDelete
  16. betol tu PPP .. kalo time posa bole jugak tak merokok,tahan pulak.. alang2 camtu berhenti sekali la kan. hehe mcm pandai je aku nih bah :D

    ReplyDelete
  17. merokok tu tak baik ntuk kesihatan diri dan org sekeliling kannn ..

    ppp , lagu kene je gan tajuk eh...
    kekekekkeke

    ReplyDelete
  18. kalau api rokok secantik dlm gamba tu...
    Aku rasa susah org utk benti merokok..

    ReplyDelete
  19. Nong tau tak pe aku bukan apa cuma rasa heran la tu jer. Setan di luar tu mmg kena kurung, tapi setan dlm diri ni yg susah nak dinyahkan.. Ha ha ha memang siyoookk bah lagu kak ram. Tu

    ReplyDelete
  20. ada cara nk stop merokok sbb pnah tgk.. klau tiba2 sakit teruk mcm tu last day diorg kt dunia ni, confirm diorg trus pikir cmner nk stop, huh...

    ReplyDelete
  21. Edy ppp pun x faham... mungkin sebab terikut2 kawan, atau trend atau.. memang saja konon2 hebat kot kalau merokok :P i tono...

    ReplyDelete
  22. Mici: ya lor... aku pun heran bin ajaib macam title entri aku ni gak ha ha ha :P

    ReplyDelete
  23. Cik Zaitul bf ko merokok tak?? keh keh keh lama ko ni ilang... mcm sekut... ha ha ha yo den pun suko lagu kak ram tu layan jer ha ha ha

    ReplyDelete
  24. koding: ha ha ha yezaaa... tak kaler2 pung susah nak berenti... ko smoking ke idak?? ha ha ha

    ReplyDelete
  25. caliph: LOL ha ha ha betul2 tu ha ha ha ^_^

    ReplyDelete
  26. aku dah bagi warning awal2 kat adek aku. kalau aku dapat tau die hisap hatta sekali pon. memang aku ikat die kat pokok mangge. ape nak jadi jadi lah. muahhahaha. garang tak aku kak? :P

    ReplyDelete
  27. Puyak uih garang!garang! keh keh keh patut le bf ko John Cena ek?? aku rasa kalau org besa dah lama kena smack down ngan ko keh keh keh!!

    ReplyDelete
  28. no komen-no komen. hehe.. :D

    ReplyDelete
  29. ha zamani ko ni kaki rokok ler ni kan??? ha ha ha kantoi... selamat berpuasa dar MEROKOK ha ha ha :P

    ReplyDelete