Jerawat Oh Jerawat...

Uihhh apakah enteri aku ni ada kena-mengena dengan puasa?? Jawapanya tttteeeeeee TIDAK SAMA SEKALI ha ha ha. Camner hari ni? Letih ke?? Melepek tak henggat dunia ke?? Isss... ishhh.. sabau. lama lagi tu.... lagi berjam-jam lagi ni, tak kan le ko dah "flat" kot?? :P Ok.. kalau ko letih sangat2 gi le basuh muka tu... biar segar sikit, muka rasa fresh, sambil boleh bersihkan kulit muka korang yg penuh dgn lopak jerawat, habuk jalan, habuk rumah, habuk rokok kan... jadi tak le naik tumbuh jerawat gatal manis kat permukaan kulit korang tu...

Eh ni JERAWAT ke BOLA TENNIS?? keh keh keh...


Citer pasai jerawat ni, aku nak share ngan korang RAHSIA KECANTIKAN JERAWAT ko hade?? Selalu jerwat ni akan muncul kalau datang minggu bulan (untuk kaum adam hawa). Para-para remaja yang baru nak meningkat dewasa tu... pun sama, asik berangan jer kerja dia, berangan nak kawen... mencapai cite2 hingga ke puncak kejayaan... (bukan puncak KINABALU ek). Untuk para-para suami yg berangan2 nak pasang lagi satu belikan isteri-isteri dia dgn barang2 berlian sampai atas siku barangkali.. he he he.. Ok la malas la aku nak "menyengal" tengah-tengah hari buta ni kan... jom kita baca apa kah sebenarnya yang tersirat di sebalik KEDUDUKAN JERAWAT DAN KESIHATAN KORANG ni.. (good info sila baca, tak nak baca gi duk celah gobok belakang rumah Putusamy) ha ha ha...




Jerawat kat DAHI

Haba badan yang melampau serta peredaran darah yang tidak baik menjadi punca kepada naiknya jerawat kat dahi kita. Orang yang ada jerawat kat dahinya selalunya memiliki sifat panas baran. Untuk menghindari, dinasihatkan supaya menjadikan amalan untuk tidur awal serta bangun awal. Selain itu pastikan dapat tidur yang cukup dan minum air banyak.


Jerawat kat HIDUNG

Kalau jerawat di batang hidung, ianya bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Jika ianya di hujung hidung mungkin disebabkan haba perut melampau dan sistem penghadaman yang tidak normal.Dan jika di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan ovari atau sistem reproduksi yang mempunyai masalah.


Jerawat kat DAGU

Kalau jerawat tumbuh di dagu pula, berkemungkinan fungsi buah pinggang telah terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Untuk kaum wanita yang mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.


Jerawat kat PIPI

Jika jerawat tumbuh di pipi kiri, fungsi hati mungkin kurang lancar seperti dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah. Jika di sebelah pipi kanan, fungsi paru-paru berkemungkinan tidak normal.

Jerawat kat BADAN (Belakang dan Depan)

Bagi jerawat yang tumbuh di belakang atau depan badan ianya memberi petanda kemungkinan sistem perkumuhan bermasalah, seperti terkena sembelit. Dinasihatkan supaya mengamalkan pemakanan yang sihat bagi memastikan toksin tersingkir dengan lebih baik. Nampaknya ada yang terus menghadap ke cermin untuk melihat posisi jerawat anda. Walaubagaiman pun artikel yang dikongsikan ini adalah sekadar rujukan sahaja. Untuk mendapatkan maklumat lebih jelas mengenai tahap kesihatan, anda perlulah mendapatkan rawatan dan nasihat doktor.

P/S: Tips untuk kulit sihat
Anda dinasihatkan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong sehari. Ini akan membantu anda utk menyeimbangkan suhu badan dan membebaskan toksik yang tidak dikehendaki daripada tubuh badan kita. Ia juga membantu pelawasan.





dulu.masa.remaja.banyak.jerawat.dedak@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

35 comments:

  1. jerawat~!!
    dulu aku x kenal jerawat tu macam mane.
    sebab member slalu ckp jerawat tu sakit. kalau nmpk ade bendasing kat muke aku. aku hanya menekan dengan jari sebab gatal. esok nye hilang sekelip mate. tp yag pasti bukan di gigit nyamuk. mihmihmih.

    ReplyDelete
  2. saya dan jerawat nie 'tak ngam' sebab saya jarang ade jerawat..bukan nak perasan tapi mmg hakikat macam tu ehehehee

    kalau ade pun, sekali sekala dia akan datang melawat kat dahi & betul jugak pasal saya jenis x teratur masa tidonye

    ReplyDelete
  3. Puyak ko pasti ke itu jerawat?? Ke bendasing dari dalam nostril ko ha ha ha >.<

    ReplyDelete
  4. Wina pinjam kulit muke boleh?? keh keh keh kira la sewa semalam RM.50 ha ha ha >.< selamat berpuasa wina yg cute muka berseri tanpa jerawat :)

    ReplyDelete
  5. ohh lokasi jerawat pun ada makna2 tersendiri. baru tahu. Ety dulu berlmabak gila jerawat kat pipi. Alhamdulillah, sekarang dah takda.

    Tapi betul la, kalau time datang bulan tu, amboihhh jerawat sikit punya sebutir kat muka. hahahaha

    ReplyDelete
  6. ha ha ha ko tu jerawat gatai.. namanya.. keh3... (jan mare aku ketuk ketampi diri sendiri sbg denda ha ha ha) syyyy... sebut "mai bulan" tu slow2 sket sini ramai jer org yg tak paham apa makna "mai bulan" tu keh3 >.<

    ReplyDelete
  7. saya selalu kena jerawat kat dahi...skrg dah tau kenapa..thanks for sharing sis :)

    ReplyDelete
  8. Owh... pecah sudah rahasia ko Liza RAZAK ha ha ha .... you are welcome to the club hu hu hu >.<

    ReplyDelete
  9. eh btul ke maksud2 di sebalik tempat tumbuh jerawat tu?

    ReplyDelete
  10. Eh Korn akak mana suka tipu2 org ni (walaupun sebenarnya itu la hobi aku ha ha ha) lagi pun bulan2 POSA ni tak baik tau menipu he he he >.<

    ReplyDelete
  11. dlu byk la time couple2 dlu..skrg dh xdak atau kurang sbb single..bhahhahah..yg ada skrg parut berlekuk...

    ReplyDelete
  12. MIKO keh keh keh.. >.< moral of the story kalau nak muka licin macam dinding rumah, SILA JANGAN BERCOUPLE la la la la... :P

    ReplyDelete
  13. hahaah terasa aq kak.. sebab dahi aq selalu la ada jerawat. tdo awal mcmna sekali pun tetap akan ada.. jerawat comel la katakan.. bukan jerawat batu okay.. persoalan'y disini , adakah seseorang yang panas baran tu menjadi punca @ faktor utama tumbuh'y jerawat kat dahi?? hmmmm kalau begitu.baik aq kurangkan kepanasan baran aq ni.. hihihihi.. nak komen lagi jerawat katun tu besar sgt.. itu bukan jerawat itu bisul... hahahaha

    ReplyDelete
  14. Thanks for sharing. hee. :D

    ReplyDelete
  15. Lina ko jan amek ati dgn entry aku ni... tapi klw nak amek.. amek la bahagian paru ke, peha (byk isi), keh3 entah aku pun panas baran gak.. tak dek pun jerawat bertepek kat dahi aku ni 24 jam 7 hari seminggu... ha ha ha.... eh itu bukan bisul lagi dah tu itu... moyang bisul tu (sebasau-besau alam he he he) :P

    ReplyDelete
  16. Sally u are welcome dear >.<

    ReplyDelete
  17. hahahaha. kak, zaman jerawat gatai tu lama dulu dahhh. sekarang zaman jerawat batu. hahahahaha

    ReplyDelete
  18. Salam. tergamam jap..1st time baca entry berkaitan kedudukan jerawat dan kesihatan.

    Kalau takat jerawt dan kesihatan tu, selalu..ini, kedudukan..wow! hahahaha.

    Kalau jerawat tumbuh kat rambut camna akak? ---> soklan mintak sepakan black widow nih,hahahaha.

    Alang2 tu, ce akk buat smbgn tips mencegah dan merawat jerawat.

    ReplyDelete
  19. Sama macam Lana jugak....rupa2 nya kedudukan jerawat menandakan sesuatu dalam badan eh...Tak pulak Taliff pernah dengar tu.

    Apapun, Talif paling benci kalau jerawat di Hidung...alamak! tak berapa nak sesuai tempatnya... :)

    ReplyDelete
  20. jerawat kat hidung.. makanan tak hadamlah ni ekekekek...

    o.. ada pula kajian perihal jerawat kat blog datin PPP ni eh.. hehhehe

    ReplyDelete
  21. Informasi yang menarik..rupanya jerawat tumbuh ditempat2 tertentu ada sebabnya...nice

    ReplyDelete
  22. Ety kalau akak bior le pulak jerawat gatai tu.. sekurang2nya boleh di bubuh mopiko sure ilang keh keh keh, tapi jerawat batu ni kira kena panggil steamroll le klw nak kasi rata mua ha ha ha >.<

    ReplyDelete
  23. Lana klw jerawat tumbuh kat rambut tu, maknanya org tu tak pernah basuh rambut dia dlm sebulan atw mungkin setahun (sebab jerawat akan tumbuh kat permukaan yg kotor keh keh keh)

    oh insyallah la klw mana2 ada badan2 NGO yg sanggup mengsponser jerwat2 ni utk jadi anak angkat derang, maka boleh la dipertimbangkan permohonan lana tu keh3 >.<

    ReplyDelete
  24. Tallif yg jerawat kat idung tu mcm pompan2 sihir dalam citer Disney kan?? keh keh keh ok hape cun la tu.. mua ha ha ha >.<

    ReplyDelete
  25. eh Datin Sri Nong aku klw boleh bukan setakat jerawat jer aku nak wat kajian ni.. klw boleh "ketuit" pung aku nak kaji keh keh keh ko hade??? >.<

    ReplyDelete
  26. Hanif setiap kejadian Allah itu ada sebab dan musababnya :) glad u like it..

    ReplyDelete
  27. noona, aku takde jerawat kat hidung.. Yes!!!! tu petanda aku lelaki yg sihat..haha Insya-Allah..

    ReplyDelete
  28. jerawat ? tak mauuu ! guna lah krim minyak tanah. haha .. uinaa aku selalu tumbuh jerawat kat pp n dagu,alamak matai la kalo fungsi buah pinggang dan hati aku telah terjejas. tidakkkk.. kenapa bha sedangkan aku tiada pernah ada penyakit buah pinggang, hahaha~
    harap-semua-tu-tipu-aje. kehkehkeh ~
    bagus jugak ko sharing menda nie at least aku tahu buah pinggang aku dah rosakk. hihihi.. jauh2 kan lah T__T
    matai aku matai.

    ReplyDelete
  29. mici hati ko tu bukan rusak apa bah.. asik ingatkan bf ko yg mcm biskut tu jer keh3.. buah pinggan ek... mungkin ko jarang exercise guna hula hup kot.. tu sebab byk lemak kat pinggan ko dan terus buah pinggan ko rasa sakit sebab terpaksa berlawan dgn lemak2 tepu kat pinggang ko tu ha ha ha >.<

    ReplyDelete
  30. hahaha tak guna punya lemak tepu, kena pegi slim world lah ni lau camtu. :DD
    cakap pasal si bf aku tu,dia mmg mcm biskut,biskut chipsmore tu,kejap ada kejap takde. T__T

    ReplyDelete
  31. ha ha ha ok la tu biskut chipsmore sedap dan berkhasiat.. ha ha ha >.< dan bayak chips :P apa jadi dgn dia on ke dah off ngan ko neh??

    ReplyDelete
  32. anyway kak ppp, aq guna SAFI BALQIS tuk mngelakkan muka aq d tumbuhi jerawat yg seakan2 bisul tu.. hahahahah mnyempat2 lg promote

    ReplyDelete
  33. ok apenye .. bengong ada la. hihi..
    masih lg tu ngan dia,cuma jarang2 ja spend time sama dia

    ReplyDelete
  34. Lina: aku tak yah safi2 bagai.. aku pakai sabun buku cap X jer (sabun yg werna ijau utk cuci pinggan atau kain baju tu.. ko hader??) keh3 >,<

    ReplyDelete
  35. mici ko dah tau ko bengong atau mengong wat pe ko nak pikir2 sgt... let the day flows for you... ha ha ha (kuar mode notty)... lagi ko buat tak pot ke dia.. nanti lagi di windu kat ko.. (itu pun kalau keh3).. org lelaki ni pelik... bila kita suka kat dia.. dia tak suka kat kita, bila kita tak ingat dia terhengge2 lak dia ingat kat kita bagai nak rak :P

    ReplyDelete