Makan Malam Ala Maldivian... (Maldives)

Owhhh baru kul 11.47 fuh... finally settle dah (hu hu hu). Korang dah titun ke?? Aku baru nak mengepost entry baru neh... Tadikan aku gi makan malam kat rumah jiran Maldives aku yang dah 5 tahun masuk tahun ni aku kenal dia... Burp alhamdulillah... masih terasa-rasa masakan isteri dia yang sangat enak.. mua ha ha ha (sila kesat air liur anda sekarang...)

Macam mana aku kenal dia?? Panjang ceritanya... meh aku pendekkan... Masa aku kenal dia tu dia baru sampai ke Malaysia... masa tu dia di landa masalah... (kena tipu dgn owner yang dia sewa kat rumah aku). So dipendekan cerita dia mmg mengelabah... sebab beg2 pakaian dia kena letak diluar, deposite rumah dah bayau beribu2 tapi kena kapor (jahat, tak jahat penyewa rumah tu?) jadi macam biasa le aku ni kan PariPariPutih... selalu jer hinggap klw kebetulan org tu dalam kesusahan (sila mutah sekarang ha ha ha). Kebetulan masa tu rumah aku x de org sewa, so dia merayu2 mintak aku tolong dia... (dah la aku tak prepare apa2, tapi dasar keperimanusiaan, aku kesian tgk anak2 dia masa tu kecik2 jugak lagi la dan memandangkan dia tu pun orang Islam, so aku bagi la dia tinggal and sampai la sekarang ni dia masih menyewa rumah tu... (untuk anak dia, dia dah sewa kat kondo yg aku duk skrg sama blog tingkat jer lain-lain)...

Sebenarnya bukan dia sorang jer yg kena kapur cenggitu... ada lagi jiran aku jugak... (dari Yamen) pun macam tu gak kes... couple mude anak kecik lagi... so aku ckp la klw dia kena kuar tumpang le rumah aku barang sehari dua.. sementara dia dapat rumah sewa yg lain... tapi alhamdulillah dia dapat rumah... (yang ini pun sangat baik dgn aku, dia rasa sgt terhutang budi... tapi aku bukan nak balasan, bagi aku dapat bantu sesama Islam pun dah kira amal Jariah, tapi dgn yg couple Yamen ni aku dah lost contact, tak pasti le sama ada dia masih menyewa di situ atau dah balik Yamen... :(

Ok la enough of the sad stories.. jom aku tunjukkan korang makanan yang di jamu pada aku dan family untuk dinner tadi... 

Yang Ini Terung Masa Kicap menu x tau nama hape..


Yang Ni katanye Pickle (aku suka yg ni masam2 makan dgn nasi tu masyukkk)


Ni Nasi dia.. lebih kurang macam Briyani gak... guna bas mathi... sodap...


Yang ni aku rasa macam kuzi ayam (orang Klate tau le ni.. pun sedap)


Yang ni mcm Chinese style sket... Sweet n Sour Chicken (chiken tu boneless mcm pagedil)


Yang Ni Sayur Goreng Peria... Pahit Pahit Lemak Masin rasanya :)


Yang Ini Macam Masak Lemak Lodeh... lebih kurang le rasa pun nak dekat2 sama


Anak bujang den... dan anak Maldives tu namanya Maisaan... (baju merah)
your son? or Myson? ha ha ha


Ini anak pompan dia Luha baru darjah 4 ni...


Ni yang tersenyum katup mulut neh.. En Suami dan Mr Hameed... 
gambau den... tak dek... sebab masa tu aku tengah sibuk menyekek.. ha ha ha


Yg ni pencuci mulut aku tak rasa... sbb manis lenting... :p ...


Puding... mentang2 le derang tu tak paham BM selamba jer En.Suami berborak dgn aku dan anak... cenggini le dialouge dia tadi: Patut le orang tua ni kena kecing manis, kuih dia manis giler.. ha ha ha (sah En Suami aku ni molot takdek insuran) >.<


jom.cuti.kat.pulau.Maldives@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

16 comments:

  1. tengah malam up gambar makanan.. memang kejam sebab buat aku meleleh air liur..

    *a.. bila kita tolong org hati kita rasa bahagia... rasa gembira. itulah ganjaran yang tak ternilai harganya kan..kan..

    ReplyDelete
  2. ha ha ha mmg saja aku mo dengki kan ko kan... bagi ko rasa lapau tengah2 malam ni...

    ye betul tu... (nong ko mai KL ko duk hotel mana?? aku harap2 ko betul2 dtg kat KL bah.. nanti aku mo masak2 utk ko ko surang saja ke sama shinta and en suami ko??? sila jawab soklan aku ni ye... :P

    ReplyDelete
  3. mak aih!!! sedapnya!!!!

    ReplyDelete
  4. Boni tu le bila tengok balik gambar2 ni tetiba rasa lapar :P

    ReplyDelete
  5. ya Allah,sodap2 belakeee

    ReplyDelete
  6. CikMai tu ekau baru tengok, bolum laie masuk tokak, keh keh keh mau la ko pensan depan lip ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  7. sedap ye..
    untung dapat merase .. :)

    ReplyDelete
  8. CikZaitul: Pergh!! hingga mejilat pinggan ha ha ha ^^ yup mmg sedap dia masak :)

    ReplyDelete
  9. PPP

    1st 3 nite stay di Capitol,
    yg last di sunway pyramid

    bah.. tulah yg di nanti-nantikan tu hehehe.. boleh jadi tour guidekah masa weekend, kalau free la.. maklumlah, Datin kan jadual penuh ketat hahaha..

    ReplyDelete
  10. a.. lupa jawab,

    family vacation jadi memang bertiga la hehehe...

    ReplyDelete
  11. Nong Hotel Capitol tu di mana bah?? aku nda tahu... walaupun aku ni org jati KL tapi destinasi aku sama jer... tu sebab aku nda tau... sunway pun aku tak pernah jejak keh keh keh... ^^,

    Cenggini bah kalo aku mo ajak ko makan, aku nda sempat bah mo bwk ko jalan2... tapi klw sabtu malam tu ko tidur rumah aku.. boleh saja bah lepas makan aku bwk ko gi jln2 KLCC, dan kawasan yg sewaktu dgnya maknanya tempat2 yg aku farmiliar la ha ha ha lagi pun aku ada mainan nak bagi sama sinta... itu pun klw ko mau... sbb elok2 lagi nda ada urang bah mo men sama itu anak2 patung :P

    ReplyDelete
  12. Kalau tidur rumah ko tu lain kali aja bah.. bukan segan (hehe.. memang segan -purak2 aja tu nda segan) Hotel udah bayar bah..

    actualy jadual sudah hampir full (ikut rancangan la..) cuma Friday n monday ja free. monday kan cuti juga, ganti 16setp hari malaysia. saturday to move frm Capitol(Bukit bintang)ke Sunway pyramid. Mo bawa shinta main puas2 di sunway hehehe..

    ReplyDelete
  13. a.. salah uda tu jadual. sila check pm kamu di fb lah Datin ppp hehehe

    ReplyDelete
  14. sila gi PM FB ko ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  15. klau sy pun reti mamam jaa, nama tu tolak tepi dulu, hukk...

    ReplyDelete
  16. caliph ya betul ha ha ha ^^

    ReplyDelete