Tak Kan Le Ni Jer Kot?? :P

Takde kot.. kot..nye betul le tu... sian aku... Kalau korang nak tau... aku ni la manusia yang paling kurang membaca... aku ni tak la macam si LANA, NONG ANDY, ETY, CIK ZAITUL (aku tau derang ni memang minat membaca. (Aku hanya membaca yang menarik perhatian aku jer...). Kalau orang lain buku itu adalah rakan karib... tapi rakan karib aku ialah muzik... ha ha ha ko hade??

Watak dalam citer ni sume sengal2 ha ha ha


Percaya tak? Dalam setahun boleh dibilang dengan jari berapa buah buku/novel jer yang aku baca. Tapi kadang-kadang tu, dalam setahun, langsung aku tak membaca ko hade cenggitu?? Mampu tak pegang buku selama bertahun?? He he he percayalah aku memang x tipunyer... aku baca surat khabar hari minggu jer... (sebab banyak ruang gossip keh keh keh). Aku tahu membaca tu boleh menambah ilmu... cuma otak aku ni... degil... dia akan reject apabila aku nak bukak buku... 

Cantek lagi buku neh.. ha ha ha 
Habes... baca sekali jer... memae ler...


Kalau aku gi book store pun aku akan beli buku... resepi jer ha ha ha. Tetapi dua tahun lepas... (jeng jeng jeng) entah mimpi apa pun aku tak pasti, akhirnya aku berjaya gak menghabiskan sebuah NOVEL (english novel)... membaca dalam paksa boleh?? It takes me nearly 3 days to finish it ha ha ha.. kira "Pecah Record" le tu apabila aku habis membacanya... Ko nak tau apa yang membuatkan aku baca buku tu? Sebab buku tu adalah hadiah dari kawan aku. Jadi untuk menunjukkan appreciation aku, maka aku gagahkan jugak le membaca.. (wal hal tiap2 kali dia ym aku, dia tanya dah baca ke Kak Nor buku tu? he he he aku dgn lemah longlai menjawab lum lagi... itu setelah berbulan2 dia bagi aku buku tu..baru le aku tergerak nak membacanya :P) Akhirnya aku x sampai hati nak mengecewakan dia... jadi dalam keadaan "keterpaksaan" aku buka perlahan-lahan buku tersebut... (masa tu aku on the way balik Johor nek keretapi). 


Baca punya baca, makan macam terjatuh cinta la jugak ngan novel yg dia bagi tu... and finally habis jugak la aku baca... keh keh keh... jadi korang x yah le tanya aku pasal2 novel ke, buku ke, hapa ke... memang aku FAIL...  anyway aku nak ucap kan tima kasih le ke GINA yg menghadiahkan aku buku tu... sampai sekarang aku letak elok2 dlm bilik tidur.. kasi dia tidur keh keh keh...

Sebab-sebab aku tak SUKA membaca:

1. Aku rasa cepat bosan
2. Aku pening bila tengok tulisan tu lama-lama
3. Buku tak boleh berinteraksi dengan aku
4. Aku takut terbawak2 (emo le tu) bila baca novel.. nak lak novel cinta :P
5. Aku bukan seorang yang penyabar untuk menghabiskan sesebuah buku/novel yg setebal kamus
6. Semua novel2 yang aku ada dulu aku "let go" jer kat orang memang banyak gila 
7. Sebab aku memang SENGAL keh keh keh... 

kenapa.aku.x.macam.orang.lain.yg.minat.membaca@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

17 comments:

  1. Membaca Janbatan Ilmu, dan untuk meraih ilmu perlukan kesabaran :) huhuhu...walaupun terpaksa! Tahniah!

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum.

    setuju bak kata di atas tu.

    baca buku2 ilmiah..mmg sejuk aje sentiasa..senang utk beribadah..rasa ringan aje semuanya..

    novel atau majalah hiburan,kalau boleh elaklah baca sbb tak ada faedah pun..novel yg islamik ..ok

    ReplyDelete
  3. Knor walaikumsalam wtb yup betul tu tpi sya.ni pelik mmg sejak azali kot x suka membaca. Owh utk meringankan semua urusan sya amalkan membaca alquran n memperdengakan bacaan alquran ^^

    ReplyDelete
  4. skarang ni aku gila buku.. aku rambang mata bila pergi kedai buku.. rasa nk borong je semua buku dalam kedai tu.. ehehe.

    aku pun suka dengar muzik sambil membaca.. =)

    ReplyDelete
  5. reen: kalau aku kenal ko dulu dah lama aku bagi novel2 aku kat ko... berkotak2 tau.. he he he ^^ aku bagi ko free of charge jer...

    ReplyDelete
  6. saya suka baca~~~~ hehe :p

    ReplyDelete
  7. adoai... nampaknya aku lone ranjer le keh keh keh buku apa yg ko suka baca Yana?? :P

    ReplyDelete
  8. dya suka membaca tapi skrg ni bz tak sempat nk membaca novel..hihih

    ReplyDelete
  9. aku suka tulis buku tapi tak larat nak menaip... ko hade gitu? keh keh keh

    ReplyDelete
  10. dyabunga: klw tak sempat baca novel baca jer suratkhabar bungkus nasi lemak... sambil makan sambil bace wa ka ka ka ^^

    ReplyDelete
  11. Nizam Ariff: Ko dah tau malas jan le tulis he he he ko guna jari kaki jer taip kat lappy ko tu boleh?? ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  12. hahaha. Kak, Ety bukan rajin mana pun baca buku. Baca gitu2 je. Kalau rajin, semua pun Ety hadap.

    Tapi tapi.Kalau novel tebal tu, ada la seminggu dua nak habis. terbantut sikit perjalannya. hahaha :D

    ReplyDelete
  13. Tak ek?? Eh diam2 sude keh keh keh ^^

    ReplyDelete
  14. Sebab2 akak tak suka membaca..buku tak leh berinteraksi dgn akk? kih3, buku pun tak leh berinteraksi dgn sy gak kak,heh3.

    Tapi, akk rajin baca blog kan ^_^

    ReplyDelete
  15. Lana: Ada tak buku yg boleh bercakap ngan kita?? selain dari buku kanak2 atau diari?? keh keh keh... a..a blog tu pun kira membaca la jugak kan.. ha.. klw cenggitu... kira "ulat blog" le akak cam tu..mua ha ha ^^ sokong2...

    ReplyDelete
  16. klau buku tebal2 sgt sy x brapa suka bca, erkk...

    ReplyDelete