Jenis-Jenis Tudung Raya Mak Jemah

As salam and very good Sunday Morning... ha ha ha tetiba lak terasa nak "speking" English... hu hu hu ko hade?? Aku ni sebenarnya dan sepatut-patutnya dah memulakan OPSS KEMAS2 MANA2 YG PATUT lepas subuh tadi... hurm tapi BIBIK aku sampai sekarang tak nampak batang idung dia... usahkan batang idung... kelibat tudung pun x jugak nampak2... korang ada nampak BIBIK aku sangkut kat mana2?? He he he (Aku memang regular customer BIBIK ni, especially bila Raya is around the cozy corner) harap2 dia datang la, law tak habis rosak program aku ari ni :P 

Yezzaaa "speking" about TUDUNG ni... aku nak share le dengan korang sume, terutamanya pada blogger2 wanita yang pusing kelapa kepala, macam mana untuk nak menggayakan fesyen tudung paling TIP TOP era 2012 ni kan... "SISTA YOU NO WORRY, I HAVE A GOOD FRIEND" who can help you.. ha ha ha aku grenti law korang ikut gaya dia walllaaahhhhhh! Mesti happening raya ko tahun ni... jom, tapi sebelum tu aku nak bagi credit card ke CIK SENDUK (mua ha ha ha, dia ni lebih kurang macam si MAK JEMAH jugak le kaedahnya) sengal.. keh keh keh.. JOM KITA LAYAN NOTA KAKI BUSUK CIK SENDUK: "Orang semua cakap blog kak senduk ni asyik nak maki orang je...so sempena nak Aidilfitri ni akak nak cerita skit pasal tudung. kita membesar dikelilingi oleh pelbagai jenis tudung...so ini adalah fesyen2 tudung yang akak pernah tengok sepanjang hidup akak..."

Cara pakai tudung ni mudah je...anak tudung..belasah je anak tudung apa...pin bawah dagu..kelepet tepi..amik cincin masuk ujung tudung tarik...siap..selalunya makcik2 banyak pakai style tudung ni....


Tudung ni pulak mmg biase...makcik2 nak pi sebelah umah ..kuar2 jalan2..tudung bawal katanya...ujung tudung selempang kiri dan kanan..siap...pantas...


Ade satu masa tudung corak2 cam ni mmg populer...ape lagi amik tudung ikat ke ..ala2 mudah dan cepat...so makcik2...paling sesuai ketika hendak kepasar dan mengumpat dengan jiran sebelah...


Ha macam ni pun ade..anak tudung ko terkeluar...kadang tu sampai tutup kening....ni ala2 x nak bagi nampak anak rambut katanya....ni yang menekankan penutupan aurat ni...


Tudung mmg populer tahun 80an..tudung cikgu bedah katanya...ikat belakang...jalannnn...lalalala


Then kuar pulak tudung kain jersi..ala2 getah..ko sarung je..siap...mudah cepat....macam2 kaler ade...pelangi..tompok2..ko cakap je...(dah macam jep sepah dah akak)


Di gabungkan pulak dengan tudung lain..nampak kelainnan katanya...variasi katanya...yer kerr...



Pernah nampak orang pakai tudung cam ni?...ni ala2 fesyen penjual kain orang kampuchia...meniaga katanya ..panas...bagi nampak telinga..senang nak tawar menawar harga kain...bagi jelas dengor...


Bila dah masuk2 tahun 2000 tu..mula tudung wardina katanya...ikat..gulung2 kat kepala..nahhh sepit tepi muka..siap...wardina x muka akak?...


Bila wardina punya tudung populer...ade lagi tudung baru..tudung binda katanya...nak jugakkk.... kannnn ala2 sebonjot kat tepi muka...chantek sangat aku....


Ni tudung ala2 mak datin...bagi nampak rambut...ala2 kelas tanya..bagi nampak remos....jambul...ko mampu?


so wardina dah ade tudung...binda dah ade...so akak nak jugak...akak namakan tudung senduk...langkah 1: amik tudung bace cerah..cream..warna light2..pakai cam biase...tudung bawal lagi bagus...


langkah 2: ikat kebelakang ujung tudung tu..jerut leher hingga muka bertukar menjadi biru...


langkah 3: amik tudung lain corak2...bendera juga boleh yer...


langkah 4: amik tudung warna tadi...letakkan di bawah dagu....ala2 nak gantung diri gitew


langkah 5: ikat mati di atas kepala..pastikan ketat...pastikan nak bukak mulut pun susah yer....


langkah 6: ikat reben..pastikan kemas...


Tadaaaaaa...siap.......chantek kan...


Nak cantek lagi letak keronsang..penambang gaya...dah siap tudung senduk....gaya ni mmg sesuai di pakai ketika majlis berjumpe bakal mertua...melawat saudara di hospital tampoi...


HA! HA! HA! DAH CUKUP-CUKUP, lagi lama aku melayan si CIK SENDUK ni, makin sengal haku dibuatnya... Erkkk tapi aku sedikit musykil le.. sampai sekarang ni aku masih x dapat nak meneka "KESAHIHAN JANTINA" si CIK SENDUK ni... keh keh keh... pe pe pung SELAMAT HARI RAYA EK CIK SENDUK... MUKA KO MEMANG MUKA SENDUK MENGUNDAN GITU mua ha ha ha...

p/s: Yes! Bibik wa dah sampai la la la la..

kalau.nak.bertudung.biar.kekal.jan.bukak.katop@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

14 comments:

  1. er.... lelaki? pempuan?

    punyalah byk style tudung...

    *Datin PPP, hari ni aku jadi bibik kat rumah sendiri.. tgk nampak kilat ke tak ekekekeke

    ReplyDelete
  2. nong: ha ha ha aku pun tak tau le dea ni.. ko nak guna style yg mana bah?? ha ha ha... aku ni bibik tengah bertungkus lumus mengelap mana2 yg patut.. :P

    ReplyDelete
  3. mohon pakaikan aku tudung.hahahaha nk yg nmpk telinga tu..cute..nnti leh letak rafflesia bling2..;p kelas kau...:P

    ReplyDelete
  4. zaxx ha ha ha kelasss ko nak bunga kaler hape?? ni klw ko amek ni siap ada pakej.. ngan make up make over skli mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  5. kjelarlah stail tudung senduk tu.. macam2.. adeh...

    ReplyDelete
  6. gambar last dh mcm hantu pocong.haha lawak la..siyes tergelak sorang ni

    ReplyDelete
  7. LadyBird: Haa ko tempat lain tak de "tutor" tudong ni.. sini je ada ha ha ha... >..<

    ReplyDelete
  8. Edy fee: Ha ha ha... tau tak pe aky ni lagi berpuluh2 kali bantai tergelak sengsorang :P

    ReplyDelete
  9. hahaha. kak, tak nak komen apa2, sbb sakit perut gelak sorang2. HAHAHAHAHAHA. yg ni mmg TERBAIK !

    mak Ety sampai dah tanya dah "tu dah kenapa tu, gelak sorang2 tu"

    ReplyDelete
  10. Ety: keh keh keh... cun tak henggat kan cik senduk ni kan kan?? mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  11. Kalau saya buat style yg gmbr last tu, mau org2 kampung pakat baling kayu reramai kat saya,hahahaha

    Paling tidak, masing berteleku bca Yasin, doa pendinding bagai,keh3.

    ReplyDelete
  12. Lana: Akak memang x leh nengok muka cik senduk ni dah mcm org tak betul gelak2 sensorang ahaaah terus org2 kampung bacakan talkin keh keh keh >..<

    ReplyDelete
  13. hahhahaha.. klakar gilaaaaaa !!! mau guling2 aku dr tadi...

    ReplyDelete
  14. CikZaitul: so ko dah pilih style mana ko nak buat raya ni? he he he >..<

    ReplyDelete