Di Sebalik Tabir Raya 2012 PPP

Cewah! Cewah! Munyik dan macam pembikinan filem gitu.... Habis hengat Abam Yusop jer leh bikin promo di sebalik tabir? Aku pung boleh gak... ko cakap jer di sebalik apa?? Di sebalik tapir, di sebalik besen, periuk belanga, pintu jamban.... ha ha ha suma aku mampu.... MALAYSIA BOLEH! MERDEKA! MERDEKA! Ha ha ha.... Mana taknya bila aku intai-intai blog-blog lain suma pakat-pakat taruk gambar-gambar meriah korang kat lam blog... jeles campur sayu aku tau... Aku tau le... aku tak dek kampung cam korang, bila raya berduyun-duyun sume pakat-pakat balik kampung... hu hu hu (penyu menangis tak sapa tahu ~ Eh bila masa lak aku jadi penyu ni?? Keh keh keh).

Tapi tak pe... untuk mengumbirakan hati aku, jantung aku, limpa aku, buah pinggang aku... aku gagahkan jugak carik gambau-gambau raya aku yang kira "tak ble blah" ha ha ha.... Selalu ko asik tengok sume gambau-gambau aku yang ayu, vogidevas, make up 20 inci (dah mcm tv la plak) kan??  ha ha ha... tapi hari ni jom le ramai-ramai tengok gambau "comot" aku di sebalik tabir raya... Kepada yang nak tengok; mohon korang sentiasa tabah menonton satu persatu gambau2 tersebut ye... ha ha ha

16 Aug: Memandangkan abang dan adik aku tak kan beraya di KL, 
maka kami sekeluarga berlonggok berbuka sebelum raya.... 


Yezzz fulus... hulus... ha ha ha... sesi tukar menukar dan masukan 
duit raya dalam sampul "hangpau"


Zaman aku nak collect angpau dah berlalu :( cisssss.... sekarang zaman anak dan anak-anak saudara aku lak yg collect angpau... habis Si Atok kena "PAU" dari cucu2 ha ha ha  botak kepala atuk, ni la kesemua anak2 saudara aku... 


Oleh sebab dia (abang aku) nak balik umah mak mentua dia, maka WAJIB le dia mengaggih-aggihkan dahulu duit raya pada anak-anak sedara tersayang ha ha ha... genggam duit tu sikit punya kuat tu ha ha ha...


Hari Jumaat skip sbb aku kerja ni hari Sabtu pagi. Kerana nak merasakan suasana Raya ala2 kampung, sanggup tu aku buat dapur kayu nak masak rendang... (padahal bole jer masak kat atas dapur oven)


Disebabkan mak aku dah tak berapa larat nak masak, jadi aku le yang take over memasak rendang ayam... untuk tahun ni hu hu hu...



Yang ni dah membawak ke malam la ni.... bersantai-santai sementara menunggu rombongan membaca takbir sampai rumah, sempat lagi tu posing ha ha ha


Ya ampun... kenapa jugak le dengan budak-budak ni ha ha ha NINJA TURTLE... ni la yang dinamakan "takdo kijo cari kijo" keh keh keh.. sapa-sapa nak bodyguard sila la buat tempahan menerusi aku ha ha ha... ^..^


Satu group dah nak balik... esuknyer tu baru datang balik (kira dah hari raya le)


Santai sementara menunggu sanak-saudara dan tetamu datang berkunjung di pagi Aidilfitri


Aidilfitri Hari Ke 2: Beginilah suasana pagi dia persimpangan nak masuk ke kampung En.Suami... berkabus mengalahkan kat GENTING HIGHLAND...


Sampai2 jer kami dijamu dengan masakan kampung kat bawah ni masak Lemak Ikan Baung Salai (ni bukan ikan yang dalam sangkar ye... jadi rasanya wallaaah)... ok masa kami sampai ni (anak saudara, arwah masih di ICU di hospital SEGAMAT)...


Pandai sungguh biras aku masak, sehingga menjilat jari keh keh keh (selain pandai masak dia ni memang handal buat lemang and berniaga lemang)... biras aku ni lelaki suami kepada kakak ipar ku..


Yezzz ni anak buah aku la... yang tinggi lampai cam model ni kan....


Muka pagi aku... masa ni nak gi beli "breakfast" tugas aku le tu.. jadi dispatch.. kan ha ha ha tak yah le korang gosok2 mata ko tu... memang masak pose tu kabus tengah tebal lagi... jadi tak clear.


Ok... aku kalau beli macam nak buat kenduri... sebab seronok bila dapat berkumpul dgn ipar2 dan anak-anak saudara. Oh ya masa kami tengah menikmati minum pagi tu la... (raya ke 3 Selasa) lebih kurang dalam pukul 10.30 dapat panggilan dari anak saudara, mengatakan adik dia telah kembali kerahmatuallah... and hari ni genap seminggu pemergian arwah... Al-Fatihah.. 


Hari berikutanya, setelah berbincang dgn aku, aku cadangkan kakak ipar aku supaya buat "packing" jer and hantar kat surau untuk bacaan yasin, (sbb tak cukup orang nak tolong kalau buat kenduri di rumah).... tugas aku, gi pasar dan hantar makanan tu kat surau...


Wah! Sempat pulak tu dia berposing dgn bungkusan mee hoon ha ha ha... apakah? 
Ni anak saudara  En. Somi yang kerja satu opis dgn aku...


Dan inilah hasilnya... senang... dan cepat... ^..^



Ni yang berdiri tegak macam tugu negara ni ha ha ha anak2 saudara En.Somi.. sedih2 gak, tapi bila aku suh possing sempat lagi senyum ha ha ha..


Friday 24th August was the last day kat kampung, sebelum bertolak balik sempat singgah rumah saudara mara dan kakak ipar...


Tu dia siap bersila lagi.. ha ha ha ko hade?? nak bersila bagai kat umah orang sambil muka x malu layan diri sendiri.... ada aku kesah?? Aku kan rock ha ha ha...


Yang di bawah2 ni adegan rumah terbuka hari Ahad hari tu... yg lebih menjurus kepada sessi JEJAK KASIH... ini adalah BFF aku semenjak kami bekerja di LIMA pada tahun 1995... korang kira lah sendiri berapa puluh tahun dah kami terpisah ha ha ha... (kat luar jer, tapi selalu jer jumpa kat PISBUK) mua ha ha ha..







Masa time LIMA 95 aku yang paling halus... sekarang ha ha ha tak le blah... kecomelan badan aku... tuh... (tapi alhamdulillah, janji sihat)... ^^


di.sebalik.tabir.aidilfitri.2012@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

21 comments:

  1. nak uit aye :p

    *perghh panjang nau entry nih..tergeliat otak wa bace :p

    ReplyDelete
  2. wah meriahnya....hehe..

    siap ada ninja..wah!


    duit raya tuk gua?

    ReplyDelete
  3. MK Syahir otak ko ke yg tergeliat? atau bebola mata ko?? ha ha ha ^..^

    ReplyDelete
  4. Zul De Alexis... mohon lu jan jeles.. mohon join sekaki utk tumpang rasa meriah... dengan aku... oh aku duit raya bagi pada bayi2 yg dalam perut.. jer... itu pun yg kandungan dia baru 2 hari keh keh keh ^..^

    ReplyDelete
  5. Belum pe2, perenggan pertama dah buat aku ketawa kak,hahaha,

    Pe ni, semua 'sebalik' akk bubuh..haihhh. hehehe. Tu, abg akk bagi duit raye pd ank buah...dah macam gaye datuk sri bagi angpau pada kanak2 histimewah,hah3.

    Hamboi, otai tol tgk laki bini bersantai smbil tnggu tetamu. Macam kat hotel pon ada kak.keh3.

    ReplyDelete
  6. sungguh meriah full of activities

    ReplyDelete
  7. LANA tetiba jer terkuar dari kepala ha ha ha kesengelan ayat-ayat disebalik tuh... oh... abg ku hitu mmg cenggitu ha ha ha.. akak panggil dia mustafa kamal... muka nak dekat2...

    hotel?? hotel taik bintang ke?? mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  8. TP Meriah??? Ye la tu kot... semeriah ko makan derian ramai2 ari tu.. ha ha ha ^..^

    ReplyDelete
  9. keluarga besar memang havoc time raya

    ReplyDelete
  10. Del memang pun... macam tu la tiap2 taun klw dah berlonggok anak baranak.. ha ha ha ^..^

    ReplyDelete
  11. wow, banyak tol fulus tu..mau stu sampul berisi duet raya buleyy??? :P

    ReplyDelete
  12. miko yang mana yg ada singgit2 tu ka?? keh keh keh ^..^

    ReplyDelete
  13. ni dah tahap meriah jugak ni sebenarnya

    ReplyDelete
  14. boni meriah utk satu hari jer... hu hu hu ^..^

    ReplyDelete
  15. selamat hari raya..hehehe

    ReplyDelete
  16. hai makcik ppp mohon kenalkan anak buah model tu..hehehe

    ReplyDelete
  17. hello man lama x nampak hu hu hu selamat hari raye...

    ReplyDelete
  18. zaxx boleh no hal... tapi BAK MAI PENGERAS dulu keh keh keh ^..^

    ReplyDelete
  19. meriah la tu .. mane kuih raya yg dijanjikan dulu? masih ingat? takde pun nak skype. haaha

    ReplyDelete
  20. meriah sungguh raya Datin PPP

    bab tayang duit raya tu memang menarik la.. sapa tak syok pengang duit hehe..

    apa? ninja? huhuhu.. sporting sungguh la...

    ReplyDelete
  21. ramainya sedara ppp , aku dua tiga kerat je..huhuhuhu jellleesss...

    ReplyDelete