Kaedah Touch N Go....

Wow! Tajuk.... mcm layanzzzzz jer kan?? Ha ha ha KO HADE?? Tak de... tak pae... meh aku nak citer kat korang. Apakah itu kaedah Touch N Go? Sebenarnya kaedah ni x de kena mengena dengan lebuhraya2 kat Malaysia ni, DUKE ke, MAX ke, CEPAT ke, PLUS ke satu pung x dek kena mengena... hatta lebuhraya kat US sekali pun...


Tapi TOUCH n GO yang aku maksudkan adalah... "you touch a girl, and make her pregnant and you go" ha ha ha .... Kalau ada mamat cenggini memang nak kena "PENAMPAU JEPUN" Cik Senduk le jawabnya kan??? Bukan aku tetiba jer nak share korang pasal topik yang mengundang "kontroversi" ni, tapi tadi aku ada terbaca satu berita tentang seorang gadis, yang berkenalan dgn sorang mamat ni, (jumpa lam PISBUK)... baru beberapa hari ke hapa tah derang berkenalan. Nak dipendekan citer, kunun2 friendship kat alam maya karin ni x puas kot, so si mamat sudah ayat ini awek... bincang punya bincang, maka si aweks pun CAIR BAIR la dgn pujuk raya mamat neh... dan pompan tadi tu sanggup menghabiskan masa berjam (dia dari Trengganu) untuk bertemu jejaka "muka tembok buku" dia ni, bila dah jumpa, mamat ni "rape" budak ni... dan janji akan bertanggungjawab, lepas tu bila budak pompan ni dah balik, mamat poyo poco-pochong tu call this gurl and said.. He's not gonna responsible for what had happen?? Jadi dalam kaedah ni sama la kan dgn TOUCH n GO kan?? Haaaa..... adik2, especially yang duk solo, bujang tu please ye, cari la kawan yg semenggah (apa yang aku citer tu memang betul bukan rekaan, tapi aku x jumpa la link dia)... Sebab dalam kes cenggini kita x boleh salah kan lelaki, sebab kalau ko GARANG sikit mesti dia x berani touch-touch here and there kan?? ha ha ha ... tapi ni law dah dua2 layan... jadi orang no 3 tu apa lagi kan....

STEP ONE YOU TOUCH...


STEP TWO "AND"... AFTER TOUCH2, THE MEN WILL LEAVE THE GURL


STEP 3 - THEN HE LEFT YOU WITH "THIS" (BAWAH NI...)
 HE HE HE


BILA DAH JADIK CENGGITU SAPA YANG SUSAH?


NYESAL PUN X GUNA, NASI DAH JADIK KANJI EH BUBUR..


What worries me most is; sekarang ni di Malaysia katanya dah menjadi trend: MANA-MANA GADIS YANG MASIH DARA DI ANGGAP KUNO... hekkkkkk!!! teresedak aku baca berita tu... Astaghfirullah..... apa la nak jadik dunia ni.... Mintak le jauhkan benda2 ni... napa le sampai boleh jadik cenggitu... nak salahkan sapa?? PARENTS? CIKGU? PISBUK? BLOG? CYBER CAFE...?? AKU PUN DAH X TAU NAK CAKAP APA... SO GIRLS MY ONLY ADVISE CAM KAT BAWAH NI JER LA YG MAMPU AKU SARANKAN....


aku.takde.touch.n.go.aku.bayar.pakai.cash@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

44 comments:

  1. Del masalahnya bukan x pandai jaga diri, tapi buat2 tak pandai... :P

    ReplyDelete
  2. miko i'm expecting long comment from you this time ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum.

    I agree with u my sis.

    There's a lot out there saying "terlanjur"

    Perkataan tu susah saya nak hadam. Sebab sebelum "melanjur2kan" diri, dah tentu ada bnyk benda berlaku sblm tu..as u said, TOUCH n go.

    Dan, mcm abgiwan ckp, kena pandai jaga dri.. as a girl, sy akui, kalau bukan sy yg jaga maruah diri, nak harapkan siapa lagi?

    ReplyDelete
  4. Lana... susah nak cakap keadaan sekarang dah tak terkawal... even budak besau tungau (tadika pun dah pandai bercouple) this is a true story... habis camner?? takde lain le selain dari diri sendiri... >..< haiysss sayang anak bangsa kita.. benda yg tak elok tu la yg di raja-rajakan dan jadi ikutan :P

    ReplyDelete
  5. semuanya atas diri sendiri jugakkan . Kita mampu mengubahnya .
    Sharing is caring , nice infoo !

    ReplyDelete
  6. Unsecretostory: Exactly... suma apa2 yang baik atau buruk... datang dari diri kita sendiri so law apa2 tak baik don't blame others ^^

    ReplyDelete
  7. Perlu ada sikap bertanggung jawab dalam sesuatu perhubungan..
    Paling utama...
    "Jangan hampiri Zina."

    ReplyDelete
  8. tak boleh nak salah kan sape2 dalam hal ni. y penting pendirian masing2. okay mungkin sbb masalah dari parents ke family ke pengaruh kwn ke ant sbb jdi mcm ni. tp percent diri sndri lebih bnyk. media tu sume. mmg pengaruh. tp kalau kasi cekal hati. kasi cekal iman. bnd2 mcm ni tak jadi jugak.

    biler mindset ckp 'org lain try aku pon nak try'. then pape pon boleh jadi.

    maka selalu lah kasi makanan kat hati dgn cahaye ad-deen.

    renungan untuk diri sndri jugak.

    opss terpnjg komen nye. hihi

    ReplyDelete
  9. Koding: kalau lah suma remaja2/org2 tua sekali pun punya akal dan fikiran begitu alhamdulillah...

    ReplyDelete
  10. oh isu ini...xpayah hurai pjg2 pon rmai yg taw intipatinya sbb dh sebati dgn masyrakat skrg..nmpak xpelik. solution die nudah kawalan diri..kawalan pergaulan, pemilihan rakan...selalu berwaspada..dunia skrg xsselamat mcm zaman mak bapak dulu2

    ReplyDelete
  11. PUYAK aku setuju ngan ko tu mmg pun kita ni sedang kan solah tak tinggal pung kadang2 iman loggar jugak kan... semoga kita suma dijauhkan dari sume2 yg mengnegative kan diri sendiri dan org len... :/ kalau x kita yg jahat oran len pulak, dia x dapat cara baik... dia akan buat cara jahat.. kan?? ish3 :(

    ReplyDelete
  12. miko memang pun cuma terkilan jer dengan kejadian2 touch n go ni, sbb bila dah terjadi ia membabitkan maruah diri, agama, keluarga, bangsa dan paling kesian makin ramailah bayi2 yang tak berdosa menjadi mangsa... :P

    ReplyDelete
  13. maka selalu la topup iman. bukan topup kdt saje. hihi. latih diri sndri dgn landasan y btol skali gus latih qarin jugak kan. pokok nye dri sndri. hee

    ReplyDelete
  14. puyak lor aku hengat ko dah tidur keh keh keh.. tula ni memasing sibuk nak topup kredit langsung lupa nak topup iman... semoga kita saling ingat-mengingati... insyallah... amin... ko bila nak jumpa aku ni weh... yg muda kena la jumpa yg tua (he he he) bagus gak jadi warga mas ni kan??? >..<

    ReplyDelete
  15. bhahaha. laptop aku hang pulak tdi. burrr. tunggu lah aku balik s.alam. kang aku singgah2 lah umah kau. tak pon kau dtg jenguk aku kat s.alam. kate kakkaaa. kehkehkeh

    ReplyDelete
  16. aku setuju ngan noona. kalo pempuan 'garang' sikit mesti lelaki tak berani nak sentuh.. yang aku jumpa, asal kapel, ko boleh pegang2, peluk2. kalo lelaki tak merayu, perempuan tak cair kan?

    tapi bila tengok situasi, effect fizikal yang hazab, pada pempuan. pempuan kalo dah kena 'sentuh', sape nak? tu satu hal. kalo nasib tak baik, mengandung. tu lagi kesian. silap2 kena buang ngan family.

    pada aku, pempuan memang kena bertegas dalam hal ni. balak nak pegang2 tangan, ko tegur elok2. kalo nak dia menggatal jugak, tinggalkan jek. ni hensem punya pasal, takpela..pegang je pun. cett.. yang susah nanti pempuan. seriously.. takkan nak tunggu baby lahir baru nak buat ujian DNA nak sahkan sape bapak budak tu, then baru menikah..? kalo pempuan yang jenis liar nih, lagi senang lelaki nak touch n go.

    bab touch n go ni, dua2 pun salah.. tak boleh nak tuding jari kat sape2. kalo asik cari sape yang salah, sampai bila pun tak selesai. kalau satu pihak berani mencegah, benda ni tak jadi.

    penah dengar kan orang cakap, jaga sekandang lembu tak sesusah jaga sorang anak pempuan. pasal pempuan banyak perkara nak kena jaga. antara anak lelaki ngan anak pempuan hantar blaja jauh2, mana satu mak bapak paling risau?

    pempuan should take action. ko liar macam mana pun, jangan bagi lelaki usik. yang mengandung, pempuan, bukan lelaki. yang menderita nak lahirkan/gugurkan anak, pempuan, bukan lelaki..



    ReplyDelete
  17. ni bkn pasal x reti jaga diri.. tapi tak reti baser.. dah tau mende salah nak gak buat.. menda sedap mmg berdua... benda yg x sedap bila kena tanggung sorg2... hah!!! konfiden sgt yg si jantan tu x tinggalkan ko? hahahha yg konfiden tu lah jadi exsiden... beringat sblm kena..ingatlah org tersyg..

    ReplyDelete
  18. Amirul Verdasco Nadzri @ tak perlu buat garang,.. apa guna garang klu dah diri sendiri pon mmg nak.. sama2 nak.. sbb tu dorg bezina... ada peluang mmg langkah kanan dorg la kot...yg jenis TOUCH n GO ni bkn jenis lelaki yg nak bercinta secara jujur.. tp nak kan tut jek..
    ____________________________________

    klu dia betol2 ikhlas dia akan btanggungjawab.. sbb dia syg kan?
    yang pompuan klu nak bercinta kena jaga akhlak dan akidah gak.. selidik dulu atas dasar apa? sbb lelaki ni ada 2 benda yg menjadi kelemahan dia:
    1.DUIT
    2.B****
    maaf harap pham ok..aku tpaksa tulis.. even bapak pon ada mkn anak sendiri..
    pak Imam pon buang serban..
    inikan pulak kita yg jahil ni..
    tah lah... sosial

    ReplyDelete
  19. kak pp tula pasal aq ada baca jgk sal tu, yg buat sakit hati ayat dia "nanti ada pape saya call".. c lelaki ni x jujur dalam perhubungan.. kalau dia sayang dan cinta kan perempuan tu, dia tunggu dan sabar .. jadikan ia halal.. ni namapk sgt dah lelaki tu nak apa... huhhhhh...

    aq akui ada juga member aq jenis lelaki mcm ni, dan aq terkena sendiri dan mngalami'y, almaklumlah dak sabah dtg semanjung, ingat dia baik dgn aq sebab nak b'kwn(bukan bercinta) tp atas sebab2 tertentu..

    pertama dia nak kikis duit aq, BAPAK dia nak kikis duit aq, ingt org sabah ni datang belajar kat semenanjung kaya2,aq siap ikat perut nak makan.. nak harap kn duit ptptn aduuhhhh mmg xcukup.. mak pak kirim berapa je.. final projek banyak duit habis kat situ.. masih teringat lg aq dia ckp mcm ni

    c pengikis- can i owe u sme money
    c pengikis- budak sabahkn kaya2. tu pasal dtg jauh2 belajar..

    then aq tnyala duit tu nak buat apa, dia ckp nak buat final projek.. hekkk dia, aq sendiri pon xcukup .ni kn nak bantu dia.. aq ni anak seorang mak pak yg xbekerja dah, sdgkan dia hidup mewah dgn mak teacher, pak jurutera.. jauh beza dooohhh..

    wtf!! go to hell la ..

    story yg kedua pulak,, adakah patut dia ungkit semua kebaikan dia bila aq xnak kuar dah dgn dia, then dia ckp kat aq "aq dah buat baik bg jelah apa yg aq nak" kan nampak dah kat ctu... seriusly lelaki mcm ni aq xnak kwn.. dah pengikis,siap nak rosakkn maruah org je.. sapa la dpt lelaki malang ni...

    oppsss sory jika komen aq terlari topik.. hihihi..

    ReplyDelete
  20. risau keadaan zaman sekarang... masing-masing terdedah dgn budaya barat,...:(

    ReplyDelete
  21. huu sadis baca cerita ni..

    but it happens most of the times. since sy pn mngajar kt sek men, ada byk kes2 mcm ni terjadi. secret admire kt skolah, lps tu contact thru fon or fb, then mula la nak mngarut bagai..

    haihhhh dunia2 -_-

    ReplyDelete
  22. Alaaaa. Dah komen panjang gila dah tadi. google buat perangai. Sat gi Ety mai balik komen. Membawa diri sat :(

    ReplyDelete
  23. book tempat dulu (he he he gatai walhal blog sendiri) jap lagi aku mai reply komen2 para pengomen yg begitu MARAH GILER keh keh keh.... kbai.. nak wat kijo dulu...

    ReplyDelete
  24. okay. Ety dtg kembali setelah selesai meng-update entry di blog. HIHIHIHIHI :D

    Kalau Google buat perangai lagi, mmg aku cepuk terus. HAHAHAHA :D

    Ermm Kak, kalau diikutkan isu Touch N Go ni mmg dah jadi isu biasa kat Malaysia. sana sini msti ada. Hmm, apa nak jadi lah.

    Ety agree dgn Kak Lana, tak da istilah 'terlanjur' kecuali 'melanjurkan diri'. sbb ketlanjuran tu biasanya dgn kerelaan diri. lainlah kalau kes di'rape'. kita ni sebagai perempuan, kena aware la dgn hal2 macam ni.

    kena belajar berfikiran jauh, jgn fikir keseronokan instant je. sedangkan Mirul yg lelaki pun, bgi komen pasal nnti perempuan yg susah. ye lah, perempuan yg tanggung malu, perempuan yg memboyot. semua org patut ada kesedaran tentang hal ni.

    bukan nak salahkan perempuan sbb kalau diikutkan lelaki pun ada salahnya. yg lelaki durjana, perempuan termakan pujuk rayu pun ikut durjana sekali.

    kita tak boleh la nak banteras semua ni secara drastik tpi setipa individu kena ada tanggungjawab masing2 untuk jaga diri sendiri. pokok pangkal kesedaran individu kena ada ,itu yg menjana kesedaran sosial. jaga kehormatan diri. kita ada maruah diri, keluarga untuk dijaga. jaga pergaulan. bila berkawan tu, memilih sikit. kalau tak memilih pun, kena kawal diri jgn smpai terpengaruh.

    sbb tu, pendekatan yg lebih relevan perlu digagahkan untuk bangkitkan kesedaran semua tentang isu ni :)

    ReplyDelete
  25. sbb tu kena pandai jaga diri :)

    ReplyDelete
  26. yg pompuan tu pun 1 hal jugak yg dia dok terhegeh suruh mamat tu touch dia kenapa. kan ? memang dia pun nak tu, syg la kunun kan. ada gi 2 kes aku nampak kat pesbuk , pompuan tu bangga tak ada dara. ishh3 T_T

    dekat2 je boleh tp jgn sampai melekat suda .. lebih dari tu tanggung sendiri. kehkeh >..<

    ReplyDelete
  27. im absolutely agree with PPP... kalo pempuan garang sikit, takkan lah laki sanggupkan... dtg jejauh dr tganu, ape ke hal.... turutkan sngt laki tu wat apa... haishhhh

    ReplyDelete
  28. ary memang amalkan bersikap tegas dengan lelaki..
    masalahnya.. tegas tu sampai laki pun takut dekat= ="

    ReplyDelete
  29. ni namanya try test tengok :p

    bila tak sodap apalagi angkat kaki say bye2

    kalo sodap baru lah wat bini

    ehhh dah macam jantan lak kumen gua =.=

    ReplyDelete
  30. dunia dah akhir zaman dah sebenarnya...

    ReplyDelete
  31. Mirul sebenarnya susah nak cakap... aku rasa budak2 sekarang memang daring2 la... kat depan umah mak aku tu ada padang... selalu jer derang monteng and sanggup perabih masa duk berdua2an kat situ... yg mak bapa ingatla anak dia gi sekolah kan... nak kata masyarakat tak prihatin... tak de jugak... entah la tak tau lagi camner nak dihuraikan kekusutan yg tersimpul sampai dah bergumpal2 :P

    ReplyDelete
  32. @POTIA: Hamboi marah sungguh dia.. tapi memang betul pun actually suma pendapat2 korang yang kat atas tu memang ada point dia... kita ni kalau yang buat tu adik beradik ke, saudara ke... anak kawan2 ke... boleh le kita tegur2 (tapi nanti tak pasal2 dapat gaduh pulak, tapi kalau tak ditegur camni le jadiknya kan??

    ReplyDelete
  33. Lina apa yang boleh aku nasihat... berhati-hati la kalau berkawan... especially kalau ko tak faham selok belok KL ni... orang sanggup apa saja untuk mendapatkan keuntungan pada diri mereka sendiri... hati hati la... bagi aku lelaki pompan sama jer yg tak baik... (walaupun x semua)...

    ReplyDelete
  34. Ety ketelanjuran yang sengaja di terkan yang akhirnya mebawa pada penyesalan, kemurungan, kegagalan hidup, kesedihan, penderitaan metal dan fizikl dah akhir sekali kepada proses pembunuhan (jika si pelaku dah habis idea utk menutup aib dirinya)... :P

    ReplyDelete
  35. zaxx itu la ko tu bek2... ha ha ha.. ramai yg minat ko kan... termasuk cik senduk... mua ha ha ^..^ mohon jangan cair dengan pujuk rayu cik senduk :)

    ReplyDelete
  36. cikgu evagurl... aku turut bersimpati dgn ang... memang budak2 sekrang ni kalau dah bercinta mengalahkan org dewasa... siap panggil mama papa, pas tu klw terlanjur tak pulak nak mesra2 panggil mama papa kan?? :p

    ReplyDelete
  37. Miss volvo... kena pandai jaga diri dan kena top up iman bak kata si Temp :)

    ReplyDelete
  38. Mici moden la kunun2... tapi teda pandi mo pikir apa akan jadi bila dia buat mcm tu... unless lelaki zaman sekarang tak kisah utk kawin gadis yg udah ditebuk ole tupai :P

    ReplyDelete
  39. korn demi cinta lautan api harus ku redah.. ha ha ha redah punya redah.. ha ko.. pegnen acno??

    ReplyDelete
  40. Ari memandangkan zaman sekrang ni mmg bagus la camtu.. cuma maybe ari kena ubah sket biar jadi balance barula ada lelaki berani dekat... kan

    ReplyDelete
  41. zyra roxx ha ha ha ko.. apakah... tak pe la di maafkan.. keh keh keh ^..^

    ReplyDelete
  42. boni PPP yakin, indedd betul pun... dah tertulis dalam al-quran.. tanda2 kiamat... :P nauzubillah.. semoga kita dilindungi amin...

    ReplyDelete