Jangan Tipu...

Aku nak tanya korang ikhlas dari hati ni... selalunya korang maksudkan tak apa yang terucap di mulut korang...??? Ataupun apa yang di ucapkan tu sebenarnya has the opposite meanings?? Aku rasa sebenarnya ramai jer yang macam ni kan?? Tapi disebabkan ego tebal... dan rasa malu maka tak berani nak mengiakan... kan kan???

Hu hu hu sebenarnya aku pun macam tu jugak... mulut cakap lain, tapi hati harap lain. Biasa la manusia...  Dan inilah perkara-perkara yang selalunya terjadi bila kita berkata pada seseorang/mereka: 

Inilah yang dinamakan 
DILEMA 
"MULUT KATA LAIN ... HATI KATA LAIN"


Janganlah merindu aku 
~ walaupun hakikatnya aku sangat merindui kalian

Janganlah mencari-cari aku ~ 
walaupun hakikatnya aku menanti-nanti kalian mencari aku

Janganlah mengingat-ingat aku ~ 
walaupun hakikatnya aku sangat-sangat teringin kalian mengingati ku

Janganlah bertanya-tanya khabar ku ~ 
walaupun hakikatnya aku mengharap kalian menanyakan khabarku...

Janganlah kalian risau kan aku ~ 
walaupun hakikatnya aku perlukan perhatian kamu

Janganlah menafikan apa yang tertulis di atas ~ 
walaupun hakikatnya itulah yang terlintas di fikiran


mulut.bisa.menipu.namun.tidak.hatimu
@paripariputih.blogspot.com


Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

35 comments:

  1. kengkadang gua menipu, gua hipokrit untuk jaga hati org tapi pecayala jiwa gua meronta2 tiap kali berbuat demikian sbb gua bukan jenis hipo. tapi bukan semua leh terima kenyataan, makanya gua perlu jugak jadik pelakon sambilan bagi puaskan hati sesetengah makhluk tuhan yang tak reti hadap realiti

    pergh cukup tak limaploh perkataan ni, ke gua nak kena sambung ke mukasurat berikutnya, kahkah!

    ReplyDelete
  2. baby itu aku namakah TIPU SUNAT he he he >..<

    ReplyDelete
  3. ada jugak macam tu. bergantung kepada keadaan.haha

    ReplyDelete
  4. Boni Kacak kannnnn??? ha ha ha bukan apa kita ni masih kaya dengan adab barat.. itu la sebab kita berbahasa bahasi eh?? tul ke?? :P

    ReplyDelete
  5. waaaa... sedih plak baca ni.. kena lg sound lagu2 sedihh... wlupun bgtu.. aq tetap merindui dri mu kak.. muuuuaaahhhh frienship forever

    ReplyDelete
  6. LINA ha ha ha terima kasih la sebab berani mengaku ko RINDU kat aku.. mua ha ha ha... aku x yah mengaku sebab aku memang 24 jam 7 hari seminggu rindu kat ko...

    p/s: aku curious la kad raya hari tu x sampai2 lagi ke?? :P

    ReplyDelete
  7. kak... a arr smpi sekarang xsmpai2 ag.. benci aq.. aq dah refer kat post office tu.. die kata alamat xdpt d kesan.. pelik laa xdpt kesan,sedangkan kwsn perumahan aq tu bndar dah..lgpun ada blogger lain post brg smpi plak.. menciiiiiiiii.... tp kak mmg lmbt la klu guna post stem.. nak tggu berbulan bru smpi.. dah pena kena dulu...

    wohaaaaa... boleh ba konco... aq suka bebeng kak pp eh???.. hahahaa

    ReplyDelete
  8. slalu aku tak ckp bende y betul

    entah mungkin sbb aku terlalu jage perasaan org maybe

    ReplyDelete
  9. Halo, noona! How r u? (terus tny kabar) huhu ekceli, aku tau pe yg noona rs. Tp sbg lelaki (yg kacak pulak tu), aku rs mcm x 'best' kalo setiap ari texting atau koling2. Nt boring plak.. Even ngan cik adik pun aku jrg kontek.. Tp trust me, aku selalu igt bloggers yg kamceng ngan aku.. Cam noona, torres, lina comel, ety babyface, zaitul, and so on.. Cuma masa terlampau mencemburui kekacakan aku barangkali.. So aku jrg dpt mengupdate blog plus bw blog noona dan depa2 sekalian.. Nk bukak fb pun payah inikan pulak blog wlpn aku lg syg blog dr fb..

    Ps: mintak ampun dh lama x text noona.. Seriously bz. =(

    ReplyDelete
  10. Masyallah!! Tak sampai lagi!!!?? ish ish ish 20x ni aku geleng kepala.. aku "die-die" ingat dah sampai.. aku teka raya tahun depan kot baru sampai ha ha ha

    Erk siyes ko suak bebeng aku..?? smat nati aku tadah lam ember.. pas tu kasi sendok kat ko nak?? ha ha ha kilik ani urang mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  11. Iffa... kadang2 kalau nak menjaga hati orang diri sendiri yg rugi.. fikir2kan... :)

    ReplyDelete
  12. Mirulllllllllllllllllllllllllllllll!! wah aku rasa mcm dah bertahun ko x berblogging :/ im good (i mean really really good) ha ha ha... aku tau... itu la sbbnya pun aku jarang nak text ko... takut ganggu... niway glad you drop by... and thanks for your concern :)

    p/s: Ada tak Ety text ko?? ha ha ha >..< bila la korang nak cuti lagi kan??? hope to hear from u guys soonest till then take care.. :)

    ReplyDelete
  13. kdg2 terpaksa tipu gak sebb nak elakkan dr sakitkan hati org lain...mcm mn pulak..huhu..cubit2 nuffnang

    ReplyDelete
  14. Mrs Velentine he he he tipu sunat le jugak tu kan (padalah tak de jer istilah tipu sunat lam ISLAM)... tapi kalau untuk kebaikan semua pihak tu la jln terbaek :)

    ReplyDelete
  15. ahh selalu je ckp tp dalam hati ni lain sgt :( uhuhu mulut kata lain. hati kata lain.

    ReplyDelete
  16. Aesya Zealous aku teka bukan ko jer... ramai sebenarnya :P

    ReplyDelete
  17. wa xnak kiss dr mama ppp;
    hakikatnya dalam hati--->>> mohon kiss wa laju2..:) muah2 hahaha

    mama ,wa pun camni slalu,biasanya bila ada dua org brgaduh,tp dua2nya mgadu kt wa..:(

    ReplyDelete
  18. aku selalu kot..sebab kadang2 keadaan masa tu buat kita terpaksa cakap benda lain walaupun sebenarnya kita nak cakap benda lain..

    kecuali kalau aku marah or berdebat tentang sesuatu yg aku patut pertahankan, yg tu aku akan cakap apa yg patut aku cakap..

    ReplyDelete
  19. selalunya begitu tapi tidak pada aku(betul ke)

    aku terus terang aje....kalau aku senyum tu tanda tinggalkan jejak aje...malas nak komen pasal takut tuan tanah kecik hati.

    ReplyDelete
  20. saya biasa je kot menipu ni (err, maksud saya kita pusing cerita supaya cust tak susah hati utk tenangkan keadaan).. menipu yg baik la.. tapi kita manusia ni xlari pun dari apa yg akak tulis kat atas tu.. hati mau, tp mulut kata tidak. diri mau, tp mulut tetap nak pusing jawab lain..
    ~kadang2 saya sgt susah hati bila terpaksa 'menipu' (muka confirm jadi merah)

    ReplyDelete
  21. zaxx ko udah kenapa la jugak tu kan?? ha ha ha ha >..<

    ok apa...untung le ko dapat ciuman dari dua2 pihak keh3 :P

    ReplyDelete
  22. Encik H lau cam tu aku nak berdebat nape ID ko asik gambau katun tu jer?? he he he >..<

    ReplyDelete
  23. Telor Power aku rasa hari ni ko bukan setakat tinggal jejak ni... ni ko siap2 bagi pengakuan ni mua ha ha ha >..<

    mmp pun ko tu sikit2 senyum, sikit2 senyum :P

    ReplyDelete
  24. nampak sgt skrg ni pung ko tipu aku.. tengok tu tulisan ko dah tukau kaler merah mua ha ha ha >..<

    baby itu la lumrah hidup redah jer..

    ReplyDelete
  25. seram lak tengok gambar tu..haha

    ReplyDelete
  26. Bundle gambar seram x pe jan tuan belog yg menyeramkan dah la ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  27. Setuju!! hati kata lain mulut keluar lain.. kebanyakkannya kerana jaga hati org. Tak semua org boleh terima kita direct.. makannya kena sentiasa jadi pelakon sambilan didunia nie. ngeh!

    ReplyDelete
  28. Aida kan??? tu la sbb kita ni org timur kaya dgn adab dan supan gtu...tapi lau hati aku dah marah mulut dgn dalam hati rasanya sama jer kot SERAGAM ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  29. hehe..ap yg mama ckp neh sume btol..
    Yana saluny akn buat cmni utk jga perasaan org..biar la hati merana sndri..asalkn org len bahagia.. =')
    tp kdg2..Yana ckp jgk..tp xmengharap apa2 pn..huhu..biar org tu sedar sndri jekk... >_<"

    ReplyDelete
  30. hahahahahahaha kak nak tdah dalam ember??? pastu kasi sendok kat aq?? bhahahahahhahahaha.. kilik2 ba kak pp ni... muehehehehehe.. boleh dah tu speking sabah ma aq kan??? hahaha... klu raya thun dpn bru dpt.. abiss laaa.. tp nnt xnak dah bg alamat uma.. nak bg alamat opis je la... hahaha..

    waaaa mirul kitorang pon sentiasa ingt ko dlm doaku.. eh?? mohon cuti dengan cepat...

    ReplyDelete
  31. heh..gambar kartun tu kan comel..mewakili aku la tu..comel..zzzz

    ReplyDelete
  32. Yana aku rasa azam tahun baru aku tak nak jaga hati org dah aku nak jaga hati tenuk pulak bole?? mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  33. Encik H: Mohon uloq kan aku barang 3-4 besen.... =..= ha ha ha

    ReplyDelete
  34. terpaksa menipu utk simplify the situation....

    ReplyDelete
  35. kadang2 menipu tu tak salah kan PPP,ikot keadaan jugak.
    tp kalau selalu tu memang sah penipu.
    kiranya typo la. hehehe

    ReplyDelete