Mee Hoon Hailam Senja Kala :P

Wah nama resepi dah macam tajuk puisi la pulak kan??? Ko hade ke, nak resepi ala-ala puisi cinta ni?? Tak do kan? Eh... tapi aku letak nama tu bukan suka-suki jer tu... yela.. aku masak mee hoon ni pun. nak masuk waktu remang-remang senja, jadi sesuai le aku letakkan nama dia cenggitu rupa... baru la masuk dgn resepi aku tu, ha ha ha kelassss....

Kalau-kalau ada antara Cik Kiah ke, Cik Bedah ke, Cik Senduk eh? Ha ha ha yg rasa diri tu pemalas dan malas jugak nak makan luar... ko cuba la resepi sengal aku ni... mudah sodap dan pantas... secepat kilat ko... mua ha ha ha dah dah... dari aku dok layan ko, baik aku tulis resepi ni kan bagi korang masak... jom... layannnnn...


Ni le... Mee Hoon Hailam Senja Kala PPP 
~ Jemput Makan Keh Keh Keh.... ^..^


Bahan:

Mee Hoon - Rendam
Daging - potong empat segi jgn tebal2
Isi Ayam Dada - potong sama macam daging
Daun Kucai
Taugeh

Bahan Tumis:

Minyak Masak
Bawang putih tumbuk/blend
Lada Sulah (ikut korang jugak le)
Garam (sikit sudah la)
Sos Tiram (ikut mana yg korang suka)
Minyak Bijan (1 sudu besar)


Dah masak pung.... mua ha ha ha... (oh oleh sebab camera aku dah ko, jadi aku secara paksa suh anak aku pinjamkan camera hangpong dia...) keh keh keh.. (p/s: nak effect lebih umpph sila makan dgn cili jeruk... camner nak wat cili jeruk?? nanti aku ajau di lain n3 ok)



Cara Masak:
Rendam mee hoon sampai lembut. Toskan. Panaskan minyak masak, tumis bawang puith, masukan daging (tunggu daging betul2 masak, tpi jan lama sgt) kendian masukan pulak daging ayam, taburkan serbuk lada hitam, masukan minyak bijan, sos tiram (dgn sedikit air, jgn byk nanti terlembik mee hoon). Gaul rata, masukan sedikit garam (sikit jer jan byk2), bila dah masuk suma bahan tadi baru masukkan meehoon yg dah ditos. Gaul rata meehoon, kemudia masukan taugeh, last sekali masukkan daun kucai (sayur ni terpulang le ko nak letak kubis pung boleh, sawi ke, tomato ke, tapi aku dua ni jer sbb rasa dia manis) So nak cuba tak?? Senang jer tu bai.. ha ha ha k-bai....

p/s: Bila aku tensi aku masak... eh apakah... bila aku lapar aku masak la ha ha ha... >..<


cooking.makes.me.happy@paripariputih.blogpsot.com




Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

7 comments:

  1. Tak pernah dengar pulak ada mee hoon hailam. Hahahaha! Siap kasi nama tuu! :D

    ReplyDelete
  2. nmpk sedap mama....zul nk try lah..haha...harap2 menjadi td masak ayam masak merah jd...kih2...esok nk try masak nasi berani lak :p

    ReplyDelete
  3. ewahh ..
    berkongsi resipi pulak sekarang.
    hehe ..
    mee hoon belom penah masak lagi tp akan cuba masak.
    btw , sedap je aku tengok mee hoon ko lebih2 lagi kocai tu,kocai aku suka. hahaha

    ReplyDelete
  4. oh~ mcm ni ea mihun hailam... nmpk mnyelerakan...nyum3~

    ReplyDelete
  5. wah banyaknye daging + ayam.. best kalau pncing ni, hehe.. nanti nak try la resepi baru akak PPP ni (dah sampai masa utk ku nk kena belajar masak memasak dgn cara betul) :)
    ~salu makan mee hailam yg kuah hitam tu, ni mee hoon hailam kaler putih, teruja pulak kita tengok,

    ReplyDelete
  6. kita xsuke mihunnn kiki

    ReplyDelete
  7. hahahha..nama dia unik nye.hehehe

    ReplyDelete