PPP Penulis Novel Rupa-Rupanya... Tak Caya?? He3

Hurm... demam novel... aku tengok kat blog-blog sekarang ni dah macam trend pulak, ramai yg berpusu-pusu (macam nak gi konsert gangnam keh keh keh ~ bila masa sy PHY tu buat konsert la plak kan??) menulis novel. Apa yang buat orang suka novel agaknya kan?? Aku teka sebab ayat-ayat cinte yang melambak dalam tu kot... ha ha ha bila citer tentang novel ni aku gelak jer... Sebab aku selalu, lau baca novel akan terbawak-bawak watak-watak lam tu... (kira berangan-angan le tuewww)...

Itu dulu masa muda-muda, la ni tak de feel langsung lau baca kot... novel ada banyak jenis novel... tapi mostly aku tau ramai yang suka novel cinta (majority) walaupun x sume kan. Cakap pasal novel ni.. korang caya tak lau aku cakap aku pun buat novel...??? And it is still in progress... ^..^ baiklah... caya atau tidak meh aku nak share sikit "sinopsis" novel aku yang tak bertajuk... Mari kita baca novel yang aku buat dan garap sesedap rasa aku jer kan... ha ha ha.... 

Kalau ko dah ready sila baca kat bawah... tapi aku nak bagi amaran... sapa-sapa yang ada penyakit sengugut tahap awal tu... berhati-hati la ek... mua ha ha ha...

Ini Hanya Gambar Hiasan... 
Tak De Kena Mengena 
Dengan Novel Yang Aku Tulis :)


Sinopsis 1

ISNIN 8:30 pagi, hari yang aku rasa semua orang tak suka! Apa lagi aku.. Orang ramai yang nak pergi kerja berpusu-pusu lalu lalang depan gerai Nasi Lemak Kak Leha. Ada yang beli Nasi Lemak berlauk, Mi Hoon, Kuey Teow, Mee dan macam-macam kuih pun ada. Ada tu beli kuih seketul jer!  Baik tak yah beli… ada juga orang macam ni kat KL ni. Macam-macam kerenah dan perangai manusia ni, gaya apa lagi, tiba-tiba bau wangi menerpa ke rongga hidung aku. Nasib baik berniaga pagi, kalau petang harus aku pakai penutup hidung. He he he…  “Ha! Eilla.. apa yang kau tersengih-sengih tu?! Orang tengah kelam kabut layan pelanggan boleh dia berangan!” “Sorry… Kak Leha!” “Sori..sori.. cepat sikit la bungkuskan abang baju Merah ni nasi” Abang baju merah? Macam radar mata aku melilau cari mamat baju merah yang Kak Leha cakap.  Aisayyyy… cute tak ingat mamat ni! “Bang nasi biasa ke, nak taruk lauk?” “La berapa kali nak cakap! Nasi lemak taruk sambal sotong, timun & ikan bilis!” Eh..bila masa lak mamat ni cakap dia nak apa? Ke sebab masa dia cakap tadi aku tengah berangan. “Oh! Ok.. lagi!?” “Dah tu jer.. berapa?” ala.. ni yang aku tak suka ni… berapa lak Nasi dia ni “Jap ye bang! Saya tolong bungkus jer!” “Ai.. kira itu pun tak reti!?” Ala kerek jer mamat ni… aku tau la aku ni kelulusan takat SPM jer.. tak yah la kerek-kerek. 

Sinopsis 2

Ooo! Ooo! Mamat Kerek tercegat depan aku! Yay! Yay! Eh! Aku confues la, aku marah dia, tapi hati aku berbunga-bunga bila nampak kelibat dia.. hmmm tak kan aku syok kat dia kot!?? Adoi berangan lagi rupanya aku! Terlambat ke hari ni? Dia sorang je yang pandang aku serius, tak senyum sikit pun, tapi mana pulak dia tau aku terlambat? Pakai bomoh ke apa dia ni?? Dia menggaru-garu hujung kening dia yang tebal, lepas tu terus menunding jari ke arah T-Shirt aku! Lagi aku pelik! Apa hal mamat ni? Belum pun sempat aku habis berfikir, aku tunduk dan pandang ke T-Shirt aku, aku terkedu, Ya Allah! Malunyaaaa! Maluuuuuuuuuuuuuu! Patut la orang tersenggih-senggih tengok aku pagi ni… aku pakai T-Shirt terbalik! Uwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Tapi aku control ayu, aku balas pandangan dia dan aku buat-buat macam takde apa-apa yang terjadi. Tapi dalam hati, Tuhan jer yang tau betapa tebalnya muka aku masa tu. Berapa!? Dia langsung tak pandang muka aku. Macam biasa RM3.50 aku balas selamba… kemudian dia keluarkan duit dari dompet dia dan hulur pada aku, masa dia hulur tu mata dia tepat memandang mata aku… Jangan risau awak masih ayu, walaupun pakai T-Shirt terbalik! Masa tu kalau ada tilam kat atas bahu jalan tu dah lama aku rebah! Macam tak percaya dia puji aku!? Korang percaya tak? Aku pun tak percaya! He he he…

Ha ha ha sikit-sikit dah la ek... nak baca lagi??? Ok... aku nye novel ni hanya boleh korang baca melalui HP.. ha ha ha ko hade??? Dan satu lagi, kalau ko guna CELCOM jer ko boleh baca... nak lagi lanjut ko kena subscribe ON NC dan hantar ke 23131... yezaaaa.... he he he... (promo sikit jer ni)... maklum le, aku ni bukan le... penulis hebat macam novelist-novelist yang dah lama menulis... tapi menulis novel bagi aku adalah satu cabaran.. sebab aku bukan nya boleh menulis novel seriuskan.. ok pada yang nak baca tu, sudi-sudi le ye SMS short code yang aku bagi tu... till then have a great day and happy holiday ^..^

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

43 comments:

  1. kita admire sungguh dgn abg muka garang tu =)

    ReplyDelete
  2. acanor ppp leh join venture dgn Celcom ni siap boleh nk langgan mini novel mlalui Celcom?

    ReplyDelete
  3. perghh..baru sipnosis dah panjang cenggitu..

    wah untunglaa mamat cerek tu..ehh kerek :p

    ReplyDelete
  4. niway akak memamng ohsem..good luck ye akak!!

    ReplyDelete
  5. wah! jln cerita yg menarik kak..ohsem!...terasa malu lak wa nk menulis..mohon akak ajarikn buleh?

    ReplyDelete
  6. pipi merah wa memang SEMPOI orgnya ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  7. babycomel: erk aku muyskil bila masa ko tengok mamat garang tuh?? ha ha ha dari imaginasi aku mamat garang tu aku andaikan dia mcm tom cruise euwww malu den.. keh keh keh >..<

    ReplyDelete
  8. miko: :) it's part of my job.. client nak novel, so ppp kena buat... kan company PPP TELCO BRANDED ^..^

    ReplyDelete
  9. MK Syahir... mekaceh.. he he he tak la awesome sangat.. ha ha ha awak tu lagi awesome dalam bab2 menulis ni kan??

    ReplyDelete
  10. Zul de alexis ceduk dari kisah-kisah masa mude and dari pengalaman hidup hari hari jer ni.. ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  11. Harap2 meletop la novel PPP ni yek..gud luck..

    ReplyDelete
  12. si matatajm isnyallah mudah-mudahan termakbul le doa tu.. amin.. thanks ye.. :)

    ReplyDelete
  13. muhammad asyraf: bakat "terendam" ha ha ha ^..^

    ReplyDelete
  14. alang alang dahh buat sikit , terus kan ajee buat buku . kan . nnty daa siap , infrm . orgg petame p beli nie . haha . btw . gd lck !

    ReplyDelete
  15. hak3 sengal je cite nye

    ley la jd nobelis

    ReplyDelete
  16. jadik pengarang dah pulak karang nie .. hehe~

    allaa masih lawa even baju terbalik. hahaha .. PPP nape tak rebah je kat situ nanti mamat tu boleh angkat. ala2 romantik gitu, haha >.<

    ReplyDelete
  17. huiyoo.. gempak la mama

    ReplyDelete
  18. wah..ada bakat tulis novel jugak rupanya.. hehehe

    ReplyDelete
  19. wahhh.. akak ppp da menulis novel... gempak lah kak.. Aummmmm

    ReplyDelete
  20. Pelangi biru kalau ada rezeki atau peluang why not... tunggu le kalau ada yg sudi nak mengsponsor ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  21. Iffa ko bkn tak to aku ni... sengal forever.. ha ha ha ko hade?? nobelis le sgt aku ni kan... mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  22. Mici boleh jer lau aku nak buat watak tu rebah tepi jalan.. tapi kang langgar dek keto... tak pasal2 mati sude watak aku eh watak tu nanti apa cer kan?? :P

    ReplyDelete
  23. Anis jom gempak sama-sama aku mua ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  24. Boni Kacak begitule nampak-nampak gayanya.. he he he... sikit2 jer tu boni :)

    ReplyDelete
  25. Korn: Rawwwwwwwrrrrrr!! Ha ha ha :)

    ReplyDelete
  26. kahkahkah , sponsr dutamakan . mohon anak2 carik kan duit , nakk buat novel . :D

    ReplyDelete
  27. waaaa kak pp ada novel plak?? best'y... terasa kecik sungguh diri ini.. mueheheheheh

    ReplyDelete
  28. pelangi biru mohon ko pengsponsor yg paling lebih dri anak2 yg lain keh keh keh >..<

    ReplyDelete
  29. LINA takde maknanya... suma org ada bakat cuma x ada peluang nak tonjol kan bakat tu jer.. mua ha ha ha >..< novel ni pun dah lama aku buat.... and still in progress... >..<

    ReplyDelete
  30. chayo2 kak.. smoga b'jaya.. saya sokong!!

    ReplyDelete
  31. sokong le aku kan.. klw tak korang yg sokong sapa lagi... mua ha ha ha aku mengharapkan abam aaron ajis tuk sokong aku.. norammmmmmaaaa ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  32. Hanya mampu meluahkan kata hari dengan gambar ajer heheh kudrat Untuk menulis masih belum kembali... Xoxo

    ReplyDelete
  33. it's ok take ur time... niway.. asalkan ko dah kembali that would be good enough :)

    ReplyDelete
  34. Cough. Diri ni tergolong dalam golongan yg minat baca novel juga. Hee :D

    Terbaik ppp! POV yg ppp guna ni. Bila membaca. Memang dapat selami watak! Haha!

    ReplyDelete
  35. Ninja... walauwei... ha ha ha tulun explain kat aku POV tu hape...?? aku ni kan takat sekolah pondok jer :P ha ha ha aku belasah jer mana2 yg aku terkenang itu lah yg aku tulis dalam novel aku ni... :)

    ReplyDelete
  36. Wah... cerita jual nasi lemak je pun, tapi ok la. agak rasa sakit hati bila dapat baca tergantung. bukan sinopsis ni, ini kira preview je. Tak payah la nak kena sms. Mahal woo..

    ReplyDelete
  37. PPP, POV ni point of view. Dalam cerita kau guna ni, kan kau guna 'aku'. POV ke berapa aku tak sure. Antara 1 atau 3 kott. Itu yg feel lebih. Hahaha!
    Eh, takpe kan guna aku-kau? Minta izin dulu ni. Haha!

    ReplyDelete
  38. Romeo... ha ha ha aku malas nak buat yg berat2 punya novel.. since aku x pandai nak berkata2 kan.. ha ha ha RM0.20 per sms... lau x nak can cancel as you wish :P ha aa aku silap it's not sinopsis it should be.. part 1 etc...

    ReplyDelete
  39. Ninja ooo ok.. apa kesengal aku ni kan ha ha ha.. ha aa aku mmg guna kau aku jer.. dlm novel ni... selesa... eh ok jer ko nak ber ko aku. im ok.. :)

    ReplyDelete
  40. tak sangka aku ada kawan blogger penulis novel. terharu rasanya. lg terharu kalau novel tu di beri secara percuma hikhikhik

    ReplyDelete
  41. TP ni penulis novel secara kecil-kecilan ha ha ha x leh nak bagi sbb ianya kena disubscribe :P

    ReplyDelete