Resepi Paru Masak Kicap Tonggeng Mua ha ha ha ^..^

Erkkk!! Apakah "tonggeng" ni?? Tu la korang tak tau... resepi ni ko x akan jumpa kat mana-mana ceruk dunia sekali pung... kecuali kat blog sengal aku ni... mua ha ha ha.... ari ni... aku tak nak masak ayam... jelak tiap-tiap hari masak ayam... tu yang aku masak guna unsur-unsur lain pulak.. entah super power apa lah yang meresap masuk dlm badan aku hari ni kan.. rajin bebeno aku nak masak mua ha hah...

Aku rasa mungkin sebab rancangan Master Chef 2 sudah kembali ke udara kot!! Mungkin le.. tapi aku rasa kebanyakkan peserta2 musim dua ni, memang ramai yg budget perangai "tak leh bla"... sipi jer aku tengok lau derang tu komen.. memasing nak tunjuk sengal ke hapa aku pung x tau.. tengok masak.. x le hebat mana pung.. komen jer lebih ha ha ha adeh.... 

Dah.. asal lak derang yang aku sebuk2 kan ni kan?? dah meh meh.. aku tunjuk korang resepi ayam kicap tonggeng aku tu. ha ha ha 

Paru Masak Kicap Tonggeng den.. sodap tak?? :P


Sayur campur tempe...


Telur dadar...  humm bau dea tak henggat harummm >..<


Ni le menu tuk hari ni... sume kering2 x berkuah sgt..


Cara nak masak... 
KUKUS... GRILL...PANGGANG... KUKUS... GRILL.. PANGGANG MUA HA HA HA (AKU TIPU)

Ni bahan-bahan:
Paru
Cili Merah
Cili Boh
Halia
Bunga Lawang
Kayu Manis
Buah Pelaga
Minyak Masak
Garam
Kicap
Oyster sos

Kicap pekat... (aku punya kicap dah last stock jadi kena tonggeng botol dia baru boleh kuar.. ha ha ha itula sebab aku  namakan Paru Masak Kicap Tonggeng mua ha ha ha >..<)

Cara memasak:
Yang ni bahan penumis...


Basuh paru bersih2, pas tu rebus, angkat, bila dah sejuk potong..


Ni rupa paras paru tu bila dah rebus ya.. harap maklong ha ha ha >..<


Ni selepas aku dah goreng, dan terjunkan sume bahan-bahan tumis tadi... maka dia transform le jadi cenggini...


aku.dan.memasak.x.leh.dipisahkan@paripariputih.blogpsot.com


Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

20 comments:

  1. tante syaf ske mkn paru...tp paru mask kicap x prnh lagi..harap klau syef p umh tante..tante mask lau ni k..huhuuh

    ReplyDelete
  2. KECUR AIR LIUR . MESTI SEDAP :D

    ReplyDelete
  3. mama anak mama nie x sukew makan paru..bila mama masak kita x mkn..pastu mama pakse kita nangis..eh lain dh komen nie..haha

    ReplyDelete
  4. nak kena serbu pulak umah mama ni . hehehe

    ReplyDelete
  5. Err, tukar paru dengan bahan lain takpekan?

    First time tengok paru sebesar tu!
    Okayy. Tak makan paru.
    xD

    ReplyDelete
  6. macam sedap jerkkkk masak kicap tuh! huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. resipi ni ke yg kena makan guna straw? hahaha~

    sedapnye bibik masak :P

    ReplyDelete
  8. huwarghhh..laporr teruih gini..

    *padahal br pas makan :p

    ReplyDelete
  9. Dah kalau master chef apa bagai tu tak payah la. Tukang masak kat tepi jalan jauh lagi sedap. Eh, agak-agak bila nak masak utk follower?

    ReplyDelete
  10. sayur tampe tu paling menang...dijiwa aku

    ReplyDelete
  11. jiwa kacau.. ha ha ha ada jugak ke org teringin aku masak tuk derang neh?? ha ha ha :P

    ReplyDelete
  12. unsecretostory nah tisu lap air liuq ang tu ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  13. zul de alexis... meh sini bukak mulut aku suap ko.. mesti ko suke mua ha haha >..<

    ReplyDelete
  14. Pa'ain insyallah lau ko serbu aku dah cabut dulu keh3 >..<

    ReplyDelete
  15. Ninja bole jugek.... :)

    ReplyDelete
  16. sue pelik tak le sesdap mana ... cukup2 rase jer... :)

    ReplyDelete
  17. Mici lebih kurang cenggitu le... ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  18. MK syahir come to mama meh.. ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  19. Romeo: Ek?? ha ha ha apa masak tuk follower termasuk ko le tueww kan?? :P

    ReplyDelete
  20. Telor Power: ha ha ha >..<

    ReplyDelete