Terima Kasih Cinta... Eh.. Alam..

Apa da tajuk pun tersasul... Sebenarnya manusia dan alam berkait rapat, kalau tak ada salah satunya rasa-rasanya, dapat tak korang bayangkan, apa yang akan jadi dengan alam kita ni? Ok lah aku bagi contoh: Ikan kat dalam laut... kalau manusia tak wujud kat bumi ni, aku rasa laut tu semestinya akan berlaku kesesakan, macam jugak sesaknya jalan-jalan raya kat dunia ni... dah pastilah ikan-ikan tu semua mati bukan sebab kena makan, tapi mati sebab tersepit, ye lah IKAN PAUS tu punya besau alam, kalau ada berjuta2 kat dalam laut tu acano kan?? 

Dan macam tu la jugak sebaliknya, kalau kat bumi ni hanya wujud manusia, tapi lautan tu kosong tak de ikan dan sebagainya, dah sah-sah semua manusia kat muka bumi ni jadi vagitarian, tul tak?? Ha ha ha... aku ni kalau berfikir suka yg melalut-lalut, tapi itu sume kerja Allah s.w.t dia maha mengetahui apa yang terbaik... maka sejak dari zaman ADAM & HAWA lagi Allah telah menciptakan semua benda dan makhluk dalam bumi ni berpasang-pasangan termasuk la kuman-kuman... 

Motif aku tulis pasal alam ni?? Ye aku ni sebenarnya dah bosan dengan life kat bandar ni... mecik2; tiap2 hari kena redah jem, tiap2 hari tengok bangunan bersesak2 kiri kanan, tiap2 hari, tengok gelagat manusia yang semakin menggila... lama-lama; aku pulak suk naik gila.. (nauzubillah mintak dijauhkan)... jadi sempena nak bagi relax mata, hati, telinga dan pandangan aku... aku nak share ngan korang... something yang aku rasa dapat memberi sedikit ketenangan jiwa, terutama pada yang sedang dilanda "jiwa kacau" macam aku, eh tak.. tak.. ha ha ha... jom la aku dah x sabar2 nak menikmati deruan ombak yg ditiup lembut, desiran ombak memukul pantai... dan keindahan bunga2 yang mekar berseri.. cewah... hancur ayat ha ha ha... dah jom layan jer...



























Rindu dengan suasana kat kampung, masa arwah nenek aku ada...  depan pintu rumah ada kolam cantik sangat... lepas tu nak naik tangga rumah nenek aku, ada tempayan yang berisi air hujan.. bila siram kaki sejuk jer... ^..^ haisss... bila la aku nak dapat idup cam tu..??

andai.zaman.itu.boleh.berulang.alangkah@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

28 comments:

  1. smart la gmbr gerak2 tu... serius smart... betul smart.. ish bape kali nak bgtau ni mmg smart... really smart...

    ReplyDelete
  2. macam yg Potia katakan.. sesuatu yg indah tu cuma dtg sekejap je.. ianya dtg sekejap utk uji kita adakah kita ni jenis menghargai ke tak... tp best kan suasana kampung... jauh dari hiruk pikuk.. jem sana sini.. petang duduk kat tangga memandang jauh ke sawah dgn suasana matahari terbenam... perghhh... tapi semua tu bukan semua orang dapat rasa... Allah tu maha Adil..dia beri kita sesuatu dan dia akan sembunyikan sesuatu pada kita... ITU LAH KITA PANGGIL NIKMAT KEHIDUPAN...

    p/s: Potia rasa tenang kat blog ni dgn alunan istrumental yg membuai jiwa... Thanks SIS PPP.

    ReplyDelete
  3. KorN aku rasa tetiba idung aku yg cute ni "kembang-kempis"... "kembang-kempis" ha ha ha ^..^

    ReplyDelete
  4. POTIA, agree... PPP kalau diberi pilihan tempat atau suasana kg yg ppp nak tinggal tepi pantai, sawah dua ni pilihan pertama... yup sendang jiwa kacau ni.. adalah cara terbaik utk menikmati pemandangan mcm ni... walaupun hanya dialam maya.. sekurang2nya beri ketenangan pada JIWA ni... :(

    sama-sama potia... ppp suke sgt lagu sudirman tu pelangi petang ye... sedih lagu tu... you take care potia :)

    ReplyDelete
  5. bestlah suka KA , nak like 100 kali hehehe

    ReplyDelete
  6. Kesuma silakan... silakan... click 1 percuma satu he he he >..<

    ReplyDelete
  7. apa kata nanti kita pergi bercuti kat cameron highland?haha

    ReplyDelete
  8. ehh ehh. damai sikijap rase hati ni. :)

    ReplyDelete
  9. nak buat acanor, bandar tu la tempat ppp cari rezeki..hhaha mmg terpaksa pasrah jer nk harung tu smue..

    yg pic bergerak2 tu, nice...ada beberapa atas tu plan nk jadikan n3 tp, haha time tu hdd rosak habis smue hilang...LOL

    ReplyDelete
  10. Kakak zul nk tegur sikit pasal tulisan tu..kalau boleh wat guna warna yg lebih jeles tuk baca..sebab sm kurang jelas maklumlah mata x berapa oke..hehe

    gmbr yg gerak2 tu cantik..nice kak..:)

    ReplyDelete
  11. nape ko bosan ? ko dok KL kan? aku nak g KL ni tau jgn ko bosan plak. hehehe..
    okok damaikan hati ko yg agak jiwa kacau tu. ^^
    meh sini mohon ko baca n3 aku yg ada mengata ko. haha harap2 jiwa kacau ko stop terus pas baca nanti :D

    http://damnright-welcomestalker.blogspot.com/2012/09/first-trying.html

    ReplyDelete
  12. Boni PD la tepi pantai... :P

    ReplyDelete
  13. PUYAK: damai kan??? :(

    ReplyDelete
  14. MIKO ya... daku mmg pasrah... mcm citer yusof haslam tu..

    is it?? ha ha ha sian xpe lah cam tu ppp wakilkan lah n3 yg hilang tu tuk miko :)

    ReplyDelete
  15. Zul memang pun dan 3-4x aku tukau.. tapi jadik kalar pelangi lak text dia ha ha ah.. nanti aku akan repair balik mana2 yg patut, aku sendiri pun pening ni ha ha ha >..< apa kah??

    ReplyDelete
  16. MICI dari aku lam perut mak aku sampai la skrg ni.. hidup aku kat bandar jer... mana x bosan...

    sekali sekala aku teringin nak duduk and hidup cara kg... mesti best... :(

    ReplyDelete
  17. kehidupan bandar mmg boring

    ReplyDelete
  18. bella tu la... dah terlampau byk sgt night life and i don't like it... rimas..

    ReplyDelete
  19. alaa xmo sedih2.. kat kampong kdg2 je best,lau ada perayaan je kampung rasa meriah tp lepas tu senyap je. bosan jugak ..

    ReplyDelete
  20. mici... senyap tu la yang aku cari2 selama ni... :) nite darlin.. have a good rest ya... catch you soon tomorrow :)

    ReplyDelete
  21. boleh start cari keje kampung..hehe

    ReplyDelete
  22. Apakhabar pengantin baru :) tahniah DEL tu la kalau ada peluang apa salahnya... :)

    ReplyDelete
  23. Jom kita balik kampung...
    Menangguk ikan, mandi sungai, lastik burung dan main layang-layang...
    hahahaaa...

    ReplyDelete
  24. Koding bestnya......... :)

    ReplyDelete
  25. best la tgk gmbr gerak2 tu..terpukau skejap. =)

    ReplyDelete
  26. Datin PPP,

    ini sungguh Ohsem!!
    dulu masa zaman2 frenster.. haku rajin gila cari semua menatang kat atas ni. copy n paste code2 bagai.. tapi sekarang frenster dah hilang tanpa kesannya hehehehe...

    ReplyDelete