Aku lah ALONG itu =..=

Aku kah ALONG itu?? You mean ALONG yang collect hutang and peras ugut orang kalau orang x bayar??? Yup (eh kenapakah aku yg tanya, dan aku jugak yang menjawab?? Ha ha ha ~ lupa aku ni memang sengal orangnya)... maafkan aku ye :). Tapi memang betul la aku yang menjadi dalang atau ALONG dalam majlis resepsi perkahwinan Boss aku sabtu lalu. Selalunya orang Cina, derang akan ada satu majlis MINUM TEH yg hanya dihadiri oleh saudara-mara terdekat dan kawan-kawan rapat saja. "Cham Cha" adalah satu upacara rasmi bagi pasangan Cina yang berkahwin. 


Di majlis tersebut rombongan lelaki akan datang ke rumah pengantin mompan, seawal pukul 8,9 atau paling lewat kul 10. Jadi di majlis tu nanti, sebelum rombongan pengantin lelaki dan kaki kaki pukulnya kuncu-kuncunya yang dikenali sebagai "Heng Tai", berjaya menyelinap masuk ke bilik pengantin mompan, mereka kena berdepan dengan halangan2 bertiang, dari Chi Mui2 yang leng-leng belako ha ha ha... Bahasa Cina + Klate boley?? Dan untuk perantin mompanya pulak, kuncu2  pengiring2nya dikenali sebagai dayang senandung, eh bukan aku tipu kami digelar sebagai "Chi Mui" yg bermaksud pengapit mompan... jadi disebabkan perwatakan aku yang agak LADYLIKE BRUTAL... maka, aku telah tercalon untuk mengepalai GENG KONGSI GELAP CHI MUI tersebut... dan aku dengan rakusnya gembiranya menerima jawatan gengster tersebut...



Maka setelah berpeluh-peluh ketiak aku yang bau acem tu, baru la mereka (rombongan lelaki) tiba dengan muka x leh blah... derang tu.. ha ha ha... (datang sambil memekakkan gegendang telinga seluruh penduduk condo, di mana hon2 keta derang, telah dibunyikan sehingga hampir pecah gegendang telinga kami semua)... dengan 10 org HENG TAI... vs 10 CHI MUI ha ha ha ko hade?? 



Dan dengan muka separa RIAK eh BRUTAL tapi CUN (sila muntah lam kolah sekarang) aku menyambut rombongan perantin lelaki mue he he he h... AYAT PERTAMA YANG KUAR DARI MULUT AKU... Chee Yong (ni nama perantin lelaki) YOU ARE LATE!!! BAYAR GANTI RUGI keh3 (tanpa banyak citer perantin lelaki pun ulurkan sampul ang pau, bila aku bukak2 ceh 5 ringgit x cukup.. ha ha ha) jadi aku terus-terusan mendera derang, di mana akhirnya dengan kembang hidung dan lubang idung, aku telah berjaya memeras ugut mereka sebanyak RM688 mue he he he.. TERROR tak aku...???


Jadi aku rasa, lepas ni aku boleh tambah lagi satu additional skill dalam resume aku jadi DEBTH COLLECTOR.. ha ha ha... mohon korang layankan jer la ye gambau2 aku... dan CHI MUI2 bawah jagaan aku ni... mue he he he.... 



Oh by the way halangan-halangan yg derang kena lalui adalah:
- makan nasi lemak telur rebus 2 biji tanpa sambal dan air, nak sambal & air sila bayar
- lepas makan derang kena pakai costume 5 kena pakai make up, 5 kena pakai misai sambil  berjoget gangnam style
- naik ke tingkat 15 dan kena turun ke tingkat 10 (setiap HENG TAI) untuk mengambil 10 helai art blog dimana perantin lelaki kena buat love poem utk perantin mompan.
- Halangan pintu.. (dari halangan-halangan tu le yg aku sebagai AHLONG kutip dri derang ha ha ha) tak sangak aku ni.. ada gaya nak jadik ALONG rupe-rupenya ye :)

Miko jawapannya ialah RM688 bahagi 10 org... ha ha ha


http://paripariputih.blogspot.com


Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

8 comments:

  1. wah!!!!!!
    kemain mama jd along..hihi..
    eh! td nmpk ada dpt angpau mohon share sikit..haha

    ReplyDelete
  2. Akak..

    RM688 bahagi 10 org? lumayan juga (=_=)

    ReplyDelete
  3. stu sampul RM68.8...tapi ppp dpt 10 keping sampul...fuyoooo.byk tu.kekeke :P

    ReplyDelete
  4. hebat! hebat! sgt berbakat mama wa ni rupanya =)
    mama, muhun ajar anakmu ini ilmu2 yg tersirat ni. leh cepat kaya kalau ari2 gini hehehe ;)

    ReplyDelete
  5. RM688 ?

    Cantik nombor tu.. kononnya 8 Bermaksud kaya..

    habat juga ah long PPP ya :D

    ReplyDelete
  6. Tahniah krn dpt jadi Along!! Org Cina memang suka no 688, kalau tak silap maknanya tetap kaya dan kaya. Yg mereka tak suka nombor 4 (si) bermakna mati...

    ReplyDelete
  7. aku tgk pasangan ni tetiba lak aku teringat cter singapore tu.. ape ke tajuk nya aku lupa.. my wife is a gengster kot...

    ReplyDelete
  8. tak ajak caer pongg!! :p

    pssttt..ada tak calon menantu untuk caer? :p

    ReplyDelete