Hobi Yang Berbaloi-Baloi...

Hype! Hype! Selamat bersantai di hujung minggu bersama orang-orang tersayang. Hari ni entri aku agak santai sikit... entri yang tak memeningkan kepala... Oh yes... semalam aku ada berchatting dengan blogger buddies aku MK SYAHIR, tentang perancangan dia untuk berjinak-jinak dalam bidang photography. Dia tanya pendapat aku and the rest, macam mana kalau dia serius dalam bidang ni... and my advise to him is.... go ahead... Tapi sebelum tu, ada banyak benda yang dia harus lalui, sebelum dia betul-betul serius untuk menceburi bidang photography ni.

Bukan sehari dua boleh berjaya. Dalam pada itu berbagai-bagai cabaran dan dugaan yang harus di lalui. Dan kenapa aku setuju kalau dia serius dalam bidang ni? Sebabnya adik aku sendiri adalah seorang jurugambar yang boleh dikatakan agak berjaya jugak la. Dengan hanya berbekalkan RM1,500, dia bijak menggunakan peluang, dia beli sebuah camera DSLR, itu pun basic jer... tripod tak de, zoom lense pun tak de, dengan berbekalkan minat, keberanian, kerajinan, serta tahan lasak... kini aku boleh tumpang bangga la jugak dengan dia.

FEVER ON THE MOVE | Ini la adik bongsu aku :)


Dari hanya sebagai hobi and suka-suka, sekarang ni photography adalah sumber pencarian dia yang kedua... (walaupun dia bekerja tetap, tapi aku rasa sejak dia jadi photographer ni tak menang tangan, rezeki datang mencurah-curah)... tapi penat memang tak yah cerita... Gambar-gambar yang dia ambil hurmm not bad i could say >..< Dia go all over, dia capture gambar sukan, festive, up close and personal, weeding, cukur jambul, vacation, concert, theater, birthday etc... aku cerita banyak pun tak guna... biarlah korang nilaikan sendiri hasil gambar yg dia dah rakam kan.

Selain dapat income, dia banyak gi travel and now boleh dikatakan dia terpaksa tolak kalau ada orang nak ambil dia... bukan demanding, tapi dia tak ambik banyak-banyak lepas tu kulaiti ala-ala kadar jer... So Syahir... akak sentisa menyokong minat Syahir tu untuk serius dalam bidang ni... insyallah kalau kita berusaha dan tak mudah putus asa.. kejayaan sudah pasti menunggu.. go for it Syahir.. i know you can do it... >..< Apa kata kita layankan gambar-gambar dari adik aku ni... zasssssss!! Enjoy

VACATION | Dubai,Turkey, Swiss














CELEBRITIES | Movie Preview, Theater PC







CELEBRITIES | Up Close & Personal









SANTAI | Celebrations







FEVER | Scrap Book


info: 

hobi.berbaloi@paripariputih.blogpsot.com




Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

35 comments:

  1. thanks a lot akak for the advice :)

    gambar adik akak snap tu memang terbaik..kira dah kategori semi-pro dah tu..boleh buat full time job dah hehehe :)

    ReplyDelete
  2. MK Syahir... you are welcome... ha ha ha itu utk bagi Syahir semangat :) semoga apa yg Syahir impikan akan tercapai.. walau sebagai apa pun :)

    ye le.. skrg pun dah set2 retis jer :P (ada aku kesah?? muehe he he)

    ReplyDelete
  3. ye setuju sgt dgn mama PPP ckp tu.. rezeki tu akan dtg bila kita berusaha. nak starting mula tu mungkin susah, tp bila kita dh berpeluang utk mencuba why not just go thru... mana tau rezeki utk my abah MK Syahir kat situ..
    Well, gudluck dlm apa jgk yg incik MK Syahir buat ye, jgn pernah berhenti melangkah. jgn pernah berhenti berharap, never give up..
    I'll stop here TQ

    ReplyDelete
  4. errk, lupa nk cakap.. gambar2 kt atas ni cantik2.. cayalah adik akak tu =)

    ReplyDelete
  5. baby satu jer aku nak reply komen ko... itu dia baru amek gambau MAYA KAREN lum snap gambau akak dia lagi.. keh keh keh.. mohon tabah ye dengan kenyataan aku neh >..<

    ReplyDelete
  6. Usaha yg penting serta semangat nak ceburi bidang tersebut....kalau org lain boleh berjaya, kenapa tidak kita kan ?....

    Oh ye...tertawan dengan kecantikkan gambar2 kat atas nieee... niko ke canon tu erkkk ?....huhu

    ReplyDelete
  7. ♥ Nana BamBam ♥ ya lepas tu kena minat... klw semua complete... tapi tak de minat pun x jalan jugak..

    ermmm x silap Canon ^.^

    ReplyDelete
  8. Ambik lah saya jadi anak angkat..ambiklaa..ambiklaaaa....

    =3 hahahahaha..ppp :p

    ReplyDelete
  9. TwIstiEs*meSti Mau* anak angkat?? bagi aku 10 sebab ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  10. Thank you mr malay male :)

    ReplyDelete
  11. memang boleh buat duit dgn photography ni.. apa2 pun belajar basic dulu tuk masterkan penggunaan DSLR secara maksimum..

    Gambar yang cantik cth amik gambar lebuhraya plus, boleh tunjuk pada pihak plus manalah tau dia berminat dengan gambar yg kita ambil, maybe dia akan hired. Normally photography ini kebanyakkannya orang buat secara freelance..

    Sepanjang kerja dlm dunia penerbangan ni, ramai photographer gunakan khidmat helicopter untuk amik gambar udara.. salah satu lagi bidang cabang dalam dunia photography..

    apa2 pun kenalah banyak explore..

    ReplyDelete
  12. AZ Story... betul tu.. actually PPP pun minat photography... and oso suka bergambar :) tapi masa tak de...

    erk you were saying kerja dlm dunia penerbangan?? I tot you are doing the Photoshop thingy :)

    ReplyDelete
  13. wah..gambar2 yang dia amik memang marvelous la..

    ReplyDelete
  14. boni kacak a'aa tapi mostly kena touch up dulu :)

    ReplyDelete
  15. kalau suka amek gambar n minat dengan fotograpi, teruskan perancangan itu wahai Mk Syahir...

    gambar2 kat atas tu cantik... ^_^

    ReplyDelete
  16. photoshop dan perkara2 graphic hanya sampingan je cik ppp, sbb minat dgn art.. ^_^

    ReplyDelete
  17. perghhh....hobi sy ermmm...ermmmm...hihi

    ReplyDelete
  18. Betul2 bila kita ada usaha, tak mudah putus asa, rajin, semangat niat kerana Allah.. InsyaAllah mesti akan berjaya.. Go Syahir Go.. kami yang mengenali akan terus support Syahir. Pic adik akak memang awesome dah macam tahap pro dah tu.. leh lah tempah adik akak kalau ada keramaian nanti. hik3 :P

    ReplyDelete
  19. miz ruha yup ni n3 nak bagi semangat ke MK Syahir sebenarnya :)

    ReplyDelete
  20. azstory dah post soalan cepumasa kat blog anda.. mueh he he he >..<

    ReplyDelete
  21. tirahzairi errrmmm ermmmm hi hi itu bukan la satu hobi ek... harap maklong >..< h aha ha

    ReplyDelete
  22. Aida Omar - hummmm majlis keramaian?? ehem ehem dan ada calon ke?? hu hu hu.. boleh jer :)

    ReplyDelete
  23. saya sokong jugak utk mk syahir.. ape yang kita minat, lakukan jer sementara masih muda ni... kipidap @mk sahir <--konon2 buleh tag. ekekeke

    ReplyDelete
  24. 1.baik
    2.kelakar
    3.manja
    4.ala-ala macho man..=p puuiiiihhhhh!
    5.rajin~suruh laa buat keje paper pun..puuiiii
    6.cerdik~sudah semestinyerr..haha
    7.pandai menguruskan kerja~bleh laa klu nk sruh jd `p.a pun..haha
    8.lelaki melayu terakhir_puuiiiii...haha
    9.sexy & gojes...hahahahahaha..
    10.berimam dan beramal soleh ~hoho.

    ReplyDelete
  25. gambar2 tersebut adalah cantik belaka,,suka =)

    ReplyDelete
  26. mm ..
    kalau gambar tak cantik pun , tapi kalau pandai tangkap akan tetap cantik . kan mama ?

    ReplyDelete
  27. wah... itu memang hobi yang berbaloi-baloi... aku pon suka tangkap gambar.. tapi pakai camera hanfon aja hehehehe

    ReplyDelete
  28. Hai kak PPP, dah sebulan am tak berblogging, tengok-tengok masuk blog ni interface dah lain.

    Memang sejak dapat camera bulan 2 haritu, memang minat fotografi. Cam am satu hari nanti bila rasa skill amek gambar dah power nak hantar portfolio semua entry dekat pihak besar macam National Geographic ke, Lonely Planet ke, mana tahu ada pengalaman yang am kongsi menarik minat pihak diorang.

    Tapi tu cita-cita jangka panjangla. Am tak suka sangat amek gambar event sebab rasa ramai sangat dah buat.

    ReplyDelete
  29. terbaik....i like it

    selain berbaloi.....ianya ada juga kisah di sebaliknya

    ReplyDelete
  30. best!terpaku tengok yg lelaki menari tuh..gaagga

    ReplyDelete
  31. best gila photog, dah lama tak tembak. oleh kerana gua perempuan dan ayah gua tak kasi sgt ambil gmbo org.

    dia lebih suka gua ambil gmbo bangunan, keindahan alam. well kalau nak ambil gmbo org xleh full, means mungkin dri kepala sampai lutut je mungkin. so agak terbatas gerak geri gua kalau nak menembak .

    bukan xleh kenapa, sbb xnak lawan ciptaan Allah. sbb kekadang org lebih suka puji gambor dari ckp SubahanAllah kan. mmg kita ambil xda niat. tapi hati org kita xleh nak halang.

    erkk, komen gua dah melencong.

    tapi utk syahir, teruskan je, sbb dgn photog ni kepuasan tu mmg tak terkira lah. kalau nak belajar basic canon selalu buat kelas, ada tu RM10 je utk basic photog.kalau nikon xtau pulakkan.

    ReplyDelete
  32. hebat la....ade bakat...kene bagi dorongan n support j kat dia

    ReplyDelete
  33. @Edy Fee

    mmg career photography klw buat betul2 mmg senang nak masyuk :)

    ReplyDelete