Kenapa Aku Yang Jadi MANGSA??!!

Petang-petang bila time-time nak balik ni mula la berkira-kira, dok pikir nak redah jam kan.. Citer pasal jam ni, tetiba terkenang pulak aku... Haiyssss..... Kenapa aku??? Entah... dalam banyak-banyak orang kenapa benda ni boleh kena pada aku?? Punya ramai mompan kat dalam LRT... yang ada lebih seksi dari aku... lebih mengancam dari aku.. tapi kenapa aku jugak yang jadi mangsa?? Apa benda yang aku cerita ni ha ha ha >..< tetiba jer citer pasal jadi mangsa ni kan???

Sebenarnya aku nak kongsi pengalaman pahit, kelat, malu, malang, malas, menyampah aku yang dah beraku beberapa puluh tahun lalu... sebelum aku kawen... dan dalam menjadi mangsa ni ada dua cerita.. satu ceritanya berkisar di dalam bas lengseng, dan yang keduanya berlaku didalam LRT... 

Jom Aku Cita Pasal Peristiwa Dalam Bas Lengseng:

Tak silap aku dalam tahun 90 an kot. Masa tu aku kira baru-baru kerja jugak la.. so mana la ada transport kan, kalau ada transport pun mana nak cukup dengan gaji bulanan sebanyak RM700 jer.. maklum aku kan hanya menjawat jawatan penyambut tetamu jer masa tu. Jadi nak dijadikan cerita pada satu petang yang nak kata dinging tak le dingin, sebab badan pun dah sehari-harian di pejabat adalah rasa sedikit keletihan dan penat. Dah la bila nak balik tu, kenalah menapak dari Jalan Ipoh (masa tu office aku kat Jalan Dato Hj Eussof) menuju ke arah2 Chow Kit untuk ambil bas.. masa tu perkhidmatan BAS LENGSENG atau BAS MINI lah yang paling popular, tak silap aku masa tu LRT, ke Monorel ke tak dok lagi. Jadi dipendekkan cerita aku pun berpusu-pusu le berjalan ke bas stop untuk menaiki bas Lengseng menuju ke arah Gombak, tunggu punya tunggu sume bas penuh. Bas mini tu jan harap la.. sume yang ada dok sampai bergayut2 kat tepi pintu bas. Hilang akal aku nak naik bas dengan kasut tumit tinggi aku tu.. dgn skirt mini aku (oh.. masa tu aku belum insaf lagi ye.. ha ha ha masih tak bertudung)... 

So last last ada le bas lengseng ni.. aku berkira-kira nak naik ke tak?? Jam kat tangan dah nak dekat pukul 6.30... hurmm aku tekad kan hati aku naik le jugak.. duk pun dah nak dekat sipi-sipi kat tangga bas... So dipendenkan lagi citer. Masa dalam bas tu ada la sorang mamat ni... nak kata ensem sangat tu idak le ... tapi sesedap mata memandang jer la kan.. so bila nak dekat-dekat menyampai kat jalan besar tu dia dah start mcm tolak-tolak aku kedepan... aku ni dah le dgn hanbag, dengan tangan sebelah pegang seat bas mana le aku nak kedepan. Sekali dua dia buat cenggitu tak pe la.. pas tu makin galak pulak dia tolak2 aku... so aku geram la aku toleh and pandang le ke dia dengan jeling sekali.. (mau tak sakit hati.. tak de hadap langsung) dah le depan aku tu pun ramai lagi org. Tak kan aku nak jadi macam dia nak main tolak-tolak je... pas tu bila dah sampai jer kat tempat aku, aku tekan loceng dan cepat-cepat turun... 

Teeeeeeeeeeeeeeeetttttt! Bila tapak kasut aku cecah jer tar jalan raya tu, tiba-tiba aku rasa munggung aku tersangat sakit... Waah... peristiwa tu sampai bila-bila aku tak akan lupa... malu, takut, panic, phobia suma dah bercampur gaul macam rojak pasambor.. korang tau apa yg jadik... mamat yg tolak-tolak yang aku jeling dia tu sepak aku betul-betul kat bontot aku (nasib bumper baik ha ha ha kalau kempes mau patah dah)... ko bayangkan di sepak bontot aku dri belakang dengan kasut kulit.. fuuh!! Muka aku malu jan citer la... lepas tu dia cakap APA JELING2!!! Lepas tu aku berhenti kat situ.. org yg ada keliling yg turun dgn aku pun terpinga-pinga tengok kejadian tu... masa tu TUHAN jer yang tahun perasaan aku.. (dah la dari dalam bas dia tolak2, lepas tu sempat pulak hadiahkan flying kick kat aku) memang patut pun kena jeling kalau dah perangi macam tu punya perangai... 

Apa jadi dgn lelaki tu masa dia nak melintas ini jer yang aku ingat aku cakap mati la ko kena langgar... (tapi dia tak mati la... aku tau sbb aku tunggu dia dah jauh dari aku baru aku berani nak jalan balik.... fuh!!! Memang aku tak boleh maafkan dia kalau dia jumpa aku (entah ada lagi ke tak de...) yang aku peliknya nak kata gila, baju smart, nak kata mereng rupa macam orang kerja bank atau pegawai2... ermm.. sakit jiwa mungkin atau pun dia tengah datang bulan kot?? Ha ha ha ketawa dalam menangis... malu punya pasal... :(

Ni le aku masa time kijo dulu yg tengah2 tu, omey kan?? (He he he sila pengsan 24 jam ek) Tu sebab kena SEPAK!! dgn KENA EMM EMM.. ha ha ha hai nasib-nasib...


Cerita Ke Dua... Dalam LRT:

Kisah yang ini lebih kurang serupa jugak la dengan yang tadi aku menjadi mangsa... tetapi dalam situasi berbeza.. kali ni aku naik LRT waktu pagi ke petang aku tak pasti... jadi kalau namanya dah naik LRT benda lain aku dah tak boleh bayangkan la selain dari macam berada dalam tin ikan sardin... kalau ikan sardin tu tak pe la jugak kan... sedap boleh buat sandwich.. tapi yang ni kita lak yg jadik sandiwich ha ha ha.. =..= dan masa tu sekali lagi aku menjadi MANGSA yg tak berdosa.. apakah... korang tau apa lak yang jadi?? Adalah mamat bangla ni... dalam bersesak-sesak tu.. boleh la pulak dia sendelkan...ermm... ermmm ha ha ha malu aku nak sebut.. (kira korang paham2 la ek) dekat belakang aku... O.M.GOAT!!!! Aku menjerit lam hati.. nak kedepan tak leh.. memang penuh lepas tu aku toleh belakang... aku pandang muka dia... dgn penuh sakit hati, menyampah meluat, mencik tak hengat, tumit kasut tinggi aku tu aku pijak betul2 ke atas kaki dia.. (sebb dekat kan) dan aku tekankan kuat-kuat, sekuat hati aku... lepas tu aku pejam mata ku dgn harapan dia tak akan buat lagi menda terkutuk tu... dah memang pun lepas kena pijak dgn tumit kasut aku tu.. dia hilang entah kemana..... mencik 100x... walau pun dua-dua kejadian tu dah lama berlalu... tapi sampai skrg aku masih x boleh lupa...

p/s: Moral of the story pakai lah kasut tumit tinggi untuk protection ha ha ha... >..<

bad.memories.make.me.a.bad.person@paripariputih.blogspot.com

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

39 comments:

  1. Moral of the story: ternyata PPP masih bergetah. Hahahah.

    ReplyDelete
  2. hhahahahaha.. bumber kena sepak??? sepakan percuma ke kak?? perrrgghhhttt gile xlawak.... tp klu aq kat ctu masa tu aq sepak dia balik kak... suka aty je dia wat mcm tu...

    yg kat lrt tu ,bodoh ke apa tu?? hahahha.. melepaskn nasfu kt merata2 je.. knp x sepak anu dia tu ? hahaha . sepak sekuat hati agar xde zuriat ..bhahahha..

    ReplyDelete
  3. RL ha ha ha no komen >..< (Boleh jawapan retis gitu)

    ReplyDelete
  4. Lina lau aku buat aku rasa ramai yg akan dpt tengok wrestling free kt tpi jln tu

    ReplyDelete
  5. erkkk..phobia2 kalau kena camtu..takpa2 nanti sy jumpa sy piat dia eh mama :p

    ReplyDelete
  6. Yg first tu, benci pulak dgr cite laki... Mmg sengaje memainkan org. Siap bg penyepak tak pepasal. GS tak perlu hensem PPP. Ade sesetengah lelaki lagi di jeling dan dipandang2 lagi dia buat perangai xtentu hala. Kalau sy bg hayunan kilat kat muka dia dgn beg. Then ckp la...ops... sorry tak sengaja. Yg si mamat bangla tu, patut dipijak jgn kasi lepas sampai kita turun LRT. Hehe kan dah mengapi2 kan pulak. :)

    ReplyDelete
  7. tudiaaahhh.. btw, mamat yang dalam bas yang terajang tu mesti skang kaki dia dah kudong.. HAHA..
    Mamat bangla yang sendel dia punya ehem ehem tu mesti skang dah mati pucok.. HAHA..

    btw, cantek sis time muda2 dulu.. :)

    ReplyDelete
  8. Salam ukhuwah...

    Cerita yang sangat berpengajaran kak...Dan kelakar sangat...

    First story tu saya tergelak sorang2 kak..haha..maaf tau... ;D

    *Manis orangnya* ^_^

    ReplyDelete
  9. Asallll tak sepak balik dear...eiiiii...sedap2 je die sepak anak owg,,tak sopan letewwwww...
    Seb baek awak pakai kasut tumit.Padan muka bngla tu.Nak amik kesempatan dalam kesempitan...puihhhhhhh >,<

    ReplyDelete
  10. Syahir masa tu akak rasa diri ni mcm semut, tak de sapa pung nak backup akak, sedey sgt, dah le termalu.. Montont sakit.. Hati lagi le sakit T.T

    ReplyDelete
  11. hmmm... kasut tumit tinggi sbg alat pelindung erk? hooooo

    ReplyDelete
  12. Yes sgt sokong dgn RL kata tu.. pewwiittt masih bergetah =)
    ~tu lelaki tak guna. sbb xguna otak dgn elok. kalau saya lah kan kak. dah lama jerit kuat2 biar dia jadi pekak terus. semoga jadi iktibar utk pengguna pengangkuatan awam yg lain,

    ReplyDelete
  13. Comelnya PPP zaman dulu2....

    KL memang banyak simpan cerita. Istri saya ada satu cerita naik bas di KL pd zaman dulu2 juga(masa tu bas Intrakota)..Dia duduk seat kat 2nd last dari belakang..tiba2 ada mamat seat paling last panggil dia dan..dan..dan.. tunjukkan anu nya kpd istri saya..Istri saya takut, turun dari bas dgn muka pucat. Kalau saya jadi istri, saya tak akan lari, saya akan capai henbeg pukul anu mamat tu sampai berkecai!!

    ReplyDelete
  14. wow ! kak tiri bergetah time tu... mesti rasa nak menoreh tiap2 pagi... ekekek erk !!! geram lah dgn mamat yg sepak tu... pe jadahnya sepak anak org... mohon bagi gambar dgn alamat beliau nak gi sepak balik ekekek...

    pada mamat bangla yg sendelkan ehem...ehem tu... dgn ucapan keep it up... ekekekek/....

    Moral of da story : kenangan lama wpon pahit klu di kenang ianya menjadi kenangan yg paling indah...

    ReplyDelete
  15. Khalilah MNor kalau dah mompan tu.. ttp mompan... lau la aku ada tekwando masa tu dah lama aku belasah dia balik.. dia ingat montot aku ni byk sparepart nak beli kat tepi2 jalan agaknya?? =..=

    ReplyDelete
  16. ZWAN SABRI bior dia... bior tuhan jer yg balas perbuatan dia tu.. tak pasal2 aku jadik mangsa kesengalan dia kan...

    ayat yg bawah tu buat aku flusing jerk.. ha h ah a >..<

    ReplyDelete
  17. Hahaha... Peristiwa yg tak dpt dilupakan.
    Tapi biar betul mamat bas tu...flying kick..huhuhuhu.
    80an..opsss 90an pun lelaki dah muka kasar ngan pompuan yek....hummmmm.

    ReplyDelete
  18. Ieda Hudaa M.Ali tu la... bukan takut jer.. rasa nak gugur jantung bila tiba2 kena macam tu huuuhhh... susah nak lupa kenangan tu.. nasib x berlubang monggong den ...

    erk... ha ha ha malu you kena puji :)

    ReplyDelete
  19. cik azLyzah nak sepak apa?? kita pung kena sepak curi... tapi tak pela.. ari tu dia buat aku entah2 lau dia ada anak mompan ke.. nenek dia ke atau sedara mompan kena mcm aku ni baru dia menyesal.. sume sbb balasan dia sepak aku.. yg bangla tu hurm lagi x leh bla... =..=

    ReplyDelete
  20. Leeza dayasari [santai leeza] mohon asah tumit tinggi ang sebelum nak naik public transport ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  21. p/s: Moral of the story pakai lah kasut tumit tinggi untuk protection ha ha ha... >..<

    **noted!**

    esok aku ada reason nk kuar.. nk beli kasut tumit tinggi barang sepasang dua..huhu

    noona, kedai mana best?? hahahaha

    ReplyDelete
  22. bahayanya. takmau lah keja kat kl. haha

    ReplyDelete
  23. baby comel pun nak repeat apa yg akak reply kat RL ha ha ha no komen >..< (Boleh jawapan retis gitu)

    ReplyDelete
  24. JR erk.. ha ha ha blushing dah.. owh... yg tu mmg biasa org panggil "flasher" zaman2 ppp sekolah dulu ramai jer kontraktor2 yg buat banguan buat cenggitu... tpi ni bila terkena sendiri jadi.. entah x tau nak ckap mcm mana persaan tu... errkkk...

    ReplyDelete
  25. PotiaCasaDelarossa ha ha ha kalau potia ada masa tu mmg harus la di kena luku.. keep it up?? ha ha ha >..< agree kenangan walau pahit ttp tersemat lam hati :) tapi mohon tak nak yg macam ni :(

    ReplyDelete
  26. Hanif Idrus mmg betul... hurm kalau nak buat perangai gile dia tu.. tak kira tahun dia nak gile gile jer adeehhhh... =..=

    ReplyDelete
  27. Amirul Verdasco Nadzri LOL mirul.. boley2 nnti pm jer kat pisbuk ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  28. piraaa... org cenggini kat mana2 pun ada... cuma nasib kena tak kena jer tu... :)

    ReplyDelete
  29. e... geram aku baca dua kisah ni PPP, rasa macam nak hempuk2 jer kedua jantan tak guna tu...

    ReplyDelete
  30. yg kena sepak tu eden kongpius. knp tak sepak blik ke... tb2 dia sepak ngko...adeh...

    yg satu tu lg mmg gitu.. besa lrt la tmpt melempias dorang...ada basah apa2 tak blkg ko..??

    ReplyDelete
  31. akan ku ingat pesan mu itu . pakai kasut tumit dimana saja anda berada

    ReplyDelete
  32. ppp kene bawak sekuriti ni kalau nak pegi memana..sebab kena da dua kali..

    saya pun penah kene gak mcm ppp , sakit hati sgt..nak bagi penerajang , kaki ni pendek tak sampai pulak..
    haih !!

    ReplyDelete
  33. pergh! nasib akak tak ada anak prempuan kalau ada secantik nie..zul nk tempah awal2...hati akak pun zul dh ambik kira lulus jd menantu..hahaha...mohon mak sudi ya ambik menantu nie..haha

    ReplyDelete
  34. ha ha ha sabar datin sri nong... mmg aku pun mcm ko jugak sebenarnya tapi aku takut bah masa tu.. lelaki tu dah mcm org gila suda.. :P so aku diam terpaku mcm batang pokok jer masa tu...

    ReplyDelete
  35. zulhilmi tempoyak mohon pinjam kaki ko boleh?? basah?? ha ha ha kalau basah memang PELEMPANG JEPUN la jawabnya dia dapat selain dari kaki dia kena pijak dgn tumit kaki aku tu kan... =..=

    ReplyDelete
  36. Lily Puteh.. ye walaupong didalam toilet ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  37. CikZaitul mohon aku amek ko dgn si Iffah jadi security guard aku boley?? ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  38. Zul De Alexis Perggghh! Balik kat ko nasib aku x de anak mompan lau tak harus ko kena panggil aku OH IBU MERTUA KU h aha ha >..<

    ReplyDelete
  39. serius aku neves baca kisah ni.. kalo aku kan aku tonyoh je muka dia ngan high heel kau tu tp malangnye aku agak penakut nak buat mcm tu. haha ..

    kisah ke-2 tu dasat sungguh ! eii tindakan yg bagus pijak kaki dia sampai patah :D

    ReplyDelete