Bila Aku Masuk Studio...

Bila pagi-pagi macam ni (time mata aku yg tak reti-reti nak pejam di subuh yg hening ni) tiba-tiba aku teringat masa aku involve dalam kerja-kerja porduction atau dimelayukan "produksi" ha.. kelasss gitu kan.. dah macam ala-ala orang bikin pelem... Aku memang cenggini, kalau boleh semua bidang aku nak cebur... dan aku terbabit dalam bidang produksi ni pun secara tak sengaja. Kalau korang tanya cita-cita aku masa kecik-kecik dulu... macam-macam aku nak jadi. Yang aku paling-paling teruja nak jadi tapi tak dapat: Nak jadi ahli payung terjun, nak jadi pramugari (dapat 2nd interview tapi disebabkan aku dari spesis ayam serama a.k.a "katek" ) dapat kerja ground, tapi aku tolak sebab bukan itu yang aku nak... aku nak travel... selain dari tu aku pun selalu berangan-angan nak jadi pelakon atau penyanyi... ha ha ha nak jadi yg glamer-glamer jer kan... 

Ini tahun 2008 kot tak silap aku - dubbing/vo untuk iklan company aku 
Oh ini aku dan "miss hebat" minah ni, lagu melayu lain tak reti nyanyi, yg dia tahu lagu sandarkan pada kenangan, ni masa aku buat audition cari talent untuk project baru.. so klw sensorang dia x mo nyanyi,  tu yg aku masuk sekali ha ha ha (alasan jer tu :P)
Lepak kat office cum studio "Saiful Apek" sementara menunggu Angah & Along habis dari shooting,ermmm masa tu dah nak dekat kul 1.00 pagi.. tengok mata aku =..=
Pernah dulu, aku mula nak berjinak-jinak nak jadi penyanyi, so kakak angkat aku ajak aku gi jamming, lepas office, (kakak ni jugak la yg jadikan aku pelakon bidang terjun), dengan band dia kat area-area Bank Negara tak silap aku, jadi memang dapat la, aku "jamming" barang 2-3 lagu... (rasa bila melalak2 ditenggelami oleh muzik pancaragam tu, macam sedap gak sora aku, keh keh keh - sila muntah sekarang! ^_^) Wah masa tu... dah berangan2 nyanyi atas stage (nak lak mamat2 band tu pun budget ramai2 puji sora aku not bad - kembang semangkuk le lobang idung aku petang tu), padalah baru nyanyi 2-3 lagu jer, so balik sampai rumah time maghrib... apa lagi ha ha ha kena dengar "kutbah" mak aku le jawabnya: Dan pada hari yg sama jugak, yakni hari tu, terus mati minat aku nak menyanyi... (habes balik2 jer dan paneh tingo kena marah)... ha ha ha... 

Studio ni le yang aku buat sampai kul 4 pagi tunggu orang gam dinding nak buat bilik "soundproof" dah le dengan mata yang tak cukup tidur, kena hidu gam plak tu...cis.. nasib tak jadi ketagih ha ha ah
Cecewah kunun-kunuk "talent scout" letuww... aku kena audition semua staff aku, termasuk la MD aku, ha ha ha boleh??  Macam-macam hal plak tu.. eee... kecik jer sorang-sorang aku pandang kan.. keh keh keh
Yang ni tak de kena mengena dengan recording HARAP MAKLONG :p  ni masa nak tunggu flight nak gi Cembodia ~ sebab dah terbiasa mana-mana gi mesti nak ada headphone kat telinga... klw tak BORING...
So bila aku berhenti kerja jadi "receptionist" selama berberapa tahun, aku cari kerja yg luar dari bidang jawab dan mengangkat tipon, aku beranikan diri aku kerja yg memang luar dari bidang aku selama ni, tapi disebabkan darah seni yang kuat dalam diri aku ni (nak ikutkan dalam adik beradik mompan, aku sorang jer yg suka muzik2, modeling2, acting2 ni, kakak-kakak aku lebih kpd career yang "klise" bak kata orang). But not me... la la la... so dari bawah aku ceburi bidang yg mula2nya apply sebagai Creative Assistant Executive jer... tapi disebabkan aku menunjukan minat dalam kerja2 production mcm recording, buat voice over, mixing (music etc). So aku dinaikkan pangkat jadi Creative Executive. Maka dari situlah bermulanya career aku yg terjerumus dalam dunia celebrity... (itu yang aku suka he he he)... tapi aku banyak buat kerja2 balik tabir... 

Ni sesi "menyengal" di pagi-pagi subuh, mentara menunggu Angah yg tak balik2 lagi dari shooting filem ZOO... erk (citer yg susah aku nak hadam, sebab emm... tak best ha ha ha) oh gambar ni di ambil sebelum derang kawen (Along & Zila) ko hade pagi-pagi buta nak pose ROCK cenggitu...??? :P
Ni dah time-time nak tutup kedai dah.. tak menanah (mata aku bukak suku jer keh keh keh) ~ nasib le mamat dua orang ni kepoh.. lauu tak harus aku tidur kat studio malam tu.. ngantuk... 
Kerja-kerja balik tabir, yang memerlukan aku bercekang mata sampai ke subuh, nasib bek la En.Somi sorang yg sangat memahami tugas aku, dan sebab itu jugak le, aku rasa salah satu faktor aku dapat penyakit susah tidur... ada sekali tu masa aku gi shooting kat office "Saiful Apek" nak dekat kul 5.00 pagi masih lagi tak selesai shoot, untuk raya.. mata aku dah tak larat bukak... ha ha ha, yg satu lagi tu plak, bercekang mata menyipakan "in house studio" dgn si Zairul (Ex band kumpulan Scoin & Spoon) pukul 4 pagi masih kat office, gila tak gila, orang lain sedap berdengkur.. aku terkial2 nak menyiapkan studio... perghh! 

Jadi sekiranyalah andai suatu hari ko terserempak dengan aku, kat mana-mana, berbekalkan earphone aku walau pun masa tu aku nak masuk tandas, jangan la korang terkejut beruk (walau pun beruk tu tak tau apa-apa) sebab aku memang macam ni, aku lebih suka dengar lagu aku, daripada dengar hiruk pikuk di sekelilingi aku.. harap maklong ek... ha ha ha
Kalau makcik2 lain yang sebaya dengan aku... harus tak terbuat kerja gila macam aku ni... tapi alhamdulillah... dari situ banyak pengalaman yang aku dapat "cedok" termasuk lah.. recording bersama arwah "Din Beramboi", arwah klw dtg kat office aku mesti benda lain dia tak tanya, asal dia nampak jer muka aku ke, atau dia dengar suara aku jer.. lain tak de dia akan cakap erk... ni makan-makan tak de ke Nor?? (itulah panggilan dia kat aku, kalau dia nak meeting ke apa, dia lagi suka jumpa aku dari boss aku) Ha ha ha... memang sengal dia tu.. tapi sayang, dia pergi.. waktu tengah di kemuncak kerjaya dia... semoga rohnya dicucuri rahmah ~ amin...

P/S: Nanti kalau aku ada masa, aku akan ceritakan pulak pengalaman aku jadi part time model, and berlakon... insyallah.. (tengok mood aku la :P) ~ ok mata aku pun dah nak dekat "sayonara" dah ni.. jadi aku tinggalkan korang dengan cebisan kisah suka duka aku anak wayang eh.. ha ha ah.. pilis la PPP >..< (ye ye aku tau aku dah meraban kan.. nak tidur le ni... )

apa.aku.buat.masih.berjaga.pada.pukul.4.pagi.ni@paripariputih.blogspot.com


Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

42 comments:

  1. terbaik lah mama!!patut la macam pernah nampak kuar TB hehehhee..nanti boleh kenalkan deorang kat sy..ehh?hahahaha :p

    ReplyDelete
  2. sila bawak kitorg ke sni jugak...ahaahaha

    ReplyDelete
  3. wahhh wahhh retis...nanti klu ada masa mohon bawak ahli2 grup apakah buat lawatan sambil belajar ke studio berkenaan...nak merasa jugak nyanyi2. mana la tau dpt offer dr syarikat recording...kikiki

    ReplyDelete
  4. waaa... hai maya karem... ekeke... jangan satu hari nanti korn nampak mama tgh berenang katswimming pool sambil pakai earphone tu dah.. eh, earphone ke tu.. headphone kan... =P

    ReplyDelete
  5. Wah. Hebatla mama.. Retiss tu... Byk pengalaman utk dikongsi tu.. Nti cerita lgi.. Mama, pinjam pipi sat boleh?? Geram tengok :p

    ReplyDelete
  6. Amboi sukanya dia.. kalau boleh nak tido situ ek..

    ReplyDelete
  7. nak spageti..
    eh
    nak sain la

    ReplyDelete
  8. wah2! mama pernah jadi modl ler :3

    tunjuklah gambar2 mama lagi :D

    ReplyDelete
  9. Noona, mmg best r gi studio. wlpn aku skdr bekap singer, tp bila dgr suara sendiri nyanyi dlm studio terus kata lam ati, "Anda perlu muhasabah diri, Amirul" hahaha

    ReplyDelete
  10. hebat .. sikit lg nak jd penyanyi.
    hikhik .. napa x try buat album ke?
    muehehehe~~

    ReplyDelete
  11. ade keje kosong tak ?
    paling kurang pun jadi heroin ka . hehe .
    sila bawak saya jumpa along . :D
    kensalam kat dia taww . hehe

    ReplyDelete
  12. jangan la korang terkejut beruk (walau pun beruk tu tak tau apa-apa)

    okeh... PPP beruk-beruk itu sangat glamour juga macam retis.. sebab selalu jadi sebutan ekekekekek

    *best la ppp ni kan.. keja ada jumpa-jumpa artis.. hari tu ada bagi kad dgn aku.. Long Tail? actualy company apa eh??

    ReplyDelete
  13. @Mk Syahir

    malu kitewww tau... :P syahir TB tu tak penah, dulu2 masa sekolah jer ada berlakon dlm TV pendidikan (skrg ni dah tak dop)...

    sapa artis tu?? he he he...

    ReplyDelete
  14. @Syakir Rahman

    insyallah aku akan bawa korang kembali ke pangkal jalan ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  15. @leakedknowledge

    retis ke? gretis?? keh keh keh... amboi ada ati rupe2nye nak jadik penyanyi ek?? tpi rasa lau miko suara x sedap pun mesti boleh cepat popular... muka stock2 retis le katakan keh keh keh...

    ReplyDelete
  16. @KorN

    hi tom welling keh keh keh... erk.. swimming pool?? ha ha ha not gonna happen :p

    aa'aa ha ha ha makllong le.. masa menaip tu dah nak dekat pukul 5 pagi... =..=

    ReplyDelete
  17. @baby comel

    amboi... tak layak sungguh dapat gelaran hebat tu setakat kerja belakang tabir je baby :)

    erk pipi?? ha ha ha sila kan... jgn gigit betul2 dah le ek.. :P

    ReplyDelete
  18. @hnahdy


    Itu bukan suka... parok tu... dah tak menanah... dah mato den... :P

    ReplyDelete
  19. @Katak Comel

    ha ha ha ko ni kan, tak habes2 ngan spageti ko tuhh... >..<

    ReplyDelete
  20. @Cik Pensil

    dulu le masa muda2 dulu ha ha ha >..< nanti le bila senang2 aku buat n3

    ReplyDelete
  21. @Amirul Verdasco Nadzri

    mirul kan masa tu, ko rasa suara ko yg mcm katak puru boleh jadi macam suara abam jamal abdillah kan?? ha ha ha sume2 tu byk mixing yg buat dengar cantik :)

    ReplyDelete
  22. @Michelle Hopell

    mici baru balik lewat sikit pung mak aku dah bising... ni nak jadik penyanyi?? ha ha ha simpan jer le lam poket aku.. tapi elok gak.. klw tak tak tau le aku camner kan??? =..= (takut bila dah glamer lupa diri, lupa daratan) bior le aku kekal mcm ni jadi diri aku itu lagi baik :)

    ReplyDelete
  23. @CikMunBlogger

    Selalunya klw kita buat benda2 mcm ni kejap jer.. lepas tu drang x kan ingat...lain le aku ni wartawan.. sebb ramai dan beribu2 org yg derang jumpa tiap hari harap maklong :P

    ReplyDelete
  24. @Nong Andy

    Yup sesungguh derang tu lagi retis dari kita... sapa tak kenal BERUK?? ha ha ha...

    Oh itu company tempat kerja baru aku, kerja yg baru ni aku dah x jumpa retis dah.. more to office job... sekali sekala klw dpt invitation dri Sony ke hapa baru le jumpa retis :)

    ReplyDelete
  25. kalau saya nampak ppp , pakai earphone ..
    saya mgkin gigit jari ppp , bagi ppp sedar kehadiran saya ...

    boleh x...

    ReplyDelete
  26. @CikZaitul

    boleh... boleh.. cuma mohon jan gigit sampai putus dah le.. sakit.... >..<

    ReplyDelete
  27. silap2 nanti cik ppp jadi retisss..auu jangan lupakan kami semua..huhuhu

    ReplyDelete
  28. @♥ Nana BamBam ♥

    mana nye.. ang jan risau le aku tak kan jadi retisnya rentikan le ha ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  29. kagum ngan PPP...nakkk sainnnnn...hehehe..

    ReplyDelete
  30. @Pink Tulip

    nak sain kat baju ke kat tapak tangan ni?? ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  31. @zulhilmi tempoyak


    teringin apa?? keh keh keh... nak jadik penyanyi ke hapa...

    ReplyDelete
  32. Memang best layan kisah2 lama..Jika ada terowong waktu spt nak balik jejaki zaman dulu2...

    ReplyDelete
  33. best tido dlm studio aircond ngan kapet die tebal, pastu tiada sebarang suara dan bunyi bising..

    sy pernah berkampung di studio 4 malam, nak siapkan vo, ngan video editing.. mata tak serupa orang dah..

    wah, banyak pengalaman cik ppp neh.. banyak leh belajar dan dgr pengalaman dr cik ppp..

    ReplyDelete
  34. @Jay Ar

    mohon cipta satu... ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  35. @azstory

    az.. betul.. best tapi tgk studio gak.. ada tu yg creepy rasa better tidur kat rumah ha ha ha...

    so you do vo as well?? interesting..

    a'aa pengalaman yg dikutip berpuluh tahun jugak sepanjang bergelumang dlm dunia production :)looks like we have same interest kan... :)

    ReplyDelete
  36. wah masuk studio..MV masuk toilet je..hahaha

    ReplyDelete
  37. @Mrs Velentine

    erk apakah?? hahaha tak kisah le janji masuk keh keh keh >..<

    ReplyDelete
  38. berjiwa seni... =)

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum...kak..sy akim..sy minat la nak jdi penyanyi rakaman mcm akak ni..tlg whatsapp sy kak ye 0196049512

    ReplyDelete