Ceritera Tentang Sushi...

Sapa suka Sushi?? Sila angkat luntut keh keh keh... kalau orang tanya aku, sapa suka sushi?? Mesti aku akan angkat tangan laju-laju, kalau boleh dua-dua belah tangan aku nak angkat termasuk nak angkat kaki sekali, boleh?? Ha ha ha... sebabnya aku memang "hantu" sushi... kalau ada sushi ada la aku, kalau ada aku ada lah sushi.... Tapi orang yang paling tak suka makan, hatta melihat sekali pun menda tu adalah mak aku.... bila aku cakap sushi jer, mesti soklan pertama yang dia akan tanya... ikan tu mentah ke?? Ha ha ha (tapi yang mentah tu le yg sodap omak weh) entah aku pun tak tau macam mana aku boleh suka sangat sushi ni...

Inilah set sushi yg berharga RM100 ++ tu he3... padahal ciput jer, cuma banyak jenis
at Japanese Restaurant Zipangu Shangri La Hotel
Tapi kalau korang tanya jenis-jenis sushi ni "haram", aku tak tau... aku tau "nyekek" jer... dah tu nama jepun, tak kusa eh aku nak mengingat semua kan....?? Yg aku tau macam cili dia yg menyengat hidung tu "wasabi", pas tu "miso sup" - sup berperisa taucu, ha ha ha boleh?? Itu dua jer yg aku tau.. keh keh keh... Aku tak berapa gemar yg "California hand roll" tu sbb, susah nak makan, yang "udon mee" tu pung, aku tak berapa gemar sebab, aku memang tak berapa suka spesis mee-mee ni, kalau mee hoon aku layan la ha ha ha...

Muka puas hati dapat belasah sushi paling MAHAL ha ha ha... 
Aku penah la gi banyak restoran sushi ni... macam kat SAKAE SUSHI, SUSHI KING, HOKKAIDO SUSHI, SENJYU SUSHI, JOGOYA SUSHI, ZIPANGU JAPANESE RESTAURANT SHANGRI LA etc. Dalam banyak-banyak sushi. yang paling mahal pernah aku makan ialah dekat ZIPANGU Shangri La Hotel. Sebenarnya ada cerita di sebalik sushi tu.. ha ha ha jom2 aku story... ek.

Air yang aku minum tu pun rega dia boleh tahan ha ha ha... oh yg sebelah tu la
Ex MD aku yang kena retrench jugak sian kan kiterang?? :P
Dulu masa aku kerja dgn one company DUTCH ni. aku pernah kena "retrench", lama aku kerja kat situ, dalam 5 tahun jugak le (and boleh di katakan i'm one of the pioneer kat situ). Until one day, office kat Damn You Amsterdam decide to operates and run the company dari sana... suka suki tok nenek opah gangnam style dia jer nak "retrench" kiterang... (tapi alhamdulillah tak pun habis tempoh aku menggangur masa tu, aku dah dapat offer kerja, yakni kerja aku sekarang ni le). So masa last day kiterang kat office, one off the "kwailo" punya boss pung mai le... and mcm bisa, kalau any occasion kiterang akan makan kat luar, and suma akan ditanggung oleh company.

Oh! Mohon jan le korang jeles... ni bukan boypren mahupun anak ikan kaloi aku, ini Bauer, wakil yg dihantau oleh company aku tu untuk memberitahu kiterang "cerita sedih" la konon... cet.... and he is our Finance Director yg based kat Amsterdam.
Jadi bila lunch time tu aku lewat tiba, bila aku sampai sume orang dah siap "mengoder", aku sorang jer yg belum, sampai jer kat meja aku tanya MD aku (dia pun kena retrench gak, dia simpan yg kecik2 jer yg big2 boss 3 org termasuk aku kena retrench)... sambung balik, sampai jer aku tanya la si D "ni sapa yg belanja ni??" pas tu D kata office... tanpa buang masa, terus aku bukak menu dan aku tanya lagi kat si D... mana menu paling mahal??" Si D pun tunjukkan aku kat satu set ni.. yg berharga RM100 lebih mua ha ha ha... aku panggil waiter and aku cakap "Ok i want this..." jahat tak jahat aku, ada aku kesah?? Ha ha ha (geram punya pasal kan)... dan itu tak termasuk miuman, side dish and dessert lagi tu... (dalam hati aku kata alah derang kaya.. bagi derang, tu tak de makna pun). Tapi aku puas hati le, sebab dapat makan sushi paling mahal, pada last day aku kat opis tu mue he he... (Pada yg pernah baca n3 aku pasal, Aku dilamar tak berapa lama dulu, now, korang tahu le... nape aku reject terus offer yang aku dapat hari tu kan)...

Yup yang ni rakan-rakan seperjuangan gak ni... and yg baju ping tu Marketing Manger
pun kena gak, yg baju biru masih kekal di sana....
Burppp!! Alhamdulillah habis seklip mata jer makanan rega RM100 ni licin..
yg lain tu ehem... aku terpaksa makan slow2    giler...
So itulah kenangan aku dan sushi, lau ada sapa-sapa yg minat sushi ni boleh la korang share ngan aku, restaurant sushi yg best2 kat KL ni... Aku malas tulis panjang, jom layankan gambar2 sushi dan aku ha ha ha... happy weekend kiddos :P

Dah macam rancangan JALAN-JALAN CARI MAKAN la plk kan, dapat cendera hati bagai.. ha ha ha abaikan le.. yg ni memang saja possing sengal mentara nak tunggu makan ready :P
Oh sushi di Senjyu ni memang sedap :)

Soft shell crab

Oyster yum3 ada sapa nak?? Ada brann mo makan ni tak?? he3 sedap neh :P
Yang ni sedap nama x ingat. tapi dia telur kukus taruk mashroom






Dan inilah family baru aku... lepas aku kena retrench dr office lama tu... ha ni biasale sessi bergambar setelah kenyang ha ha ha ha ko hade?? 
Kat mana lokasi Senjyu ni kan? Kat The Curve

Jalan.Jalan.Cari.Makan@paripariputih.blogspot.com




Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

33 comments:

  1. aku suka makanan japang ni.. tapi raw fish aku angkat bendera putih.. sushi o.k asal jgn yg raw haha... salmonnya boleh aja tapi mesti la dah kena gril ke ata.. kalau yg mentah tu memang tak lalu aku nak makan PPP..

    tapi kan... encom juga di finance director itu hehehehe...

    ReplyDelete
  2. tertanya-tanya adakah aku yag pertama keh..keh..keh..

    tahniah utk aku ..

    ReplyDelete
  3. sushi? seyesly aku x penah lg makan sushi. hehehhe.
    aku teringin nak makan , nampak mcm sedap je tp yg aku tgk kat tv ada daging tu daging mentah.
    betol ke? hehe

    ReplyDelete
  4. Kalau yang haram, biasanya ada campuran arak dalam masakan tu. Misalnya unagi etc.

    ReplyDelete
  5. Tadi baru lalu kat Sushi King. bukak Blog, tengok lagi sushi. Ini nak suruh Taliff pergi makan sushi kew?

    ReplyDelete
  6. @Nong Andy

    aku pulak datin suka yg mentah tu kecuali oktopos tu mmg x leh masuk tekak aku masak atau mentah :P

    ReplyDelete
  7. @Nong Andy

    Yup tahniah... mmg ang pertama merembat tempat mengomen :)

    ReplyDelete
  8. @Michelle Hopell

    mici setahu aku utk sushi jarang derang guna daging, tapi selalunya ikan mentah.. a'aa cuma dia ada teknik derang cara nak siang ikan utk sushi ni... yg aku pernah baca, sapa2 jer yg nak jadi pembuat sushi ni paling2 dia kena berguru selama bertahun2 baru boleh lulus jadi chef...

    p/s: lau daging selalu tepanyaki kot

    ReplyDelete
  9. @shaharil

    shaharil unagi tu tak silap belut kan??

    ReplyDelete
  10. @Muttallif


    yeletewwwww ha ha ha.. ni ppp ni mmg mengidam nak makan sushi ni :P

    ReplyDelete
  11. kita lebih suka masakan melayu , tekak kita tak boleh terima semua ni >_<

    tapi .. teringin jugak nak makan . haha .

    ReplyDelete
  12. Pehhh kecur air liur tengah tengah hujan nie , tangkap cintan larh dengan shushi tue . Even xberapa lalu tapi kadang hentam jugak :p

    ReplyDelete
  13. @Cik PensiL

    Pensil ang lau tak biasa jan makan, terus terang aku ckp.. klw org yg tak suka tu mmg susah derang nak telan sume2 tu he he he... tapi adagak yg masak, macam tempura tu ok kot lau ko nak cuba2

    ReplyDelete
  14. @unsecretostory

    unsecretostory... aku pun dulu first time makan tetiba terus jatuh cinte... perhggg cuba sekali, nak berkali-kali lagi.. tapi ada kedai2 jer yg sedap...

    ReplyDelete
  15. Erkkk. Tak tertelan rasanya shushi ni T.T

    ReplyDelete
  16. @Ninja

    eh ko kan ninja.. ninja bukan ke org jepun asal ko x tertelan plak?? keh keh keh >..<

    ReplyDelete
  17. hahaha adehh..mampu kecap air liur jerla...eh eh blog ni dh mcm blog syakir...blog jalan2 cari mkn2 dah..hehe

    wahhh renovate lg...kotak komen bru dh mcm sy punya pun ada juga..siap boleh pusing2 lg..hehe

    ReplyDelete
  18. sushi kalau xde ikan mentah mmg leh hadap.. er kembang rasa tekak mkn ikan mentah, oyster mentah, dan sepejabat dgnnya.. mmg xreti nk jinakkan tekak mkn benda mentah mcmtu..hehe

    ReplyDelete
  19. @leakedknowledge

    miko ha ha ha ppp punya blog ni kan mcm mcm ado ha ha ha >..<

    a'aa sume tu potia yg buat.. ppp tau tau jer suma dah ubah :) tq potia :)

    ReplyDelete
  20. @leakedknowledge

    miko ha ha ha ppp punya blog ni kan mcm mcm ado ha ha ha >..<

    a'aa sume tu potia yg buat.. ppp tau tau jer suma dah ubah :) tq potia :)

    ReplyDelete
  21. @azstory

    ha ha ha tak leh geng ngan ppp le camni... ppp so far boleh jer kot, kecuali octopus tak leh :P

    ReplyDelete
  22. hehe edy mmg tak mkan la kot....steamboat tu pon edy mkan ayam bakar dia je.,...

    ReplyDelete
  23. @Edy Fee

    Edy aku sume pun ok :P pantang pantang nampak especially food yg berkaitan sups perggghh!

    ReplyDelete
  24. sedapnyee.ni ada kua jjcm ni.. ;)

    ReplyDelete
  25. akak pun suka sangat pantang jumpa terus ngap!

    ReplyDelete
  26. terima kasih mama nak belanja sy..hehehe :p

    ReplyDelete
  27. @syiela

    Eh! sama le kita lau cenggitu a'a cantek le kan ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  28. @Mk Syahir

    akak belanja ko tulun bayar kan? eh? ha ha ha >..<

    ReplyDelete
  29. nana x reti makan sushi...hanyer baunyer..

    ReplyDelete
  30. @♥ Nana BamBam ♥

    restaurant sushi mana yg ang gi tu?? ha ha ha stahu aku lau chef dia pro tak akan ada bau langsung :)

    ReplyDelete
  31. Tak pernah makan sushi.. sadis kan? Selalu tengok dari jauh je.. bau pun tak sempat nak amik :P

    Mama aida tag mama join GA nie :P larikkk!!!

    http://www.diarisifroggie.com/2012/11/first-ga-by-tirah-zairi.html

    ReplyDelete
  32. pernah makan masa kawan beli...
    yang biasa2 aje...

    ReplyDelete