Bila Berblogging | Hati Harus Kering Dan Tepu...

Kadang-kadang aku hairan... apa motif bila kita berblogging?? Adakah untuk mendapat perhatian orang? Adakah untuk menagih simpati orang? Adakah untuk kita mencurahkan segala isi hati untuk dipamerkan pada orang? Adakah kita menulis untuk menyidir orang? Adakah kita menulis kerana memang kita benar-benar ingin menulis? Adakah kita berblogging untuk mengisi masa terluang? Adakah kita berblogging untuk menjadikan ia sebagai satu hobi? Adakah kita berblogging kerana ia merupakan satu medium yang mampu menarik berpuluh-puluh, malah beribu dan mungkin juga mencecah ratusan ribu follower?? Dan sekali gus untuk menajadi popular dalam sekelip mata?? Sebenarnya ada 1001 sebab kenapa seseorang itu berblogging...

Aku Tepu Dengan Kutukan Mahupun Pujian Harap Maklong... ^_^


Dan salah seorang dari mereka adalah aku, kalau korang tanya kenapa aku berblogging? Jawapan aku... sebab sel-sel dalam otak aku ni dah penuh dengan cerita-cerita, idealogi-idealogi, kenangan-kenangan, info-info yang ingin aku kongsi. Boleh diibaratkan macam memori card jugak. So selain dari mengmaximizekan rem otak aku, aku ada alternatif lain untuk menyimpan segala bentuk fikiran yg terkandung dalam otak aku ini iaitu dengan menulis di blog. Jika dibandingkan aku dengan blogger2 otai yang lain, aku rasa blog aku ni jauh ketinggalan dari segi pengisiannya. 

Tapi dari sudut pemerhatian aku, sepanjang aku berblogging, sebagai seorang blogger kita harus punya HATI KERING DAN TEPU... itu yang aku belajar... kenapa aku cakap macam tu? Sebab adakalanya ko akan dipuji melambung tinggi, adakalanya korang akan dibenci, dan ada kalanya  ada ayat-ayat yang bisa menguris hati... jadi itu semua harus korang hadapi... kalau ko tanya aku, adakah aku pernah alami ini....?? Pergghhhh! Dan berkali-kali... tapi semakin banyak "perkara-perkara" yang menyakitkan ini hinggap pada diri ni, semakin kuat lagi aku untuk terus menulis di sini... persetankan dengan kata-kata orang, persetankan dengan segala pandangan-pandangan sinis orang, persetankan dengan apa-apa jugak yg boleh melemahkan korang.. kerana sebagai seorang blogger (blogger kah aku ni?) Aku harus punya hati kering dan tepu... 

K-Bai

setiap.kata2.itu.mencerminkan.peribadi.diri@www.paripariputih.com



Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

31 comments:

  1. entry menarik..

    sebab apa berbloging?
    Hilangkan boring sebab ada kawan2 maya tanpa mengira pangkat dan usia. boleh luahkan pendapat. sembang2. kalau hana xda blog. hana rasa skrang ni hana tido dan tengok tv.huhu boring kan

    ReplyDelete
  2. @hnahdy

    ya betul... rasa lebih baik berblogging dari lepak2 kat atas parakan? eh lepak2 kat luar la la la :P

    ReplyDelete
  3. kalau hati tak kering, memang boleh tutup blog..hehehe

    ReplyDelete
  4. @boni kacak

    itu la cabaran berblogging boni ^^

    ReplyDelete
  5. bila leeza mula begriat dlm dunia blog. masa leeza byk hbs depan komp. byk bnda leeza bljr n masa terisi. wlpn pun depan lappy.
    kita belajar n tahu komen org.

    ReplyDelete
  6. @Leeza dayasari [santai leeza]

    yup itu terpulang la presepsi masing2 klw kita buat dia utk arah kebaikan baik la jadinya, kalau sebaliknya begitu jugakla jadinya ^_^

    ReplyDelete
  7. sy berblogging sekadar suka2 :) klw ada bnda nak kongsi sy akn kongsi . xbaek la klw kita berblogging utk menyindir kan ?

    jum lawat blog kite :) ada emtry baru . done follow here .

    ReplyDelete
  8. Saya menulis sbb saya suka menulis.. Jadi blogger?? Saya belum layak lagi la mama.. Xde org nak pandang pun saya ni..
    Saya suka menulis berkongsi cerita tentang apa yg jadi dekat saya hari ni, semalam.. Sejarah & kenangan tu mungkin blh jadikan panduan bersama..
    Utk nak mengisi masa lapang, erm memang xcukup masa la.. Xde kelapangan pun but i admit yg rasa sgt happy when i get good feedback from readers eventhough they never know me, i also never know u guys here.

    And U mama, thanks for u guide. U just teach me how to be hati tepu + hati kering.. :)

    ReplyDelete
  9. Sebab Taliff berblogging.

    1) Minat dari dulu-dulu, mungkin keran minat menulis.

    2) Blog to unblok - membesarkan lagi perspektif pemikiran dan memberikan idea.

    3)Simpanan sendiri dan perkongsiaan - Hidup itu mudah. Untuk diri sendiri dan orang lain. Jadi, blog punya makna yang sama.

    Hati tepu? Ya itu perlu, jangan jadi setan sudah :)

    ReplyDelete
  10. Yg penting hati senang .... Huhu

    ReplyDelete
  11. @baby comel


    asalkan dah ada blog, tak kira lew org pandang ke idak... secara automatiknya kita dah terjebak dlm dunia blog dan secara automatik jugak kita bergerla blogger ingat tu ^^

    Never ever look down towards your ability...

    ReplyDelete
  12. @Muttallif

    Tallif adalah salah seroang blogger yg PPP respect dengan semua penulisan itu... tak sikit pun kosong dan boleh dikatakan semuanya memberi ilmu pada siapa yg membacannya keep it up Tallif ^^

    ReplyDelete
  13. @mishz aenil :)

    aku pun setuju jenis klw yg kedekut ilmu tu ckp dgn dia jan tulis kat blog simpan jew dalam peti besi ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  14. blog untuk apa ya? pada saya blog itu ialah diari, kisah hidpu kita, mungkin ada orang berhadapan dengan situasi yang sama dengan kita, apabila membaca kisah hidup kita di blog, apa aku taip ni, apa pun berblog ialah untuk berkongsi cerita secara panjang lebar dan ia sangat menarik

    ReplyDelete
  15. @jejarikucing


    tau tak pe... sukati kite la nak wat apa pun kan... itu blog kita.. tapi ya la mungkin kena tapis2 jugak la supaya tak terlampau sgt kot... sbb tak semua org boleh terima "keterbukaan" apa yg kita tulis betul tak kucen?? eh?? ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum.

    Saya suka komen2 kat atas ni kak.. masing2 punya sebab tersendiri utk berada kat alm maya ni.

    Kalau tanya saya..jwpn sya..hampir sma macam akk.. saya jenis suka melihat ragam kehidupan org. Dari situ, saya rasa perlu share apa yg sy dpt mlalui pemerhatian sya.

    Saya perasan, lau naik public transport misalnya, saya smpai leh termenung lama. Sebab otak saya ligat fikir nak menulis apa bila tgk kehidupan wrga kota.

    Dan, skrg ni sya rasa, dh smpai satu tahap yg mana, lau tak tulis tu, rasa mcm ada benda penting sya tak buat hari tu,hehehe. Sebab tu la kuatkan juga diri ni, menulis walaupn sy tau, ada banyak merapu,huhuhu.

    Dan, as u said, mmg dah ada blog, hati nak kena kental. Kering. Pastu, layan semua scra sdrhna. hehehe.

    ReplyDelete
  17. mungkin kite kene jadi

    tak mati dek keji

    tak makan dek puji

    sbb blogging ni byk talam dua muka, sklip mate die ley tikam kite

    #beware

    ReplyDelete
  18. @Tinta Lana

    Yup kita sama lana suka memerhati dan nak tambah akak kuat berangan ha ha ha ^_^ itu sebb rem besar pun tak cukup nak simpan sume2 tu ha ha ha ^^ hope lana akan terus menulis tanpa henti...

    ReplyDelete
  19. @Iffah Afeefah

    Yup i agree with you dlm dunia blog anything can happen with or without reasons :P

    BEWARE mcm menyeramkan jew munyik nye tu iffah ha ha ha ^^

    ReplyDelete
  20. aku mula2 blogging x de arah gak..tp bila ramai kawan2 support rasa seronok lak kongsi cerita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phat perkembangan mcm tu la yg sepatutnya ^^ teruskan berblogging

      Delete
  21. Sy blogging sebab nak bg th kepada msyrt..apa yg baik dan buruk sesuatu hal

    ReplyDelete
  22. @man

    bagus itu pun satu cara yg baik utk berkongsi ^^

    ReplyDelete
  23. Betol betol betol. Setuju beratus ribu persen.

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah selama setahun nie belum lagi ada perkara2 yang membuatkan hati terluka.. tapi hati kering memang kena ada kalau nak berblogging nie :) banyak dugaan..

    ReplyDelete
  25. @Aida Omar


    tahniah Aida... antara blogger yg bejaya nvr give up k ^_^

    ReplyDelete
  26. aku berblogging sebab mak aku suruh.tiap2 bula income nuffnang aku kena bagi kat mak aku untuk beli makanan kucing.

    ReplyDelete
  27. tapi rata2 yg berblog sbb #1 duit..duit dr iklan2 tu smua...#2 sbb nk perhatian. nk org baca apa yg kita kongsikan..sbb tu stu kpuasaan...#3 berkawan...kawan maya lg rapat dr kawan realiti =.= #4 lain2..

    ReplyDelete
  28. bila baca entri ni, aku sendiri tak tau kenape aku berblog.

    saje-saje kot... haha

    ReplyDelete