MENTABAH | Susahnya Nak Sesuaikan Diri...

Fuh! Pejam celik, pejam celik, dah nak masuk hari ke 4 kan kita di tahun 2013 neh...?? (geleng-geleng kepala aku sorang-sorang depan laptop) semata-mata nak meyakinkan diri yg masa berterbangan macam roket. Cepat tul, tak sempat nak buat apa-apa... perghhhhh! Hurm.... padia aku nak sembang tadi ni weh?? Oooo ok ok... ingat dah. Sebenarnya aku rasa aku ni mentabah-tabah jer ni...


Tiap-tiap tahun menda yang serupa jer aku dok lalui, tiap-tiap tahun, menda ni lah yang menghantui diri aku, sebagaimana wajah "hantu Kak Limah balik kampung" yang menghantui aku, tiap kali lepas menengok citer tu... Aku nak tanya korang la kan?? Pernah tak terjadi kat korang? Bila masuk jer tahun baru.. korang semua masih mentabah-tabah nak tulis tarikh, guna tarikh yang lepas?? Aku ni toksah citer la... bukan setakat tarikh, semua benda aku masih ingat, bahwasanya aku ni masih berada di tahun 2012. Sebenarnya idaklah masalah besar pun, bagi sesetengah orangkan "kejadian ni". Tapi kalau aku, menda ni effect kat kerja aku weh... silap-silap hari bulan kena buat balik dari A-Z mana boleh menahan kew lau cenggitu jew? Tapi itu la perkara yang aku tak leh nak elak... macam sayang bebeno rasanya nak meninggalkan tahun 2012 tu eh.. ha ha ha ha....

Tapi aku yakin, bukan aku sorang jer yang mengalami sindrom "susahnya nak sesuaikan diri" ni kan?? (Ha tu senyum-senyum sumbing tu, pernah la tu kan?) Bukan apa, aku tengok benda ni bukan setakat involve ko nak tulis tarikh doe... malah banyak lagi aku tengok, "kejadian-kejadian sesuaikan diri" ni berlaku bila mana masuk jer ke tahun baru. Tak caya?? Kalau tak caya, cuba korang gi ke sekolah-sekolah TADIKA, sekolah-sekloh RENDAH... ha ha ha, aku bagi contoh paling dekat la kan. Cer korang perhatikan, macam-macam karenah budak-budak darjah satu nak menyesuaikan diri derang masuk ke sekolah. Ada tu confident habis, (untung le mak pak dia kan), ada tu sedang-sedang jew, tapi paling mentabah kalau jenis anak yang tak penah berjauhan ngan mak atau apak dia... perghhhh! Korang tengok le gelagat derang... aku rasa kalau kaki mak dia tu dekat, mau jer anak dia  gari kaki mak dia kat meja cikgu tu, keh keh keh....  (nak lak kena muka cikgu yg tak berapa mesra alam kan, harus la budak2 tu kecut perut) tak dia, tak aku jugak la.. ha ha ha...(aku cakap ni sbb aku masa darjah satu pun cenggitu :P)

Jadi pada mereka-mereka yang baru dapat pekerjaan, (1st time bekerja), dapat kerja kat tempat baru, masuk sekolah baru, asrama baru, rumah baru, isteri/suami baru eh... penganitn baru.. apa-apa je yg baru la kan.. mohon korang bersabar. Memang susah kita nak adapt "benda-benda" baru dalam hidup kita, tapi percayalah... kalau kita follow the flow, bersabar, dan cuba pelajari benda2 baru tadi dengan penuh minat, insyallah apa jugak rasa "cuak" "janggal" "kekok" dan sebagainya akan dapat korang terima secara perlaha-lahan. Dan macam tu jugaklah dengan masalah aku, yang sokmo tertulis tarikh dgn penggunaan tahun 2012 lagi... aku harap aku dapat lupakan 2012 dan beralih ke arah 2013... ha ha ha wake up PPP, ko dah beranjak setapak lagi weh.. ko dah tinggalkan tahun 2012, yang banyak menyingkap kenangan2 manis dan pahit kat situ.... eh...

P/S: Perkara paling mentabah aku nak adapt was, from BEING SINGLE TO MARRIED... perghhh boleh aku mentabah panggil mak mentua aku MAKCIK ha ha ha sengal tak sengal? ^_^

Susahnya.Nak.Sesuaikan.Diri
@




Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

59 comments:

  1. hahahaha.. mcm anak buah aq kak.. punyalah excited nak g skolabru msuk thn 1.. siap bgn awal pg lg.. sdgkn dia tu skolah sesi petang.. bgn2 je, dia kata "ibu nak mandi nak pakai baju skolah" hahahha.. aq yg dgr pun tergelak gila babun... then xnak ibu dia anta lg.. nak naik bas skolah... abg dia plak mls nak g skolah.. mcm2 la.. hahahah

    ekcely aq xsabar nak tgglkn thn 2012.. hahahahaha... nak lupakan kenangan yg membuatkn hati aq panasss... eh,eh,eh,ehhhh

    2013 ni aq harap dpt mnyuaikan diri dgn persekitaran la..apa yg aq nak aq mesti tunaikan.... dgn thn ni...

    ReplyDelete
  2. 1st rupanya aq... hahahahaha ..kembang2 hdung aq...

    ReplyDelete
  3. @Lina Hamiedah

    aku dulu tak suka bah gi sekolah... tiap kali nak gi sekolah macam ada kupu-kupu terbang dalam perut... tak suka sgt-sgt... tapi bila dah makin besar ok sikit la tapi still tak suka ke sekolah boley?? T_T

    ReplyDelete
  4. @Lina Hamiedah


    Ko nak kembang macam mana weh.. hidung ko kan mancung semula jadi eh.. ha ha ha

    ReplyDelete
  5. @paripariputih errkk mcm serupa je xsuka g skolah.. hahaha..

    ReplyDelete
  6. @paripariputih mcm sha bini awal tu.. ehhh.. hahahahahahaha

    ReplyDelete
  7. mentabah ? hehe ape tu bertabah ek ?
    adess yg part konpiden p sekolah tu anak buah mar sume cenggitu, siap suh babah die balik, hee selamat mentabah dengan dua kosong satu tiga :D

    ReplyDelete
  8. @Lina Hamiedah

    ha ha ha siot jer meh meh meh ^_^

    ReplyDelete
  9. @Mar Haini Abdul Rahim

    Mentabah tu lebih kurang ko lek lek jew haa cenggitu la eh. ha ha ha

    ReplyDelete
  10. minggu pertama persekolahan adalah normal untuk mak bapak ikut anak pergi sekolah sekali ... Hehehe

    ReplyDelete
  11. Good luck, selamat tahun baru :)

    ReplyDelete
  12. happy new year kak...perkataan baru ek..mentabah...hehehe

    ReplyDelete
  13. @the malay male

    ha ha ha mohon tunggu lagi beberapa lama harus ada org tu pung kena gi gak ekekeke ^_^

    ReplyDelete
  14. @Khairul Zamri

    Good luck?? apakah aku nak amek exam ke?? ha ha ha mekace jew ... selamat tahun baru gak kat lu eh...

    ReplyDelete
  15. @Mrs Velentine

    Mohon letak dlm diary perkataan baru pertama di tahun 2013 ha ha ha ^_^

    ReplyDelete
  16. mmg tak dpt dinafikan bahawa... susah nk lupakan 2012.. dlm masa seminggu dua ni.. nnt serasi lah.

    ReplyDelete
  17. yeahhh!!!
    sindrom ni kena kt org lain sama... hahahahaha
    time sekolah selalu buat

    ReplyDelete
  18. @Cik Amal

    ye ke time sekolah jer?? la ni tak penah kena ke?? terror la ko lau camtu ha ha ha

    ReplyDelete
  19. rindu pulak nak sekolah..masa sekolah malas giler nak pergi sekolah...tp time ni rasa nak pulak pergi sekolah..=(

    ReplyDelete
  20. @cik kaki ketawe

    Pe kata suk pagi2 ko bangun, madi, pakai uniform pas tu gi sekolah eh.. ha ha ah ^_^

    ReplyDelete
  21. sengal je


    bertabah panggil makcik?

    aku lak tak abis2 2003

    padahal 2013

    asik salah je

    ReplyDelete
  22. Setuju ngan noona. Susah betul nk adapt hidup ngan mentua.. Nak2 aku yg pendiam -kot- nih..huhu

    ReplyDelete
  23. betol3 .. mmg susah nak sesuaikan diri.ok,dari tahun lepas sampai skarang ni 2013 aku still hidup ala2 "katak bawah kolam" bosan doe.. t___t

    aku mintak izin mak aku nak merantau tp xkasi,. aku tahu mak aku syg aku.
    ok bye.

    #aku nak mula aktif berblog balik.lalala

    ReplyDelete
  24. itu semua biasa, biasa sangat

    ReplyDelete
  25. wa mmg susah nk mntabah terima muka vampire wa yg baru ni,haha

    ReplyDelete
  26. jgn lupa tarikh lahir sendiri dh rr :P

    ReplyDelete
  27. Baby pun sama je dgn mama PPP, asyik letak 03/12/12 pdahal dah 3jan 2013. Sabor jelah. Pasti tarikh mesti lmbat sehari. Ntahpape je kan baby ni. Hehwhe..
    Salam jumaat mama

    ReplyDelete
  28. tu takpe lagi.. saya ni asyik tersilap je.. selalu tertulis tarikh 4 januari 2040. adeh. teruk sangat dah ni

    ReplyDelete
  29. @Iffah Afeefah

    ha'aa aku tak sengaja weh dia tanya nak ikut dia gi pasar tak pas tu aku cakap eh takpela MAKCIK =..= instead of MAK :p

    ReplyDelete
  30. @Amirul Verdasco Nadzri

    Kemahennn lagi ha ha ha. Mirul menantu lelaki tak pe lagi.. tapi lau menantu mompan tak boleh adapt ngan mak mentua susah sikit kot =.='

    ReplyDelete
  31. @Michelle Hopell


    mici mohon sgt2 ko aktip balik weh.. rindu aku ngan itit and manok eh.. ha ha ha ^_^

    ReplyDelete
  32. @zafira othman

    biasa apa weh?? biasa jadi sengal cam aku?? ha ha ha welcome home eh..

    ReplyDelete
  33. @zaxx


    Jul tau tak pe.. lau ko tukau dp jadik aaron ajis best gak... eh.. ha ha ha mencik aku.... T_T

    ReplyDelete
  34. @baby comel

    baby kan??? masalahnya tiap2 tahun itu jer yg selalu terkena.. sabau jer la..

    ReplyDelete
  35. @boni kacak

    amboi... advance gila ha ha ha ^_^

    ReplyDelete
  36. Anonymous4/1/13

    mentabah nak sesuaikan diri biler umur meningkat. :3

    kite nak kawen.jangan lupe datang. ehh :P

    missing you

    #lotsoflove from puyak

    ReplyDelete
  37. @Tanpa Nama

    Puyak... siyes ko nak kawen?? dgn sapa weh?? sampek ati tak bagitauu aku.. ker... ehem ehem?? ^_^

    lotsofloveback to you sis puyak <3

    ReplyDelete
  38. Anonymous4/1/13

    @paripariputih

    tak tahu nak kawen dgn sape. hikss. ehem ehem tu hapeee. :P

    mohon jage diri. <3

    ReplyDelete
  39. err mentabah ngan mentibang xde kena mengena kan?tapi kenapa sultan Alaudin lantik mentabah jadik mamak bendahara?

    ReplyDelete
  40. @afzalsukasuki

    erk.. nanti le aku tanyakan kat dewan bahasa dan pustaka nak?? ha ha ha ^_^

    ReplyDelete
  41. @Tanpa Nama

    hasyuuuuumm eh terbersin lak. ha ha ha

    you too ^_^

    ReplyDelete
  42. minggu pertama masuk keja mcm blurr kejap..tp dah balik2 buat benda yang sama..so..diam jer la...hamba yang menurut perintah katakan..

    ReplyDelete
  43. @Amanda Suria


    ni kerja kat istana ke ha ha ha tula.. bila dah setahun guna no yg sama jadi agak liat nak tukar pada no lain kan??

    ReplyDelete
  44. datin.. hahahaha... bab sekolah tu memang kena batang hidung aku.. tiba-tiba rutin aku berubah bila dah tahun 2013 ni :)


    lagi-lagi.. bila tulis date kat chq tu.. mau-maunya aku kena sound oleh HR manager..

    "ingat... date 2013.. jgn silap tulis chq" ahahahaha...

    ReplyDelete
  45. aha saya bru dpt keje.. tempat batru plak tui.. tq ya

    ReplyDelete
  46. @Nong Andy

    Nong welcome to the club... aku pun dah start jadi supermom balik ^_^

    ReplyDelete
  47. Assalammualaikum.

    Entry ni memang buat saya makin mentabah kak, hehehe.

    Alhamdulillah.. dah makin dpt sesuaikan diri dgn keja baru..thanks pda akk n rakan2 blogger sbb salu bagi support, kata2 positif.

    Actually, dah lama tak berdepan dgn something yg baru. So, bila keja, rasa hati tu berbolak balik. Tpi skrg, alhamdulillah la dah makin kurg..dah makin selesa dgn keadaan skrg.

    InsyaAllah..ikut nasihat akk, follow the flow, bersbr n pjri benda2 baru dgn penuh minat.. ^_^

    ReplyDelete
  48. Salam paripariputih, sy sebenrnya baru tahu nak guna perkataan mentabah nih...serius !

    ReplyDelete
  49. haha part yg makcik tu tak menahan gelak dibuatnya sbb terbayang cmne ppp terpanggil makcik tu...klu TERpanggil, rasa2 boleh kot TERcover blk. cth MAKcik cik cik Siti rumah sebelah beli perabot baru...huhu. cover

    ReplyDelete
  50. part tulis tarikh tu time sekolah selalu terjadi.. tak sedar cikgu tegur baru perasan.. haha. Bab menyesuaikan diri tu memang part paling payah.. kalau org sekeliling senyap2 je lagi bertambah payah.. Tudia akak panggil mak mertua makcik.. hahaha.. mentabah mentabah. :P

    ReplyDelete
  51. Anonymous5/1/13

    nak nasik ayam :)



    cikzaitul :)

    ReplyDelete
  52. @Tinta Lana

    Great... semua mcm tu Lana, akak pun mcm tu, even skrg pun klw nak buat perkara baru mesti akan ada rasa lack of confidence ... sesuatu rasa yang akak tak selesa.. but.. suka atau tidak we have to face it.. itu saja cara utk menyelesaikan "ketidakselesaan" tu

    ni way i'm glad that you are happy with your job now... rindu nak baca n3 lana yang panjang2 mcm dulu ^_^

    ReplyDelete
  53. @[PCL]

    Mohon gunakan diluar waktu pejabat ok ha ha ha ^_^

    ReplyDelete
  54. @kopi pasta

    Miko tak sempat nak cover.. ha ha ha nasib tak dek org masa tu cuma ppp and arwah mak mentua ^_^

    ReplyDelete
  55. @Aida Omar

    Dah agak dah... memang kalau tarikh ni bila dah tahun baru mesti la.. tertulis tahun yang sudah tu kan == itu la mentabah nak ingatkan tiap kali buat salah :P

    ReplyDelete
  56. @Tanpa Nama

    Mohon terbang mari lew Jai ^_^ ha ha ha

    ReplyDelete