Rombongan Kak Limah Pulang Ke Ganggang SEGAMAT - PART 2

Cak! Ha ha ha banyak la aku nak main CAK! CAK! dengan korang semua kan?? Tapi aku tak kira, sukati aku la nak cak ke... nak backhand ke kan?? Blog aku... He he he... mohon sekeh aku kalau korang tak puas hati dengan "STATEMENT BERANI MATI" aku tu... la la la la... ada aku kisah ke?? >..< Dan macam yang aku dah janjikan dengan korang tentang entri ROMBONGAN KAK LIMAH PULANG KE GANGGANG SEGAMAT PART 1 ri tu.. (klik jer untuk citer penuh). Yezzaaaaa... opkos la ini kira kesinambungan dari rentetan bahagian pertama hari tu. Dan korang kena baca sampai ke titisan terakhir entri aku ni (agagagaga dah macam bunyi perang lak kan ==') tak pe la apa-apa pun korang layankan jer la entri bergambar aku ni. Hurm ri tu aku stop kat ner ek?? Oh ya... lepas kiterang dah kenyang mata pun rasa mengantuk sangat-sangat kan... Ok.. jom ikuti sambungan seterusnya... lai lai lai... >..<

Tengah hari tu selepas kitarang selesai solah Zohor, dalam pukul 3 lebih kurang la, kami pun bergerak dari KG SERMIN menunju ke GUNUNG LEDANG... maklum katanya ada dua orang mamat tu nak ke sana nak hantar rombongan meminang PUTERI GUNUNG LEDANG katenya.. ye la tu... meminang la sangat... nampak ayor sume lupe daratan ekeekekek...


Masa gi Gunung Ledang tu, kami convoy dengan 3 buah keta... SEBIJIK BMW... SEBIJIK PORSCHE dan aku drive FERRARI (ok aku tipu hahahahahha)... sebab dari KL ke Segamat dah merempit.. maka haruslah keta aku kehausan MINYAK kan? Jadi singgah jap kat PETRONAS sblm bergerak. Sepanjang2 perjalanan tu, aku teka aku banyak berangan-angan dari berbual2.. ye le.. dah tu, penumpang-penumpang kat belakang suma "bantai terlelap" boley?? (ni sapa yang drive tah... aku pun x pasti le?? hahahaha), siap berdengkur macam gergasi jer munyik sorang-sorang (ekekeke ni pun tipu)... dah le sepanjang perjalanan hujan selebat-lebat alam... tapi alhamdulillah bak kata orang "sebelum kita nampak pelangi, kita kena hadapi hujan dulu kan??" Dan dalam pukul 4 lebih, kami semua selamat menjejakkan tayar kereta sport kami ke tanah GUNUNG LEDANG... and cuaca pun seakan-akan tersenyum gembira menyambut kedatangan blogger-blogger dari KL yg kesemuanya "senget dan sengal".. ha ha ha
   


Kemudahan... boleh la... nak kata selesa tu tak le.. sgt.. tapi dari tak de kan?? Aku salin baju tak masuk toilet pun, la la la la.. salin "KOBOI" jer sbb x lalu nak tengok lobang jamban kat dalam tu :P. Tapi air sungai dan keadaan sekeliling GUNUNG LEDANG tu, aku bagi 6/10 jer kot eh... Tapi kat sana ada Chalet gak utk korang bermalam... dan, kat celah-celah bukit tu pun, aku nampak mcm ada chalet (hurm... yg ni aku sarankan supaya letakkan pegawai2 cegah maksiat kat situ, bukan pe.. mcm ala2 ada harapan jer remaja2 nak amek peluang, buat benda x bermoral... la la la la) Ok.. sampai-sampai jer kat sungai masing2 dah tak pikir apa.. macam orang hilang ingatan bila nampak air (kecuali aku ecececeh.. lol)... yang lain tu sume pakat-pakat "terjun tiruk" kat dalam sungai... masa tu... aku tengok dan macam "dungong jumpa swimming pool" dah aku tengok bebudak tu ekekekeke (mohon derang sekeh diri memasing kbai)...


Pada mulanya aku nak menjaga "prinsip aku tak mo kena air" ceh! Tak sempat nak kasi kering gusi pun, derang dah simbah aku dengan air..... pergh masa tu aku rasa macam aku la si "PUTERI GUNUNG LEDANG" yang sebenar sbb, dimandikan oleh dayang-dayang aku, dengan penuh "kasih lagi sayam" eh.. lol.. Siot jer... tak sempat i nak posing2 ala-ala ikan duyung you, habis lencun kena buli dengan derang sume... nasib le aku "ayu" jadi maintain la cun, walau pun dah kena simbah air sungai ekekekek (sila la sila muntah ek hahahaha)


Ya! mohon sesiapa yang membaca entri aku ni.. jangan la korang JELEZ tahap BABAN apabila menatap wajah-wajah "glamer dan vogidevas" kami yang "annoying tapi sweet" ni kan?? Ha ha ha ha ko nampak tak permainan bebudak ni tarik aku masuk sungai tu...???


Gambar kat bawah ni bukan aksi "candid" ye.. ni aksi umar memang nak kena "SEKEH" dengan aku... aku baik punya pose sekali.... dia buat muka mcm "INCREDIBLE HULK" kat belakang tu.. grrrrr (dlm hati aku kata.. tak pe umar siap ko ... hahahaha aku ada centek nye plan nak balas dendam sat gi.. la la la la)


La la la la... ok ni gambar-gambar kat bawah ni.. bukan majlis "berkahtan" ye harap maklong.. kat bawah ni adalah aktiviti kami setelah solah maghrib dan  sementara nak menunggu azan Isya'..  so masa tak de buat apa tu... suddenly... suddenly... aku teringat nak balas dendam ke UMAR.. la la la la.. kebetulan selain makanan-makanan BBQ dan yang lain-lain tu.. akak PELANGI kita a.k.a SI TOPAH.. ada bawak kek CEKLAT, nak sambut hari jadi sapa tah ri tu hahahhaha... (mohon orang hari jadi tu, jan nak perasan sangat) Lepas tu jeng! jeng! jeng! IDEA JAHAT tiba-tiba merasuk aku... aku bukak "tapauware" kek ceklat tu.. and aku colek topping kek ceklat tu.. tanpa was-was, mula-mula aku rasa sedap meh meh meh... pas tu sekali lagi aku colek... dengan tanpa rasa bersalah maka sambil lalu depan mangsa aku, yang entah buat pe tak masa tu, sepantas kilat aku calet ceklat tadik ke muka UMAR.. hahahah member apa lagi, terperanjat BERUK la.. walaupun aku rasa, beruk pun x le teperanjat sgt macam dia... maka dari situ bermulalah aksi-aksi  serang hendap "PERANG TEPEK CEKLAT" yang disaksikan oleh cicak-cicak atas siling rumah.. sambil geleng-geleng kepala derang, yang tak de tengkuk tu hahahah... Paling kesian EN KUCEN yg tak de dalam SCRIPT entri ni pun, jadi mangsa tepekkan ceklat kami  (hahaha tak.. tak... aku tipu yang ni).. jadi terbalas la sudah DENDAM aku ke UMAR malam tu.. la la la la la 


Dah penat berperang balas... maka habis la licin coklat kat tuppaware tu kami kerjakan.. mujur kek dia sempat landing dalam perut masing-masing. So malam tu ha ha ha (kasi aku gelak dulu) memang betul-betul  lah kami BBQ.. nak tau apa jadik??!! Sekali... tiba-tiba "BLACK OUT" bukan rumah kiterang jer... satu Kampung Sermin... la la la la... (mungkin orang-orang Kg. Sermin dan pihak TNB terkejut dan teruja dengan kehadiran "BLOGGER2 SENGET" ni, dan terus derang buat kejutan dengan memadamkan segala tenaga-tenaga letrik yang berada dia mana2 jugak). Tapi itu semua tak membantutkan SEMANGAT juang budak-budak ni.. dalam GELAP-GELAP pun, dengan berbekalkan beberapa batang lilin, (termasuk lilin kaler merah... aku x tahu asal budak2 ni gelakkan lilin tu.. kesian lilin tu) kitarang "tibai" buat kerja prepare salad, goreng wages, panggang ayam, burger, hot dog, dan buat teh tarik 'KAW-KAW'... dan demi semangat kekeluargaan dan kebloggeran.. maka akhirnya semua siap untuk dimakan.. yes... Dan juga..Mungkin disebabkan wajah-wajah kiterang ni teramat "PHOTOGENIC" (la la la la muhun muntah) walaupun dalam gelap, tapi tetap maintain sweet gitu hahahaha.. terima kasih la pada tuan sponsor camera... DIK BI.. dan UMAR... eh.. 


Pagi tu... tanpa menghiraukan "kecantikkan" aku dengan  wajah NATURAL beauty aku tu.. la la la la (aku rasa masa ni aku gosok gigi dgn calit2 air kat mata jer kot ekekekek) aku terus sambar handbang aku, dan berlenggang ala-ala lenggang Kak Limah, aku ajak bebudak tu gi SIMPANG...(ada apa kat simpang tu kan?) Eh.. bukan setakat ada simpang empat, dan trapik light.. tapi macam-macam ada.. kat situ le ada jual SATEY SOTONG, NASI LEMAK, MEE HOON, MEE GORENG, LONTONG, NASI GORENG dan byak lagi la... so aku klw balik kampung tokeh kedai tu dari jauh dah mesti TERSENGGIH.. sebab dia tahu aku ni gila SATEY SOTONG dia la la la so pagi tu aku bagi arahan (ceh mcm manger lak kan) separuh ikut aku beli breakfast yang lain2 tu tinggal rumah prepare apa2 yang patut... dan lebih kurang setengah jam jugakla.. baru selesai tugas membeli breakfast... aku balik2 jer suma dah almost ready air, makanan yang digoreng etc... ni kat bawah ni bukan lakonan semata-mata ye... harap terima kenyataan yang derang ni memang rajin kwang kwang kwang...


Inilah BIG BREKAFAST kami pagi tu...


MAKAN AND CHATTING TIME YAY! ^_^


AKSI SPONTAN.. LEPAK2 SEBELUM BERTOLAK BALIK KL


 SEBELUM BALIK KL, SEMPAT MENZIARAH MAK SAUDARA CIK SOMI YANG TAK BERAPA SIHAT....


 YAY! FINALLY.... SAAT UNTUK PULANG SUDAH TIBA... SEBELUM TIBA KE TOL BATU AMPAT KITERANG SEMPAT JUGAK MENYINGGAH BELI KEROPOK DAN KUIH2 TRADISIONAL UTK DIKORBANKAN DALAM KERETA SEMASA DALAM PERJALANAN BALIK TU... 


THE END - ERK! 
INI BUKAN MASKOT SELAMAT DATANG KE TAMPIN YE LOL >..< 


Dan di kesemaptan ini, aku nak ucapkan ribuan terima kasih pada blogger-blogger yang sudi ikut aku balik kampung dan sama-sama memeriahkan lagi rombongan aku balik kampung kalau tak aku tiga beranak jer yang balik... and aku nak mintak maaf kat derang jugak, mana-mana ada yang kekurangan sepanjang korang berada di sana... mohon jan serik ok... ^_^ it was an awesome memory to have you guys and hope to do it again some other times... thank you so so much muah muah muah...

SPECIAL THANKS:

SEKIAN.. TAMMAT.. 
(HAHAHA IKUT CITER DOLU DOLU PUNYA SPELLING :p )




Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

24 comments:

  1. wah wah wah... panjang giler entri... aku pun tak wat entri lagi..tapi mmg best la trip ni... serius wei.. terserlah kesengalan masing2 sampai blackout satu kampung.. tu belum campur jerik pekik hilai tawa blogger2 mentabah..seb baek tak kena jerit balik ngan org kampung...hehehe

    ReplyDelete
  2. @Dik bee


    la la la la sapa la agaknya yang paling kuat menjerit tu kan..??? LOL >..< mentabah aku menyiapkan entri terpanjang di dunia ni weh =='

    ReplyDelete
  3. perghh terbaekk lah...meriahhh sangat eyh sampai blackouttt..hehee :D

    ReplyDelete
  4. @Seneorita Baharin

    tu la apa punya nasib la kiterang malam tu nasib baik tak hangus jari2 orang yg bako bbq tu malam tu ekekekeke >..<

    ReplyDelete
  5. @paripariputih mohon komen terpanjang aku ni x hilang lagi...huhu

    ReplyDelete
  6. best nyer.... hurmmm... T__T

    ReplyDelete
  7. @Shaqir Ir Manz

    alo lo lo tian die 13 ni ek ok! ^_^

    ReplyDelete
  8. @Dik bee

    insyallah dik bi tak kot :P

    ReplyDelete
  9. awesome gile.. btw welcome back.. ni baru real noona.. entri menggila camni.. part meminang puteri gunung ledang tu, sib bukan bkn utk abg matt..huhu kalau x harus menjadi perang dunia..hahaha

    paling xbley blah yg black out tu.. serius lawak.. aku syak bermotifkan dendam diketuai oleh kak jah bini penghulu, psl umah dia xde meriah cenggitu..dah mcm mlm ari raya plak..haha tu informer aku ckp r..kalo dia tipu aku pn tipu r..kih kih kih *gelak noona yg dulu*

    ReplyDelete
  10. @Amirul Verdasco Nadzri

    kih kih kih.. nak tergelak pulak tengok statement si amirul tentang noona kesayangan dia ni eh ^_^

    ReplyDelete
  11. Aduiiii...semput nafas baca entri yg terpanjang ni, nak kena saman RM100 juta ni krn menyebabkan nafas saya semput...

    ReplyDelete
  12. @Jay Ar

    Jay Ar lol... nanti saya sediakan oksigen satu tong besau ok?? >..<

    ReplyDelete
  13. mentabah ngn gamba last

    aku ga agak msti ko nk kenekan aku cisss

    ReplyDelete
  14. cis tak puas hati. line tenet di rumah aku kan Datin.. macam jilakak aja.. semua gambar di atas putih manjang tak nampak batang hidung mereke-mereka dan kamu..kamu semuanya, cis..cis..


    nanti aku dtg balik jgk sini kalau line tenet ni sporting...

    ReplyDelete
  15. walaweh.. best gila.. siap mandi ayor terjun lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  16. @Iffah Afeefah

    Ipah itu gambar paling "kesayangan" ok hahahah ^_^

    ReplyDelete
  17. @Nong Andy

    Datin alangkah indahnya kalau dapat aku rakamkan juga potret ko dalam grombolan yg sedang berendam beramai-ramai tu kan?? ^_^

    ReplyDelete
  18. @boni kacak

    Boni sesungguhnya gambar menceritakan segala-galanya kan?? :)

    ReplyDelete
  19. wow! ramainya puteri gunung ledang klon.. haha.. tu rumah siapa kak? bebetul suasana kampung.. kan dah kata korang zombie tu yang TNB siap2 tutup semua suis utama depa takut zombie merayap nanti. haha :P

    ReplyDelete
  20. @Diari Si Froggie

    hahaha aida ko pagi2 buat maharaja lawak weh... >..<

    ReplyDelete
  21. woahhhhh *tak mampu tutup mulut*

    siang--> malam--> pagi, makanan tu mmg grand2..hoho

    err, tak sempat nak suh kim salam kat puteri gunung ledang tu...ada bertemu tak :P

    err yg mgibas ayam yg berbaju biru tu siapa? anak sedara?

    ReplyDelete
  22. Anonymous31/3/13

    YEahhh, ko hupdate jugak..meriah siott..aku suke pic yg last tu..
    wajah kesayangan hamba <3 eh!!

    cikjetoll

    ReplyDelete
  23. wah wah meriahnya.. tak mau komen byk sbbb kita JELES =) kekeke,

    ReplyDelete
  24. wah sakan, part makan tu paling best.. teringin nk makan semua tu..hahaha

    ReplyDelete