HOLIDAY | Hallo Dubai ^_^

Assalamualikum, berjumpa lagi kita di pagi Jumaat yg mendung dan berjerebu ni. Pada yang ada masalah pernafasan tu, aku nasihatkan kurangkan aktiviti luar, tak  elok utk kesihatan korang. Nak nak pulak sekrang ni macam-macam penyakit yg sedang menular... so sama-sama kita jaga kesihatan ye. Ok... let's stop membebel, hari ni aku nak kongsi dengan korang pengalaman aku masa bercuti di DUBAI selama 10 hari awal Januari yang lalu. Sebenarnya dah lama plan nak cuti situ, cuma masa tu 'fulus' , 'masa' idak mengizinkan. Tapi alhamdulillah aku dah selamat pergi, cuti, jimba2 dan balik dari DUBAI pun.... pengalaman kat sana? Well 'super duper' itu yang aku boleh cakap.

Aku gi DUBAI naik Emirates,
layanan walaupun duk economy class, sangat memuaskan hati
Aku ke sana bukan atas urusan kerja, tapi atas urusan 'jimba-jimba' ha ha ha, kalau ko tak tau apa makna jimba tu, dia lebih kurang maksud dia, tarian hula hop, ha ha ha (tak aku tipu) jimba tu macam suka ria la... gitu.... Aku ke sana berdua je, dengan adik ipau aku. Mujur le dia ni macam DORAEMON semua benda dia tau, jadi aku 'goyang kaki' je la ha ha ha. Bagus ko... adik ipau aku ni. Layan kakak ipau dia macam layan VVIP... krik3... Ok kiterang berlepas ke DUBAI pada 22 January, 2015. Flight pukul 7.15. Masa berlepas tu sebak jugak le hati aku, maklom nak meninggalkan kesayangan-kesayangan di tanah air kan. Mau tak sebak, kalau 10 jam je gi ok la, ni 10 hari aku 'melarikan diri' ke DUBAI.... 

Ini le adik ipau aku ni, klw korang nak tau dia ni
 peminat tegar K-Pop ha ha ha mmg x le bla...
ko nampak aku mempormosi 'merchandise'  paripariputih,
mana le tau kot2 ada tok tok arab yg nak jv dgn aku ke buat t-shirt kan ha ha ha

Ni le AIRPORT DUBAI, besar ya amat, kalau korang kata KLIA tu besar, airport derang lagi le, berganda2 besar

Kalau nak gi DUBAI selain MAS... emirates ni memberikan layanan yg thorbahek...
 aku bagi 10 bintang. tambang hari tu RM2200, direct flght KL - DUBAI

Sepanjang perjalanan berbakol-bakol aku berdoa, al maklum dulu aku ni mmg suka sgt naik kapal terbang, tapi bila dah tua tua ni, flight tu dah menjadi satu 'phobia' pada aku, tapi alhamdulillah we have a smooth flight hari tu. Kami tiba di DUBAI dalam pukul 2.00 pagi waktu Malaysia. DUBAI empat jam lebih, lewat dri waktu Msia. Sampai2 jer kat airport aku macam 'tarzan' masuk bandar, jakun tengok keindahan AIRPORT derang. Lepas ambil bagasi, jalan lagi sampai le ke ruang menuggu, dari jauh aku tengok dua beranak ni (kakak aku dgn anak mompan dia) dok snap2 gambo aku dgn adik ipau ku. Perghhhh! tetiba masa tu rasa macam retis lak ha ha ha. 

Ni sblom gi jimba2 time ni klw bercakap mulut kuar asap krik3

Ni la makanan yg dihidangkan utk economy class Emirates Airlines

Ini la Kakak aku and anak dia,... ni DAY 1 kat DUBAI
Pagi tu, hari pertama aku bangun, cuaca sejuk gila bawah 12 darjah celcius, bila bercakap mulut pung kuar asap gitu... DUBAI cuaca sejuk awal JAN sampai APRIL, tapi masa aku nak balik hari tu awal FEB, cuaca dia dah start panas balik. Ok day one tu, kiterang pergi berjimba-jimba di beberapa tempat kiterang bergambar di BURJ KHALIFA, DUBAI MALL dan SOUK AL BAHAR.

SOUK AL BAHAR
BURJ KHALIFA

Kalau ke DUBAI jangan lupa pose kat sini... 






Dekat sana kiterang merayap-rayap kat BURJ KHALIFA utk bergambar. Kalau nak naik menara tu boley tapi pertama, nak masuk tak silap aku RM150 per head, lepas tu queue panjang giler, dan aku rasa lebih kurang macam KLCC jer... cuma BK ni lagi tinggi. Lepas tu kita rang stop isi perut dulu makan dekat IHOP. Dah kenyang sambung jalan-jalan cuci mata ambik gambar dekat DUBAI MALL and SOUK AL BAHAR.




Dekat shopping mall derang tu, memang havoc2 semuanya. Macam mana kat Msia derang apatah lagi, sampai aku naik hairan, agak orang2 kat DUBAI ni tak kerja ke apa? Semua dok pakat2 jalan-jalan shopping2. Aku tak shopping apa pun, sebab aku kalau gi overseas aku lebih suka menikmati, pemandangan derang, culture derang dan paling penting makanan drang hu hu hu.... Ok stop sini dulu, nanti aku share lagi tempat-tempat yang aku gi masa kat DUBAI... seronok kan? Ha... korang pun boleh gi gak DUBAI ni... kalau nak best at least kena ada RM5000 ha itu baru puas hati jalan2... 

ppp.go.holiday.dubai

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

19 comments:

  1. waaah, bestnya!! Ainaa dh lma tringin nk jenguk dubai ni. hehe wlau rmai yg kata klau pergi sna susah nk bjimba2 sbb brg mahaallll tp nk jgk tgk2 negara org. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainaa mcm aku ckp klw nak budget tok sah la shopping sgt.... tapi kat sana semua ada cuma kena sedia duit lebih sikit.... tpi klw yg suka shopping mmg heaven la pd derang... kumpul duit byk2 pas tu gi ok good luck ^_^

      Delete
  2. wah,..seronoknya ke dubai...bestkan dapat menikmati keindahan di negara orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti alhamdulillah merasa la jugak aku gi.... harap2 ko pun satu hari dpt gi sana amin... klw gi sana jgn lupa posing2 n jimba2 mcm aku ek?? ha ha ha kbai ^_^

      Delete
  3. alhamdulillah.. seronok dapat lihat tempat org dan merantau di bumi Allah yang luas ni kan... moga dapat rezeki dan peluang begini juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maria aminnnnnnn.... rezeki masing2 kita tak tau mana tau next ko nye rezeki plak kan? ^_^

      Delete
  4. best nye insya allah soon akak pun kesana heee
    http://nooriahnaim.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Moden betul bandar Dubai ni. Mujurlah datang time-time ni, ada la jugak sejuknya. Katanya, kalau pertengahan tahun, panasnya kat Dubai ni lain macam. Sampai ada sesetengah orang tak boleh duduk di luar lama lebih daru satu jam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sylarius aah... mmg betul musim sejuk dia sampai april... tpi hari tu aku balik bulan awal bulan dua pun dah terasa bahang dia....

      Delete
    2. Alhamdulilllah kak noor gi kak... byk lagi sya akan update kan... akak kena gi FERARRI WORLD, MASJID SHEIKH ZAYED, ATLANTIS HOTEL dan byk lagi... klw akak gi b4 May insyallah dpt la akak g GLOBAL VILLAGE n MIRACLE GARDEN go for it kak ^_^

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. memang seronok klu pegi bercuti..tapi asyik takde bajet je nak ke sana... akak saya duk di dubai sebab abg ipar keje sana, katanya beli tiket flight je, yg lain dia sponsor, sebab boleh tumpang umah dia dan pinjam kereta dia..hehehe

    tp malngnya nak beli tiket pergi balik pun tak mampu lagi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ewan insyallah ada la rezeki tu nanti... mmg klw ada org kenal lgi best save byk budget

      Delete
  8. Noona, apsal sikit jek gambar? This is soooooo not you..haha Maybe dak Mija takde kot as photog bertauliah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirul byk... ni baru day one... coming soon day two sabar... krik3

      Delete
  9. Wah ... seronoknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Farizan mmg seronok.... klw ada rezeki go holiday kat dubai ^_^

      Delete