Masak Lomak Ayam Cili Api....

Assalamualaikum w.t.b... Minggu sudah aku dah share dengan korang resepi Masak "Asam Ikan Pari Dengan Bendi". Hari ni pulak, jom kita belajar masak, "Masak Lomak Ayam Cili Padi". Bilo sobut yo masak lomak ni, mesti terbayang nogoie Sembilan kan? Yo asae ni, walaupun bukan orang Nogoie, tapi family den gomar makan masak lomak cili api... Bukan yo sodap, tapi sonag masak... Okeh sae maleh nak tulis banyak-banyak, moh lah kito poie tengok apo dan macam mano nak masak resepi ni yo.. 


 Bersihkan ayam


Santan - Sedang


Ubi Kentang


Bahan lain ~ Serbuk Kunyit (nak cantik lagi guna kunyit hidup), serai (lagi byk lebih wangi), cili padi tumbuk halus (kalau nak lagi pedas tambahkan lagi) & bawang merah


Panaskan periuk, kemudian masukkan santan..


Masukkan bahan2 lain spt: Kunyit, serai, cili padi 
& bawang merah ke dalam santan


Kacau bahan2 tadi hingga santan bertukar kekuningan, 
kemudian masukkan ayam


Akhir sekai masukkan kentang, pelahankan api, (kuah kena selalu kacau, supaya tak berserawa ~ santan berketul-ketul), kacau kuah hingga pecah minyak, jgn lupa masukan garam & ajinomoto secukup rasa.


Dah masak!


Bilo dah masak, apo laie? 
Bon app├ętit  le he he he ....



darisendukmelengkung@paripariputih

Nuzime Si Pari Pari Putih

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

6 comments:

  1. hoih....lapo le pulak... bak mai sikit! hehe

    ReplyDelete
  2. . . enak nya. kirimin donk. he..86x . .

    ReplyDelete
  3. nak sikit...nampak sedap laaah !~ :D lapa rasa perut saya hehe

    ReplyDelete
  4. kecur air liur... cis!

    ReplyDelete
  5. yang ni memang saya power masak.paling expert sebab selalu masak ni kat jepun dulu.hahahaha

    ReplyDelete