Assalamualaikum ^_^ Sorry aku lambat buat entri lagi. Macam biasalah sebab dah mula menyarung jersi "SUPERMOM" suka tak suka kena la aku menabah dengan kerja 4 in one aku ni. Kenapa lak aku cakap 4inOne? Haruslah dah tu aku ni kan 'MULTITASK". Tugasan sebagai seorang PEKERJA sosial, ISTERI, IBU dan BLOGGER. Perghhhhh! Tak lama lagi ni akan naik lagi pangkat aku ni weh... Nak nages pun hado rasanya... Udah asal lak aku nak nages kan?? Haaaaaa! Itu le... itu le aku nak kabo ni...
Aku baru dapat assignment baru dari BOSS aku. Nak tahu apa dia? Ye.. aku kena buat sebuah laman WEB. Cooking Website :P. Boss aku nak aku handle projek ni, dah le memang tak de kena mengena dengan apa yang aku buat sekarang... so nak tak nak, aku sahut cabaran dari dia erk! SABAU JE LA.. Dia nak aku buat web tu, based on my own cooking ekeekek... hampir muntah pelangi ku mendengarnya.. ha ha ha... tapi sebagai IRON MAN.. LADY aku tak mudah mengalah.. aku akan jadikan itu sebagai batu loncatan untuk aku kembangkan lagi bakat aku. Who knows one day I'll be Malaysia Most Popular Chef eh.. ha ha ha (berangan tu tak salah weh... aku memang kuat berangan harap maklong - mohon terjun tingkap kalau ko tak dapat terima pengakuan ikhlas aku ni ha ha ha)
So... for a start. Aku nak practice le sikit-sikit kan... ni harap korang dapat la sedikit ilmu dari resepi NASI AYAM CINTA HATI SI PARI PARI ni.. mohon jangan sekadar baca je weh.. masak, bukan susah pun, aku siap bagi step and complete ingredients... so gi le amek kertas dan pen untuk korang salin. Dah sedia? Jom kita tengok camner nak bikin NASI AYAM ni...
Bersihkan ayam |
Rebus ayam |
Toskan ayam yang dah direbus |
Perap ayam |
Tambahkan rempah ratus pada ayam |
Bakar ayam dalam ketuhar dgn suhu 200°C |
Bahan tumis dan rempah ratus untuk nasi |
Tumis dengan minyak sapi |
Masukan bahan tumis dalam beras yang tlh dicuci |
Campurkan air rebusan ayam ke dalam nasi |
Nasi ayam yang telah dimasak |
Hidangkan dengan hirisan timun, tomato, dan daun kethumbar |
BAHAN AYAM:
Ayam peha (ikut banyak mana suka)
Sos tiram (ikut banyak mana suka)
Serbuk lada hitam (4 sudu teh)
Maggie seasoning (4 sudu teh)
Honey (4-5 suduh besar)
Hirisan Halia (5-6 keping)
Bawang putih (tumbuk 4 biji)
Kiub ayam Knorr (3-4 kiub)
Sup bunjut (2 paket)
Cara:
Bersihkan peha ayam dengan garam, basuh tos. Rebus ayam dalam periuk masukan air, masukan halia, sup bunjut, bawang putih yg diketuk, tos ayam yang dah masak. Asingkan dalam dulang. Perap dengan sos tiram, maggie seasoning, honey. Taburkan lada hitam, garam, rosemary (kalau ada ni option je). Panaskan kethuar dengan suhu 200°C. Bakar dalam 25 minit - 30 minit. Angkat dah potong. Hidang dalam pinggan.
BAHAN NASI:
Beras (ikut suka la)
Bawang merah (6-8 biji hiris halus)
Bunga cengkih (4-5)
Kayu manis (2 batang sedang)
Buah pelaga (4-6 biji)
Daun pandan (2 helai ikat)
Garam (secukup rasa)
Minyak sapi (4 sudu besar)
Halia (mayang ikut suka)
Bawang besar kuning (mayang)
Cara:
Bersihkan beras. Tumis bahan-bahan. Panaskan minyak sapi dalam kuali, tumis bawang, halia, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bawang besar. Masukan bahan tumis ke dalam periuk nasi, dan campurkan dengan air rebusan sup ayam. Masukan sedikit garam, dan daun pandan. Masak nasik. Hidang.
SELAMAT MENCUBA OK ^_^ AGAGAGA HE HE HE
RESEPI | NASI AYAM CINTA HARI SI PARI PARI
@
dah jadi blog resepi Pulak... Huhu
ReplyDeleteCayalah mama, multitask.. hebat! baby nk ikut jugak jejak langkah mama PPP ni nanti..
ReplyDeleteesok2 baby try eh nasi ayam ni=)
Lapar
cayalah bagus2 ade hikmahnye sume ketenangan jiwa kau terganggu kebelakangan ni
ReplyDeleteaku sapport ko dr tepi, dr belakang kang ko jatuh aku penyek
p resepi mne ley ikut suke ati. buatlah sukatan betul utk porsi orng y nk makan
sengal =P
nnt bg kitorg rasa ppp...ahahahaha... nmpk sedap
ReplyDeletehai kak ppp. kita jumpa blog aka! :)
ReplyDeletekita tlg tgk akak buat jela eh. rumah ni takde ketuhar. so, blh jadi alasan xnak masak? hihi.
@the malay male
ReplyDeleteDell once in a blue moon jer ni ^_^
@baby comel
ReplyDeleteDah jadi buat entri tau agagaga nak tengok gak org buat resepi ni ^_^
@Iffah Afeefah
ReplyDeleteIffa bukan tak nak buat sukatan betul.. sebab aku kalau masak semua bahan aku lebihkan so aku takut yg nak buat tu takat sorang makan acnor ha ha ha ^_^
@Syakir Rahman
ReplyDeleteboleh saja kalau ko bah ha ha ha ^_^
@نورعيم
ReplyDeleteaim kemain ha ha ha ^_^
Lada hitam nak masuk sebiji2 ke nak tumbuk dulu? ni pun kena bagi tau. Kang ada yg tk pndai masak main masuk je sebijik sebijik. Hoho. nanty boleh lah tukar2 resepi dgn MAT GEBU. :D
ReplyDelete@Hana Jalil
ReplyDeleteopkos kena tumbuk... lau tidak mentabah le klw tergigit seketui-seketui ha ha ha apakah...
wah.. hehehe teringin nak merasa tapi jauh, nanti nak kena cuba sendiri ni :D
ReplyDeleteDatin PPP
ReplyDeletemasalah betul.. haku tak nampak langsung gambar masakan ko..
hampeh...
nanti aku datang lagi.. k. myb leh gak try Nasi ayam Cinta tu :)
@ahsfantasy Ryu
ReplyDeletesila sila mohon cuba buat tak susah mana pun ^_^
@Nong Andy
ReplyDeleteDatin Nong aku harap ko bertabah.. gambar tu aku buat pun size kecik bah sbb byk and takut ada yg x leh bukak, rupa2nya mmg betul pun :P
Nampak menyelerakan..sedap ni
ReplyDelete@Qashmere
ReplyDeletemuhun cuba ye ^_^
perghhh, buat website seyhh. good luck :)
ReplyDeletenyum nyum sedap, bila lah gua dpt rasa air tangan mama PPP :P
gua penah makan nasi ayam banglong afzal sukasuki, haaa yg itu mmg sedap, umphh umphhh rasa dia
@zafira othman
ReplyDeleteha ha ha lu mai turun KL le weh... agagaga ^_^
uiii menyelerakan~
ReplyDelete@Zakia
ReplyDeletemekaceh ^_^
alaa teringin nk mkn nasi ayam pulakzz..
ReplyDeletehikhik.
lapo :D
@Michelle Hopell
ReplyDeletemici masak... ko kan pandai masak dah ha ha ah ^_^
Bagi yg tak suka mkn paha ayam (sebab dia cuma suka paha manusia), bole ke paha ayam tu diganti dgn bhg lain ayam spt dada atau sayap ayam??
ReplyDeletenmpak sedap laahh...
ReplyDeleteteringin,,,huhu
kak pp ajar aq masak.... plizzzz
ReplyDelete@Jay Ar
ReplyDeleteha ha ha kemain tak leh bla tu yg dlm kurungan tu... boleh jer.. ppp pilih peha sbb senang nak potong ^_^
@Jay Ar
ReplyDeleteha ha ha kemain tak leh bla tu yg dlm kurungan tu... boleh jer.. ppp pilih peha sbb senang nak potong ^_^
@cik polka
ReplyDeletecuba la masak..... ^_^
@Lina Hamiedah
ReplyDeleteko nak kawen suk aku ajau ha ha ha